ΤΕΟΝΤΟΡ ΑΝΤΟΡΝΟ
Επιμέλεια: Christoph Gödde και Henri Lonitz
Επίλογος: Jan Philipp Reemtsma
Μετάφραση: Λευτέρης Αναγνώστου
ISBN: 978-960-221-436 -7Διαστάσεις: 17Χ12 Σελίδες: 151
Έκδοση: Απρίλιος 2009 Τιμή: 11,00 €
Πληροφορίες και σχόλια:
«Το όνειρο είναι μαύρο όπως ο θάνατος.»
«Τα όνειρά μας δεν συνδέονται μεταξύ τους ως "δικά μας", αλλά αποτελούν και ένα συνεχές, ανήκουν σε έναν ενιαίο κόσμο, όπως λόγου χάρη όλα τα αφηγήματα του Κάφκα διαδραματίζονται "στο ίδιο".
Όσο πιο στενά όμως συναρτώνται μεταξύ τους τα όνειρα ή επαναλαμβάνονται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μην μπορούμε πια να τα ξεχωρίσουμε από την πραγματικότητα.»
TH. W. ADORNO
«Τα πρωτόκολλα ονείρων, διαλεγμένα από ένα εκτενές απόθεμα, είναι αυθεντικά.
Τα κατέγραφα κάθε φορά αμέσως μετά το ξύπνημα και για τη δημοσίευσή τους διόρθωσα μόνο τις πιο αισθητές γλωσσικές ατέλειες».
Με αυτήν την εισαγωγική παρατήρηση συνόδευσε ο Αντόρνο μια πρώτη σειρά καταγραμμένων ονείρων του που είχε επιλέξει προς δημοσίευση (αλλά δεν εκδόθηκαν παρά μετά θάνατον στα Άπαντά του).
Συμπληρωμένα πλέον με πολλά άλλα που διάλεξαν οι επιμελητές για την ξεχωριστή αυτή έκδοση, απαρτίζουν, όπως πίστευε ο μεγάλος φιλόσοφος και «εμπνευστής» τους, ένα αινιγματικό συνεχές, έναν ενιαίο ονειρικό κόσμο σε ανησυχητική συνάφεια με την πραγματικότητα.
Ο Theodor W. Adorno γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη το 1903.
Σπούδασε φιλοσοφία, κοινωνικές επιστήμες και μουσική στη Φραγκφούρτη και τη Βιέννη. Μετά την αφαίρεση της υφηγεσίας του από τους ναζί, κατέφυγε πρώτα στην Αγγλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ.
Εκεί πρωτοστάτησε, μαζί με τον Max Horkheimer, στο εξόριστο πλέον Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας και τη λεγόμενη Σχολή της Φραγκφούρτης.
Το 1949 επέστρεψε στη γενέτειρά του και ανέλαβε την έδρα φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο, καθώς και τη διεύθυνση, από το 1956, του επανιδυθρέντος Ινστιτούτου - μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του το 1969.
Κυριότερα έργα του που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι: Διαλεκτική του διαφωτισμού (μαζί με τον M. Horkheimer - εκδ. νήσος), Minima Moralia (εκδ. Αλεξάνδρεια),
Η κοινωνιολογία της μουσικής (εκδ. Νεφέλη), Αρνητική Διαλεκτική (Αλεξάνδρεια), Αισθητική θεωρία (Αλεξάνδρεια).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου