Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την προβολή ισχυρισμών συνδικαλιστών πυροσβεστών, περί μη επαρκούς διοικητικής μέριμνας για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο, σας γνωρίζουμε τα εξής:
-Από την ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, στις 22/07 και με δεδομένη την ταχύτατη εξάπλωσή της, οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού ενισχύθηκαν, σταδιακά, με πεζοπόρα τμήματα και πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους και συνολικά, στο νησί μεταφέρθηκαν 30 οχήματα με τα αντίστοιχα διπλά πληρώματα, καθώς και πεζοπόρα τμήματα, η συνολική δύναμη των οποίων ανήλθε σε 545 άτομα περίπου, κατά τη διάρκεια της πλήρους εξέλιξης της πυρκαγιάς.

Οι εκτός νομού δυνάμεις μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, και ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.
-Για τη διοικητική μέριμνα, το μέγιστο μέρος των διευκολύνσεων παρείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων με το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και η παροχή Διοικητικής Μέριμνας και φιλοξενίας υπήρξαν άψογες.
-Ειδικά για τη διαμονή των συναδέλφων, ο Στρατός Ξηράς διέθεσε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Οπλιτών 541 Τ.Ε., το οποίο είχε δυνατότητα φιλοξενίας 200 συναδέλφων, για τη συνεχή σίτιση των οποίων, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς, μερίμνησε το 153 Τ.Ε.
-Πέραν των στρατιωτών που διέθεσαν, για τη φύλαξη της πυρκαγιάς, οι μονάδες του Στρατού Ξηράς, λόγω των δυσκολιών πρόσβασης (χωμάτινοι, στενοί, δασικοί δρόμοι κ.λπ.), παρείχαν και στρατιωτικά οχήματα για τη μεταφορά των πυροσβεστών από και προς τα διάφορα σημεία της πυρκαγιάς.
-Για όσους συναδέλφους χρειάστηκε να αναπαυθούν, υπήρχε διαθέσιμη κλίνη, ενώ φαγητό και νερό, σε όσους βρίσκονταν στα μέτωπα της πυρκαγιάς, διατέθηκαν με μέριμνα της Νομαρχίας και η διανομή των οποίων γινόταν με την επιμέλεια της Υπηρεσίας μας.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις, που λόγω καθυστέρησης αναχώρησης της προηγούμενης αποστολής, συνέπεσαν δύο αποστολές ταυτόχρονα, ένας αριθμός συναδέλφων φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχεία.
-Η μεταφορά των συναδέλφων από το αεροδρόμιο του νησιού, καθώς και από τα σημεία διαμονής προς το σημείο συνάντησης πραγματοποιούταν με λεωφορεία που διέθεσαν οι Δήμοι, και δεν υποχρεώθηκαν συνάδελφοι να μεταβούν με ίδια μέσα ή λεωφορεία της γραμμής.
-Υπενθυμίζεται ότι οι συνάδελφοι πυροσβέστες μετέβησαν στο νησί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και εξετέλεσαν το καθήκον τους με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, παρά τις δυσμενείς για πυρόσβεση καιρικές συνθήκες, το δύσβατο της περιοχής και τις ιδιαιτερότητες της βλάστησης.
Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ.,
Ριζαρείου 1 και Μ. ΑσίαςΧαλάνδρι,
Τ.Κ. 15233
Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6

Δεν υπάρχουν σχόλια: