Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου , Σάββατο 17 Ιανουαρίου - Κυριαμή 18 Ιανουαρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 397 ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Η κυβέρνηση της διάλυσης Η απαγωγή του εφοπλιστή κ. Παναγόπουλου με μεθόδους που παραπέμπουν στην… Κολομβία προκάλεσε τρόμο στον επιχειρηματικό κόσμο και βαθιά ανησυχία στους απλούς πολίτες.
Η αίσθηση του μέσου ανθρώπου ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα κλονίστηκε εκ θεμελίων.
Η κυβέρνηση, πάντως, αναθάρρησε προσωρινά.
Κάποια στελέχη της διατύπωσαν κυνικά την ελπίδα ότι η ατζέντα της επικαιρότητας παύει να είναι επικεντρωμένη στην πολιτική, και ανέπνευσαν.
Αλλά σύντομα διαπίστωσαν ότι χάθηκαν τα «κέρδη» από τον ανασχηματισμό και, το χειρότερο, επιβεβαιώθηκε η αίσθηση διάλυσης που επικρατεί σε ολόκληρη την κρατική μηχανή.
Για μια κυβέρνηση που σκέπτεται αποκλειστικά την πολιτική επικοινωνία και σχεδόν καθόλου την σκέτη πολιτική, το πλήγμα ήταν βαρύ.
Και για έναν υπουργό που αποφασίζει να δείξει το σκληρό πρόσωπο της Δεξιάς επί διαδηλωτών και δικηγόρων, η νεκρανάσταση της τρομοκρατίας και η αναβάθμιση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελούν ηχηρά χαστούκια. Σελ.2
Με το γενικό κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί η «αναβάθμιση» του κοινού εγκλήματος συμφωνούν άλλωστε πρώην και νυν στελέχη της Αστυνομίας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και εκτιμήσεις.
Από την πρώτη στιγμή της αρπαγής του εφοπλιστή άρχισε ένα σκληρό παζάρι της οικογένειας με τους απαγωγείς, που έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του απαχθέντος.
Ο ίδιος ζήτησε από τους οικείους του να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των κακοποιών. Φαίνεται όμως ότι η σύζυγός του, που εκτιμούσε βαθύτατα τη διαπραγματευτική δεινότητα του Περικλή Παναγόπουλου, θέλησε να τον μιμηθεί και σκλήρυνε τη στάση της όταν άρχισε τις συζητήσεις. Σελ. 10 έως Σελ. 12 ΜΕΓΑ… ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ… ΕΥΡΩΠΗ Καραμανλής θέλει εκλογές πριν πέσει πείνα… Εκφράζοντας την πικρία του για την «καρατόμησή» του, ο τέως υπουργός Οικονομίας είχε δηλώσει ότι «άλλοι ξοδεύουν κι άλλοι πληρώνουν».
Για το διάδοχό του, όμως, στην πλατεία Συντάγματος ισχύει το «άλλοι καταστρέφουν κι άλλοι πληρώνουν».
Ο νέος υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, το διαπίστωσε την Τετάρτη όταν η Standard & Poors, προχώρησε χωρίς δισταγμό στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.
Είναι η πρώτη χώρα-μέλος της ευρωζώνης που παθαίνει τέτοιο χουνέρι.
Η επόμενη ευκαιρία του κ. Παπαθανασίου να διαπιστώσει το τραγικό προφίλ της ελληνικής οικονομίας θα του δοθεί τη Δευτέρα στην πρώτη… επικίνδυνη αποστολή του εκτός έδρας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας.
Εκεί όπου κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της νέας δημοσιονομικής επιτήρησης, που θα επιβραβεύσει τον οικονομικό… άθλο της κυβέρνησης Καραμανλή. Σελ. 14 και Σελ. 15
«Θέλουμε 55 εκατομμύρια.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν λεφτά.
Μην καθυστερήσετε.
Εμείς προσέχουμε το σύζυγό σας.
Αλλά η καθυστέρηση εσάς θα βαρύνει.
Περιμένουμε και θα επανέλθουμε». Το «μην καθυστερείτε» ειπώθηκε 2-3 φορές.
Ο Παναγόπουλος, παρόλο που ήταν δεινός διαπραγματευτής, όπως γράψαμε, υπέκυψε αμέσως και είπε ότι θα τα βρουν τα λεφτά.
Έγινε αμέσως οικογενειακό συμβούλιο.
Ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές που βρίσκονταν συνεχώς στο σπίτι του Παναγόπουλου, αλλά και στη Γενική Ασφάλεια. Σελ. 70 στο πέταλο Τα γκάλοπ του Φεβρουαρίου περιμένει ο Καραμανλής για να δει πότε πρέπει να στηθούν οι κάλπες – αν θα είναι το Μάρτη, τον Απρίλη ή αργότερα.
Έχει καταλήξει με τις κουβέντες που έχει κάνει με τον Σιούφα και τον Λούλη ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι ο «μαύρος» μήνας.
Μέχρι τότε τα πράγματα θα είναι ανεκτά.
Δεν θα έχει πέσει ακόμα η μεγάλη πείνα.
Διαβάστε περισσότερα στο οικονομικό ρεπορτάζ.
Προς το παρόν ακολουθεί τη συνταγή του Σιούφα και του Λούλη –τους οποίους βλέπει καθημερινά.
Συσκέψεις και κόντρα συσκέψεις και αποτέλεσμα κανένα.
Δηλαδή, αυτό που λέει ο λαός: «Φωτιά και πολύ λάδι, αλλά από τηγανίτα τίποτα». Σελ. 71 στο πέταλο Είχε αιματώσει ο εγκέφαλος του Μητσοτάκη.
Το αίμα τού είχε ανέβει στο κεφάλι.
Άνοιξε την τηλεόραση το περασμένο Σάββατο στις 8 η ώρα το πρωί, στο Μega, και παρακολουθούσε τον Αναγνωστάκη και τον Χασαπόπουλο.
Είδε στο πάνελ τον Κακαουνάκη και περίμενε.
Ειδικά όταν άκουσε τον Κακαουνάκη να λέει ότι είναι άπληστος, συνέχεια τρώει, μαζεύει και ότι είναι ντροπή να βγάζει στο σφυρί το σπίτι του Λαλιώτη, του ανέβηκε η πίεση.
Όταν, μάλιστα, ο Κακαουνάκης είπε ότι είναι τόσο αναίσθητος που μπορεί όχι μόνο να πάρει το σπίτι και τις καστανιές αλλά να μένει και στο σπίτι, έγινε έξω φερνών.
Ακόμη, έβλεπε και άκουγε τι λέγανε οι κάτοικοι των Δολιανών και ειδικά η μαγείρισσα, που του τα ’ριχνε χοντρά. Σελ. 72

Δεν υπάρχουν σχόλια: