Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Συναυλία αφιερωμένη στον Μάριο Τόκα «ανοίγει» τα «Κύπρια 2008»

(ΑΠΟ http://www.in.gr)
Με συναυλία-αφιέρωμα στη μνήμη του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη, Μάριου Τόκα, θα ανοίξει τις πύλες του την 1η Σεπτεμβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2008», το οποίο θα διαρκέσει ως το τέλος Οκτωβρίου.
Η συναυλία θα δοθεί από την Ορχήστρα του Μάριου Τόκα με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του Στέλιου Διονυσίου, του Κώστα Χατζηχριστοδούλου, της Μαρίας Αλεξίου, του Γιώργου Φανάρα, του Μανώλη Χατζημανώλη και του Βασίλη Σκουλά.
«Θεωρούμε πως είναι χρέος, οφειλόμενο από την Κυπριακή Πολιτεία, απέναντι στον αξέχαστο δημιουργό, να τιμήσει τη μνήμη εκείνου, ο οποίος με το έργο του έχει τιμήσει την πατρίδα του, εντάσσοντας τη συναυλία αυτή στο πλαίσιο του κορυφαίου καλλιτεχνικού θεσμού του τόπου», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Ανδρέας Δημητρίου.
Τα «Κύπρια 2008», που θα διαρκέσουν ως το τέλος Οκτωβρίου, περιλαμβάνουν 28 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνικών σχημάτων και δημιουργών.
Οι εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν σε θέατρα όλων των μεγάλων δήμων, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου και στο Ιερό Αφροδίτης στα Κούκλια. Από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν η μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Angels over Berlin and Paris», με την παγκόσμιας ακτινοβολίας Γερμανίδα καλλιτέχνιδα, Ute Lemper, η συναυλία με τίτλο «Τσιγγάνικη Ψυχή», στην οποία το διάσημο οκταμελές συγκρότημα «Gypsy Devils» από τη Σλοβακία και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα γεμάτο πάθος, εμπνευσμένο από τη τσιγγάνικη μουσική, η συναυλία με τίτλο «Μουσική και Τραγούδια της Μεσογείου», για την οποία η «Ορχήστρα 30 Κιθάρων Debrecen - Βουδαπέστης», υπό τη διεύθυνση του Istvan Adrovicz, συμπράττει με τη Σαββίνα Γιαννάτου, τον Κώστα Γρηγορέα και τον Ευαγόρα Καραγιώργη.
Από τις θεατρικές παραστάσεις ξεχωρίζουν οι «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Τάσου Ράντζου και σκηνοθετική επιμέλεια Νικήτα Τσακίρογλου και οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος.
Στον τομέα του χορού το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τις παραγωγές «Αδελφοί Καραμάζοφ» του διεθνούς φήμης Boris Eifman Ballet της Αγίας Πετρούπολης, το χορευτικό υπερθέαμα με τίτλο «Dein Perry Tabdogs», καθώς επίσης και τη χορευτική παράσταση με τίτλο «Κλυταιμνήστρα» του αμερικάνικου χορευτικού συγκροτήματος «Martha Graham Dance Company», η οποία είναι βασισμένη στην τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου.
Επίσης, θα δοθούν παραστάσεις από τη Νέα Όπερα Μόσχας «Κολομπόβ».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: