Μιχάλης Παπανίδης
Θα εκδικηθούν όσους παράγουν, πασχίζουν… ονειρεύονται.
Μην επενδύετε, μην εργάζεστε περισσότερο, μην καταναλώνετε, μη δηλώνετε την εργασία που σας προσφέρουν, μην κάνετε επιχειρήσεις και μια σειρά από άλλα «μην» πρόκειται να μπουν στην καθημερινότητα των Ελλήνων με τη θέσπιση των νέων τεκμηρίων φορολόγησης.
Μόνον η τεμπελιά ή στην καλύτερη περίπτωση η παραοικονομία, δηλαδή η «μαύρη» και αδήλωτη δραστηριότητα θα συμφέρουν στη νέα Ελλάδα σοβιετικού τύπου, που οικοδομεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Δυστυχώς, το μήνυμα που θα περάσει στην κοινωνία είναι άκρως αρνητικό με αποτέλεσμα την κατάρρευση της αγοράς, των επενδύσεων, της οικοδομής και γενικώς δραστηριοτήτων, που σήμερα για πολλούς αποτελούν όνειρο και στόχο.
Ένα τριαράκι, ένα μικρό αυτοκινητάκι, διακοπές σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο χωρίς απόδειξη, φθηνά ρούχα και μόνη διέξοδος για τη μέση οικογένεια, η ταβέρνα το Σαββατοκύριακο.
Χωρίς απόδειξη φυσικά.
Τα έχουμε ξαναζήσει και από ό,τι φαίνεται θα τα ξαναζήσουμε με πιο οδυνηρό τρόπο, αφού τώρα κατέχουμε και δεν ονειρευόμαστε να αποκτήσουμε, όπως τη δεκαετία του ΄70.
Και για τους δύσπιστους, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Nέο πακέτο φορολογικών μέτρων που θα πλήξει μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων και καταναλωτές θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2009.
Το σχέδιο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του 2009 που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα και αύξηση 30% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία αυτομάτως αυξάνει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, που πληρώνουν περίπου 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το μεγάλο «πάρτι» όμως θα γίνει με τα κάθε είδους τεκμήρια, που πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι θα επανέλθουν και μάλιστα ως κακέκτυπο παλαιοτέρων εποχών.
Τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν σήμερα :
-Αυτοκίνητα I.X. εργοστασιακής αξίας άνω των 50.000 ευρώ
-Σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων
-Αεροσκάφη - ελικόπτερα
-Αμοιβές των πληρωμάτων των σκαφών αναψυχής
-Kύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ.
-Δευτερεύουσα κατοικία άνω των 150 τ.μ.
-Πισίνες εξωτερικές άνω των 25 μέτρων
Με αυτά τα δεδομένα οι Έλληνες έκαναν τα τελευταία έξι χρόνια τις επιλογές τους και τώρα ανακαλύπτουν ότι για μια ακόμη φορολογική φορά πιάστηκαν… κορόιδα.
Τα νέα τεκμήρια, που εξετάζεται να προστεθούν θα παγώσουν κάθε δραστηριότητα και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα συμπληρώνουν τη φορολογική πραγματικότητα από το νέο έτος, είναι:
*Αυτοκίνητα I.X. εργοστασιακής αξίας μικρότερης των 50.000 ευρώ και βεβαίως ανάλογα με τον κυβισμό, ενδεχομένως την ιπποδύναμη και οπωσδήποτε με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
*Σκάφη αναψυχής μικρότερα των 10 μέτρων.
Ακόμη και οι βάρκες και τα φουσκωτά των 5 μέτρων θα επισύρουν φορολογία.
Στο παιγνίδι ενδέχεται να μπουν και οι καμπίνες, ενώ και το ψάρεμα αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια.
*Εξοχική κατοικία μικρότερη των 150 τ.μ. Όταν λέμε μικρότερη, το τεκμήριο θα αρχίσει από τα 40 κιόλας τετραγωνικά μέτρα, ενώ και το «σπίτι στο χωριό» θα συμβάλλει στη φορολογική «σφαλιάρα».
*Αμοιβές οικιακού προσωπικού (δάσκαλοι, νοσοκόμες κ.λπ.).
Δεν θα πάψουν προφανώς, αλλά μαζί θα εξαφανισθούν όσοι ζητούν σήμερα αποδείξεις ή κάνουν αναγγελίες πρόσληψης.
*Αγορές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Με δεδομένο ότι μόνο πλαστικό χρήμα κυκλοφορεί στα μαγαζιά, μπορεί κανείς να φανταστεί τις επιπτώσεις στην αγορά, τον τουρισμό, την εστίαση κλπ.
*Μοτοσικλέτες: μπαίνουν και αυτές στο στόχαστρο της εφορίας, ευτυχώς από τα 500 κυβικά εκατοστά και πάνω.
*Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
*Aγορά και σύσταση επιχειρήσεων.
Το μήνυμα είναι σαφές:
«Μην επενδύετε με κανένα τρόπο.»
Αύξηση κεφαλαίου επιχείρησης.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ «καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη».
Μην σκεφτεί κανείς να μεγαλώσει την επιχείρησή του.
Θα τιμωρηθεί.
*Προσωρινές ταμειακές διευκολύνσεις ή προσωρινές καταθέσεις σε επιχειρήσεις.
Ούτε να δανειστεί δεν θα μπορεί κανείς από κάποιο φίλο.
Εάν το αντιληφθεί η εφορία, θα μπει «συνέταιρος στη φτώχια του».
Τι μένει;
Η τεμπελιά και διατήρηση του πλούτου σε μετρητά και πολύτιμα μέταλλα, είτε βρίσκονται σε ελληνικές είτε σε τράπεζες του… εξωτερικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου