Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα στην Καλαμαριά
Ημερίδα με θέμα «Αστική κινητικότητα και εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης. Ο ρόλος των κέντρων εξυπηρέτησης μετακινουμένων», πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Θεατράκι Χηλής στην Καλαμαριά.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμαριάς όπου βρίσκεται το πρώτο Ελληνικό ΚΕΜ, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και η Αναπτυξιακή Εταιρία «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.», ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Καλαμαριάς Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μετά το χαιρετισμό του Δημάρχου Καλαμαριάς Χριστόδουλου Οικονομίδη, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής για τις Πράσινες Μεταφορές, του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών Αλέξανδρος Βραχνός, ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ Γιάννης Τόσκας, ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Πρόεδρος της «Ανατολικής Α.Ε.» Γιώργος Κουγιάμης.
Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ Α.Ε.» - Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας Ιάκωβος Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε με θέμα «Κέντρα Εξυπηρέτησης Μετακινουμένων.
Η Ευρωπαϊκή εμπειρία και η Ελληνική εφαρμογή». Αναφέρθηκε εκτενώς στα κεφάλαια Διαχείριση Κινητικότητας, Υποστήριξη Δημοσίων Μεταφορών, για το Αυτοκίνητο - εναλλακτική λύση, Υποστήριξη ήπιων μέσων μεταφοράς, Ευαισθητοποίηση στο χώρο της εκπαίδευσης.
Έκανε μεγάλη αναφορά στο 1ο Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινουμένων στην Ελλάδα που βρίσκεται στην Καλαμαριά και έδωσε στατιστικά στοιχεία από τις 22 Ιουλίου που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2009 (1423 επισκέψεις - 1743 ερωτήματα). Αναφέρθηκε ακόμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΕΜ (kemkalamarias.gr) (2.591 μεμονωμένοι επισκέπτες - 4.471 συνολικές επισκέψεις), την προέλευση των επισκέψεων (60% από Θεσσαλονίκη - 23% από Αθήνα), τις επισκέψεις από το εξωτερικό (28% από Κύπρο - 24% από Γερμανία), ενώ μιλώντας για το σχεδιασμό δράσεων Μαρτίου - Ιουνίου 2009 μεταξύ άλλων σημείωσε την Προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, την Αξιοποίηση νέων προγραμμάτων (Εξοικονομώ - Bambini), τη Διερεύνηση πώλησης εισιτηρίων από φορείς Μ.Μ.Μ. και τη Διερεύνηση πώλησης εισιτηρίων εκδηλώσεων. Τέλος όπως είπε το ΚΕΜ Καλαμαριάς ψηφίστηκε ως η καλύτερη εφαρμογή για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο πληροφόρησης σε θέματα κινητικότητας, ELTIS.
Η Συγκοινωνιολόγος - Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεταφορών ΕΚΕΤΑ Γεωργία Αϋφαντοπούλου ανέπτυξε το θέμα «Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινουμένων.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφόρησης.
Εφαρμογές προοπτική».
Τα κύρια σημεία της ομιλίας της Συγκοινωνιολόγου ήταν: Αναφορά στην έρευνα κοινού και στην μελέτη από την οποία προέκυψαν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΜ. Σύντομη περιγραφή του ΚΕΜ Παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ανέπτυξε το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ. Καινοτομία της πλατφόρμας. Αναλυτική αναφορά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες. Αναφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών και δεδομένων ΚΟΜΒΟΣ-ΙΜΕΤ. Αναφορά στους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΚΕΜ και σε στατιστικά χρήσης. Αναφορά στις προοπτικές επέκτασης των υφιστάμενων και ανάπτυξης νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γρηγόρης Ζωίδης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών ΚΑΠΕ με θέμα «Αστικές Μεταφορές - Ανάπτυξη Σχεδίων Αστικής Κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του ΥΠΑΝ.
Ο κ.Ζωίδης μίλησε για τη στρατηγική και το περιεχόμενο του προγράμματος.
Όπως είπε στοχεύει στη βελτίωση των όρων της ενεργειακής αποδοτικότητας σε τοπικό επίπεδο, στην προώθηση δράσεων επίδειξης με άμεσα εφαρμόσιμα αποτελέσματα και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και των στελεχών της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες ταξινομούνται σε πέντε άξονες προτεραιοτήτων: Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του αστικού περιβάλλοντος Πιλοτικές παρεμβάσεις στις αστικές μεταφορές Παρεμβάσεις σε λοιπές τεχνικές αστικές (δημοτικές) υποδομές Δράσεις διάδοσης, δικτύωσης και ενημέρωσης
Ο Αλέξανδρος Σιδέρης Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος ΟΑΣΑ μίλησε με θέμα «Ευφυή συστήματα μεταφορών - τηλεματική και αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου (ΑΣΣΚ). Εφαρμογές στις αστικές συγκοινωνίες των Αθηνών».
Όπως είπε «στο πλαίσιο του προγραμματισμού αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ΜΜΜ στην περιοχή της Αθήνας, ο ΟΑΣΑ έχει δρομολογήσει την υλοποίηση με τη διαδικασία ΣΔΙΤ των σημαντικών έργων της Τηλεματικής και του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στην πρωτεύουσα, αντιμετωπίζοντας πλήθος προβλημάτων και προβάλλοντας τις Δημόσιες Συγκοινωνίες έναντι της χρήσης του Ι.Χ.
Μίλησε ακόμη για τις Εφαρμογές Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών και τις ωφέλειές τους ενώ εκτενή αναφορά έκανε στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, την Εφαρμογή Αναζήτησης Βέλτιστης Διαδρομής (ΑΔΑΜΑΣ), τα ΕΘΕΛ (Θερμικά λεωφορεία), τα Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.
Η Ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του συγκοινωνιολόγου, υπεύθυνου του προγράμματος ΟΑΣΘ Ιωάννη Σαββίδη, με θέμα «Πληροφορικά συστήματα - Ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής για τη διαχείριση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ και την πληροφόρηση των πολιτών». Ο κ.Σαββίδης μίλησε για τη Σημασία και τα Στάδια Εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Συστήματος Τηλεματικής κάνοντας λόγω για τις δυο καινοτομίες του ΟΑΣΘ: ηχητική αναγγελία των στάσεων σε όλα τα λεωφορεία και έξυπνο λεωφορείο που διευκολύνουν τον επιβάτη.
Αναφέρθηκε στους στόχους του Οργανισμού μέσω της χρήσης της Τηλεματικής όπως είναι μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός λειτουργίας, η πληροφόρηση επιβατών, η βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών, η αύξηση του ποσοστού χρήσης των Μ.Μ.Μ. η προσαρμογή στις ανάγκες των Α.με.Α. και εμποδιζόμενων ατόμων, η αύξηση εσόδων, η καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου, η εξάλειψη αβεβαιότητας στις μετακινήσεις, η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα Μ.Μ.Μ. η βελτίωση εργασιακών συνθηκών. Μίλησε επίσης για το σύστημα εντοπισμού και διαχείρισης κυκλοφορίας οχημάτων.
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ
Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινουμένων (ΚΕΜ) του Δήμου Καλαμαριάς είναι το πρώτο αντίστοιχο Κέντρο στην Ελλάδα και λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2008 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Μobi - ΝΕΤ» από τη Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρία ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. - Περιφερειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας.
Το έργο «Mobi - ΝΕΤ» στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διεθνούς δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών με θέμα τη Βιώσιμη Κινητικότητα στις Μεταφορές καθώς και στη δημιουργία προσβάσιμων σημείων πληροφόρησης (Info Points), όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης αντί του ιδιωτικού ΙΧ και θα ενθαρρύνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η δημιουργία του ΚΕΜ συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος «Έξυπνη Ενέργεια για την Ευρώπη», από το Δήμο Καλαμαριάς και του Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ενώ η ανάπτυξη και η φιλοξενία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στις οποίες βασίζεται το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΜ εκτελείται από το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: