Ο Κώστας Καραμανλής θα το ανακοινώσει την Κυριακή, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2009.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης, την εντάσσουν σε μία γενικότερη «επικοινωνιακή αντεπίθεση» που έχουν σχεδιάσει τα επιτελεία της Ρηγίλλης, η οποία, όπως λένε, αποσκοπεί να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης, στην προκειμένη περίπτωση την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος».
Η αντεπίθεση αυτή σε συνδυασμό με την «έξοδο» του πρωθυπουργού στην επαρχία και κυρίως τον επικείμενο ανασχηματισμό, έχει ως στόχο να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, το οποίο εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά που φθάνει ακόμη και στις 6,5 μονάδες.
Σήμερα μάλιστα, δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή», έρευνα της εταιρείας Public Issue του Γ. Μαυρή, η οποία όχι μόνο δίνει το προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά πρώτη φορά αναδεικνύει τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον «καταλληλότερο», σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση, επέλεξε τον χώρο των ΜΜΕ για να επιδείξει έργο εναντίον του «μαύρου χρήματος», οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνουν ότι το προνόμιο αυτό θεωρείται προκλητικό από την κοινή γνώμη και δεν υφίσταται σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ.
Κύκλοι της αντιπολίτευσης όμως, μιλούν για «παιχνίδια διαφάνειας» και σχολιάζουν ότι ο έλεγχος των ΜΜΕ είναι ένα ζήτημα που ποτέ δεν βγήκε από τις επιδιώξεις του επιτελείου του Κώστα Καραμανλή.
Μπορεί να υποχώρησε και μάλιστα άτακτα στο θέμα του «βασικού μετόχου», υπό την πίεση κυρίως της ΕΕ στην οποία προσέφυγαν οι εκδότες, αλλά επανέρχεται τώρα με την κατάργηση του «μαύρου χρήματος» των ΜΜΕ.
Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν με νόημα τα σενάρια συγκυβέρνησης που έχουν αναδείξει τα μεγάλα συγκροτήματα Τύπου, αλλά και τα σενάρια διαδοχής που συστηματικά προβάλλουν και μιλούν για επερχόμενη «μετωπική» σύγκρουση της κυβέρνησης με τους εκδότες, στους οποίους ο Κ. Καραμανλής «χρεώνει» το κακό κλίμα για την κυβέρνηση και πιστεύει ότι δεν τον στήριξαν.
Ειρήσθω εν παρόδω, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο συγκροτημάτων, του Αλαφούζου από την μία και του ΔΟΛ από την άλλη.
Καραμανλής το θέσπισε, Καραμανλής το καταργεί!
Η δυνατότητα αφαίρεσης από τα ταμεία των εταιρειών ΜΜΕ του 2% του ετήσιου τζίρου χωρίς δικαιολογητικά, έχει μακρά ιστορία.
Το προνόμιο αυτό είχε δοθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πριν τη Χούντα, μετά από αίτημα των εκδοτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι, όταν χρειάζεται να πληρώσουν κάποιον για μία πληροφορία, βεβαίως δεν μπορούν να έχουν παραστατικά και αυτομάτως αυτή η κατηγορία των επιχειρήσεων βρισκόταν φορολογικώς υπόλογη.
Το θέμα είχε ξανανοίξει επί Ανδρέα Παπανδρέου, όπου τότε είχε καταργηθεί ένα αντίστοιχο προνόμιο της τάξης του 4%, που είχαν οι Ανώνυμες Εταιρίες, γενικώς. Για τα ΜΜΕ όμως, το προνόμιο είχε διατηρηθεί με καταληκτική ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2008.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, στη Βουλή, το θέμα είχε ανοίξει και πάλι με τα κόμματα της Αριστεράς να υποστηρίζουν την όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάργησή του.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, είχε αφεθεί τότε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία ακόμη παράταση, ενός έτους αυτή τη φορά.
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν το εξετάζει πλέον και το προνόμιο διάθεσης του 2% χωρίς δικαιολογητικά, από 1 Ιανουαρίου 2009 θα αποτελεί παρελθόν.
Με την κατάργηση του προνομίου, δεν πλήττεται μόνο ο προσωπικός πλουτισμός των ιδιοκτητών ΜΜΕ, αλλά και οι αμοιβές των στελεχών που επίσης φοροδιέφευγαν, εισπράττοντας «μαύρο χρήμα» από το διαβόητο 2%, λένε καλά πληροφορημένες πηγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου