Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου (Τεύχος Απριλίου 2009, Νο 495, σελίδες: 128, τιμή: 6,00 €) Το τεύχος Απριλίου του περιοδικού Διαβάζω (Νο 495) μόλις κυκλοφόρησε, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση των μικρών λιστών των βιβλίων που θα διαγωνιστούν για τα Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω 2009 (6 Απριλίου, 12:30 μ.μ., βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα). ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΖΗΛΙΑ Τι είδους συναίσθημα είναι η ζήλια; Πώς προκύπτει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Η ζήλια ως θέμα, ως κίνητρο, ως σχέση, ως ηθική ή δεοντολογική απόκλιση, ως έμπνευση, ως ντοκουμέντο, ως μουσική, ως κινηματογραφική εικόνα ή λογοτεχνικό κείμενο στάθηκε η αφορμή για το αφιέρωμα του εν λόγω τεύχους. Γράφουν οι: Σταυρούλα Γ. Τσούπρου, Λευτέρης Καλοσπύρος, Σ. Ν. Φιλιππίδης, Yves Thoret, Βίλλυ Παζίνι, Γιάννης Ζουμπουλάκης. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ένας εξπέρ του διηγήματος, έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια το χώρο του μυθιστορήματος. Πιστός στον ελλειπτικό λόγο, στην ειρωνεία και στο υποδόριο χιούμορ, μιλάει στον Γιάννη Μπασκόζο για το νέο του μυθιστόρημα Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), του οποίου κεντρικός ήρωας είναι ο Μάρκος Βαμβακάρης, και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο «έστησε» το μυθιστόρημα, τους χαρακτήρες και την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Ο Βασίλης Γκουρογιάννης μιλάει στην Όλγα Σελλά για το νέο του βιβλίο με τίτλο Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή (εκδόσεις Μεταίχμιο), το οποίο εκτυλίσσεται στην Κύπρο και για το οποίο χρειάστηκε δυόμισι χρόνια και πολύ περισσότερα για την ανάγνωση μαρτυριών από όλες τις περιόδους της ελληνικής, κυπριακής και τουρκικής ιστορίας. COMIC Με αφορμή το επικείμενο φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con Athens, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση στις 11 και 12 Απριλίου, η Λήδα Τσενέ μιλάει με έναν από τους πιο παραγωγικούς και δημοφιλείς δημιουργούς comics, τον Marv Wolfman, πατέρα γνωστών ηρώων, όπως οι Blade The Vampire Hunter, Bullseye και Cyborg. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Το αφιέρωμα στα «Ημερολόγια των Ελλήνων συγγραφέων», που δημοσιεύτηκε στα τεύχη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2008, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στο τεύχος αυτό, με δύο κείμενα των Γρηγόρη Πασχαλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο τμήμα Δημοσιογραφία και ΜΜΕ του ΑΠΘ, και Ουρανίας Πολυκανδριώτη, ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ Το βιβλιοπωλείο Chaucer στο Καντέρμπουρυ είναι ένα εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο που πουλάει μόνο μεταχειρισμένα αλλά μοναδικά βιβλία.
Επικρατεί απόλυτη τάξη, τα βιβλία είναι ταξινομημένα ανά κατηγορία και τα πολύ παλιά και πολύτιμα βιβλία φυλάσσονται σε γυάλινες προθήκες.
Ο ιδιοκτήτης του, ένας Sir, είναι απόλυτα ενημερωμένος και ιδιαίτερα επιλεκτικός ως προς το τι θα ενταχθεί στο ενεργητικό του βιβλιοπωλείου και βρίσκεται στη διάθεση όσων δείχνουν ενδιαφέρον και αγάπη για τα παλιά, καλοδιατηρημένα κομμάτια. Στο τεύχος, τέλος, θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, εκτός γραμμής, ως αναγνώστης, κόντρα διάβασμα, χωρίς προϋπηρεσία, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλία στον κόσμο, βιβλία στο διαδίκτυο, περιοδεύων, του δρόμου, πλήθος βιβλιοκριτικών και βιβλιοπαρουσιάσεων από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Χαριλάου Τρικούπη 38, 3ος όροφος τ.κ. 106 80, Αθήνα Τηλ.: 210 33 88 008 Fax:210 33 88 006 email: kdiavazo@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: