Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Οκτώ φορολογικές αδικίες με τα τεκμήρια διαβίωσης ● Δυσφορία στους φορολογουμένους

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Κόστος χρήσης Ι.Χ.: 1.900€. Τεκμήριο 16.700€! Οκτώ φορολογικές αδικίες με τα τεκμήρια διαβίωσης ● Δυσφορία στους φορολογουμένους ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης, Γιώργος Φιντικάκης ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008
Αντιμέτωποι με οκτώ φορολογικές αδικίες θα βρεθούν εκατομμύρια φορολογούμενοι, λόγω της εφαρμογής τεκμηρίων διαβίωσης
Το πραγματικό κόστος κατοχής και χρήσης Ι.Χ., σκάφους, κατοικίας και εξοχικού διαφέρει σημαντικά από το αντίστοιχο τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζει σήμερα η Εφορία για καθένα από τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία.
Η διαφορά αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι αν και είναι ειλικρινείς αναφορικά με τα εισοδήματά τους απέναντι στην Εφορία, θα αναγκαστούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο για εισοδήματα που δεν αποκτούν, επειδή έχουν απλώς στην κατοχή τους δεύτερο Ι.Χ. ή κύρια κατοικία άνω των 120 τ.μ.
Ήδη η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να επαναφέρει ουσιαστικά τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία είχαν καταργηθεί το 2002 ως φορολογικά άδικα και αναποτελεσματικά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, άρχισε να προκαλεί παρενέργειες στην αγορά.
Όχι μόνο έχουν παγώσει τις τελευταίες ημέρες οι παραγγελίες για καινούργια Ι.Χ., αλλά και εκατοντάδες φορολογούμενοι που είχαν παραγγείλει καινούργιο αυτοκίνητο, κυρίως μεγάλου κυβισμού, ακυρώνουν τώρα τις παραγγελίες και ζητούν από τις αντιπροσωπείες την επιστροφή των προκαταβολών που είχαν δώσει.
Προσπάθεια κατευνασμού
Την έντονη δυσφορία που έχει προκαλέσει στους φορολογούμενους η σχεδιαζόμενη επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης επιχείρησε χθες να μετριάσει το υπουργείο Οικονομίας με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προσδιορίζεται το τεκμαρτό εισόδημα.
Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας κατευνασμού των αντιδράσεων, το υπουργείο Οικονομίας ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η θέσπιση τεκμηρίων διαβίωσης «θα γίνει σε ρεαλιστική βάση» και ότι «θα αφορά μόνον εκείνους που οι δηλώσεις φορολογίας των εισοδημάτων τους απέχουν σημαντικά από τα πραγματικά τους εισοδήματα».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: