Το συνέδριο θα γίνει στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής (εντός της Πανεπιστημιούπολης, απέναντι από τη Φοιτητική Λέσχη, στον 10ο όροφο).
Το συνέδριο υποστηρίζει, εκτός από το Τ.Ε.Π.Α.Ε., η Πρυτανεία του ΑΠΘ, οι εκδόσεις Πατάκη, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Το σκεπτικό του συνεδρίου:
Η σημασία του έγκειται στην πρωτοτυπία του και το εύρος του κοινού, στο οποίο απευθύνεται: εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, ερευνητές, γονείς, εφήβους κλπ.
Οι εκπαιδευτικοί, πιο συγκεκριμένα, θα βρουν μια ποικιλία θεμάτων που απασχολούν τους σημερινούς νέους να διαπερνούν τα υπό μελέτη λογοτεχνικά κείμενα καθώς και μια ευρύτητα επιστημονικών προσεγγίσεων που αναδεικνύουν το περιεχόμενο και την ιδεολογία της λογοτεχνίας για εφήβους.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου:
Καθώς η θεματική αυτή έχει ελάχιστα συζητηθεί στην Ελλάδα, τουλάχιστον αυτοτελώς και αυτόνομα, οριοθετούμε την εφηβική λογοτεχνία στη σύγχρονη παραγωγή (ελληνική και ξένη), γιατί άλλου τύπου νεανική ελληνική λογοτεχνία παλαιότερων εποχών (Κ. Πολίτης, Μ. Λυμπεράκη, Γ. Θεοτοκάς, κλπ.) έχει ήδη αναπτυχθεί.
Πιο συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με το συγγραφικό έργο για νέους συγγραφέων, όπως ο Μάνος Κοντολέων, η Λίτσα Ψαραύτη, η Τούλα Τίγκα κ.ά. αλλά και των πολύ σημαντικών ξένων (που καθιέρωσαν τη λογοτεχνία για «νεαρούς ενήλικες»/ Young Adult Literature) όπως ο Ρόμπερτ Κόρμιερ, η Μ. Ε. Κερρ, ο Έιβι, η Μάγια Αγγέλου, ο Ντέηβιντ Κλας, ο Μέλβιν Μπέρτζες και πολλοί άλλοι.
Οι εισηγήσεις κινούνται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα θεματική που ξεκινά με την αποσαφήνιση των εννοιών (εφηβική λογοτεχνία, λογοτεχνία για νέους, μυθιστόρημα για τη νεότητα, Ρroblem Νovel κλπ.) πάντα σε συνάφεια με την ηλικία των αναγνωστών-αποδεκτών.
Επί μέρους θέματα που συζητούνται αφορούν: Προβλήματα εφηβείας, οικογενειακές σχέσεις και συγκρούσεις, σχέση μητέρας και κόρης, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και επιλογές, σύστημα αξιών.
Ταυτότητες, ανδρική-γυναικεία ταυτότητα, ομοφυλοφιλική, μαύρη ταυτότητα, παραβατικότητα, ερωτισμός και σεξουαλικότητα, σχέση με το σώμα.
Ζητήματα θεωρίας της λογοτεχνίας, αφηγηματικές τεχνικές και γλώσσα της εφηβείας στη λογοτεχνία.
Προτάσεις για διδακτικές προσεγγίσεις της εφηβικής λογοτεχνίας.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΤμήματοςΕπιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη διεύθυνση: www.nured.auth.gr
Τηλ.επικοινωνίας: 2310-991286 και 995011
Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε., ΑΠΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου