Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις στην Καλαμαριά

Σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων πραγματοποιούν μέσα στο Μάιο και Ιούνιο τα τμήματα της Δημοτικής Επιχείρησης Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας Καλαμαριάς (Ωδείο, Σχολή Φωτογραφίας, Ζωγραφικής και Αγιογραφίας).
Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης του επιμορφωτικού και εκπαιδευτικού τους έργου.
Συγκεκριμένα:............
Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα για φλάουτο και κιθάρα Ελλήνων και Σουηδών Καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου στις 9 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο της Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14 (Λαδάδικα).
Οι μουσικοί ερμηνευτές Per Olov Sahl στο φλάουτο και Per Skareng στη κιθάρα, είναι καθηγητές στο Malardalen University της Σουηδίας και θα ερμηνεύσουν μουσικά έργα Ρομαντικής, Ισπανικής, Σκανδιναβικής μουσικής καθώς και έργα σύγχρονης μουσικής της συνθέτριας και καθηγήτριας Ανώτερων Θεωρητικών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, κυρίας Βασιλικής Τσεκουροπούλου.
Η συναυλία αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανταλλαγής καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς και του Malardalen University δίνοντας την δυνατότητα για περεταίρω μελλοντική συνεργασία και ανάπτυξη μουσικών σχέσεων της χώρας μας με τις Μουσικές Ακαδημίες της Σουηδίας.¨
Ομαδική Έκθεση των Σπουδαστών Σχολής Φωτογραφίας, Ζωγραφικής και Αγιογραφίας, στους κοιτώνες του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα.
Τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 9 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 14 Ιουνίου, ενώ θα παραμένει ανοιχτή κάθε βράδυ από τις 6 έως τις 11 το βράδυ.
Να σημειωθεί ότι οι σπουδαστές των Σχολών Φωτογραφίας, Ζωγραφικής και Αγιογραφίας, στο πλαίσιο αυτής της ομαδικής έκθεσης η οποία γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε καταξιωμένους καθηγητές που διασφαλίζουν την άρτια μόρφωσή τους εξερευνώντας, διευρύνοντας, αμφισβητώντας αλλά κυρίως αναδιαμορφώνοντας μαζί τους δημιουργικά τα όρια της σύγχρονης τέχνης.¨
Δύο Μουσικές Παραστάσεις του Τμήματος Μουσικής Προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009 -ώρα πρώτης παράστασης 18.00 και ώρα δεύτερης παράστασης 20.00- στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», Μεταμορφώσεως 7-9 Καλαμαριά.
Στις μουσικές παραστάσεις συμμετέχουν εκατό παιδιά από 5 έως 7 ετών, τα οποία μέσα από μουσικά δρώμενα γεμάτα ήχους, χρώματα και φαντασία θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων θεατών.
Οι παραστάσεις έχουν ως θέμα το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, «Τα χρωματιστά κοράκια» το οποίο θα αποδοθεί με μουσική, χορό και τραγούδι.
Οι μικροί πρωταγωνιστές μέσα από αυτή την συλλογική τους προσπάθεια θα προβάλλουν την σημασία της ομαδικότητας στην δημιουργία και στην έκφραση και θα μας υπενθυμίσουν με τον μοναδικό τους τρόπο ότι η μουσική είναι τρόπος σκέψης που καλλιεργείται από μικρή ηλικία με πολύ αγάπη, υπομονή και σωστή εκπαιδευτική καθοδήγηση, γεγονός που διασφαλίζει η Υπεύθυνη του Τμήματος Μουσικής Προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς κυρία Καραπάνου Δέσποινα.¨
Συναυλία Μουσικών Συνόλων του Δημοτικού Ωδείου, την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»,( Μεταμορφώσεως 7-9 και Αργυρουπόλεως) .
Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς έχει το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών στην Ελλάδα, και με απώτερο σκοπό τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και μορφωτικών στόχων του, δημιούργησε μια σειρά μουσικών συνόλων, μικρών και μεγάλων, στα οποία οι μαθητές μέσα από διαφορετικά είδη μουσικής, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους δημιουργικά ανακαλύπτοντας την πολύπλευρη κοινωνική διάσταση αυτής της τέχνης.
Στη διάρκεια της συναυλίας θα εμφανιστούν τα μουσικά σύνολα μαθητών:- Ορχήστρα Εγχόρδων, Ορχήστρα Πνευστών, Ορχήστρα Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής, - Ορχήστρα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής ,Νεανική Χορωδία, Παιδική Χορωδία, μουσικά σύνολα κιθάρας.
Βιογραφικό Σημείωμα του φλαουτίστα Per Olov Sahl
Γεννήθηκε το 1953.Έχει σπουδάσει στην Μουσική Ακαδημία της Στοκχόλμης.
Εργάστηκε στην Συμφωνική Ορχήστρα του Malmö, Gävle και στην Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης.
Εμφανίστηκε ως σολίστ φλάουτου στο Västerås και στην Στοκχόλμη της Σουηδίας(konserthuset) καθώς και σε άλλες πόλεις της Σουηδίας.
Επίσης ως σολίστ έχει εμφανιστεί στην Ισπανία, στην Ρωσία, στην Αμερική και στις Βαλτικές χώρες.
Είναι Υπεύθυνος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του τμήματος Μουσικής Δωματίου στο Mälardalens University, Västerås Σουηδίας.
Παράλληλα είναι και Καλλιτεχνικός Διευθυντής σε διάφορα σεμινάρια και Ακαδημίες(Gotland, Västerås Σουηδίας).
Έχει εργαστεί ως καθηγητής φλάουτου στην Βασιλική Ακαδημία της Στοκχόλμης από το 1991 έως και το 1998.
Σήμερα εργάζεται στο πανεπιστήμιο Mälardalen University όπου είναι κα Διευθυντής στο τμήμα Μουσικής Δωματίου.
Βιογραφικό Σημείωμα του κιθαρίστα Per Skareng
Το 1985 και μετά το δίπλωμά του ξεκίνησε την σολιστική του καριέρα ερμηνεύοντας το "Concierto de Aranjuez" του Rodrigo με την Συμφωνική Ορχήστρα της Σουηδικής Ραδιοφωνίας με διευθυντή ορχήστρας τον Jorma Panula.Mετά από πολλές διακρίσεις και βραβεία καθιερώθηκε ως ένας από του γνωστότερους κιθαρίστες των Βορείων Χωρών.
Εμφανίστηκε ως σολίστ με τις παρακάτω ορχήστες: Βασιλική Συμφωνική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης με διευθυντή ορχήστρας τον Jarvi, ερμηνεύοντας το "Concierto de Aranjuez: του Rodrigo Συμφωνική Ορχήστρα Norrkoping με διευθυντή ορχήστρας τον Hirokami ερμηνεύοντας το "Concierto del Sur" του Ponce Συμφωνική Ορχήστρα της FYROM με διευθυντή ορχήστρας τον Opela ερμηνεύοντας το "Concierto" του Villa-Lobos. Συμφωνική Ορχήστρα Gavleborgs με διευθυντή ορχήστρας τον Hughes ερμηνεύοντας το "Concierto para una fiesta" του Rodrigo.
Tο πρώτο του CD "EL Colibri" Caprice έγινε ευρέως γνωστό και αποτέλεσε για πολλά χρόνια το ραδιοφωνικό σήμα ραδιοφωνικής εκπομπής κλασσικής μουσικής στην Γαλλία και στην Ελβετία.
Ηχογράφησε δύο CD με τον Tobias Carron, τον σολίστα φλαουτίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σουηδικής Ραδιοφωνίας, τα οποία περιέχουν Ιταλική μουσική-"Play Italian Music" και μουσική της Νοτίου Αμερικής και Ισπανίας-"Café 1930".
To 2007 ηχογράφησε ως σολίστ με την Βασιλική Συμφωνική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης το έργο "Vamo alla flamenco" (μουσική από το έργο "Final Fantasy" του N.Uematso.
Μετά από το Wigmore Hall, έδωσε πολλές συναυλίες στα πλαίσια της τουρνέ του στην Αργεντινή, Κούβα, Εσθονία και Ελβετία.
Το 2009 περιοδεύει στην Φιλανδία(Abo), Λιθουανία(Vilnius),Νορβηγία(Οσλο) και σε πολλά μέρη της Σουηδίας.
Διδάσκει στο Novia University στο Pietarsaari της Φιλανδίας και στο Malardalens University στο Vasteras της Σουηδίας.Δίδαξε ως επίσημος προσκεκλημένος καθηγητής στα Μουσικά Κολλέγια της Στοκχόλμης, του Οσλο, του Ελσίνκι και της Κοπεγχάγης,
Βιογραφικό Σημείωμα της Συνθέτριας και καθηγήτριας Ανώτερων Θεωρητικών, κας Βασιλικής Τσεκουροπούλου.
Η Βασιλική Τσεκουροπούλου γεννήθηκε στο Βόλο αλλά μεγάλωσε και κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.
Με τη μουσική ασχολήθηκε από μικρή ηλικία ξεκινώντας τις σπουδές της στο πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και κατόπιν Ανώτερα Θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θες/νίκης. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Κολεγίου Τρίνιτι του Λονδίνου και μετά συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ Χάλλαμ της Μ. Βρετανίας. Είναι κάτοχος Proficiency Michigan, Sorbone I, Diploma di Lingua Italiana.
Το 1990 πήρε το Πτυχίο Αρμονίας από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και το 1992 το Πτυχίο Αντίστιξης φοιτώντας στην τάξη του κ. Δ. Αθανασιάδη.
Συνέχισε τις σπουδές της στη φούγκα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του κ. Κ. Γριμάλδη και αποφοίτησε το 1994.
Το 2006 πήρε το Δίπλωμα Σύνθεσης με άριστα παμψηφεί στην τάξη του κ. Λ. Χατζηλεοντιάδη.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύνθεσης με τους κυρίους Θ. Αντωνίου,2000-2001, Α. Καλογερά, 2000, D. Blake, 2001, 2002, G. Schuller, 2003, καθώς και πολλά σεμινάρια παιδαγωγικής με τους J. Arnold και C. Τaylor.
Έργα της που έχουν παιχτεί σε συναυλίες είναι τα «11 Εικόνες για πιάνο», Απρίλιος 2001 αίθουσα ΚΩΘ, «Playing ΤΕS» για φλάουτο-κλαρινέτο, Απρίλιος 2003 αίθουσα Εντευκτήριο, «Μέλα», τρίο για φλάουτο, κλαρινέτο σε Β , βιολί Ιούνιος 2004, αίθουσα ΚΩΘ, «Σαν κλωνί στάρι» για φλάουτο, κλαρινέτο σε Β κρουστά, βιολί βιολοντσέλο, κοντραμπάσσο, Μάρτιος 2005, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «Ενύπνιο» για μπάσσο κλαρινέτο σε Β ,Ιούνιος 2005, αίθουσα ΚΩΘ, «Θυσίες» για μέτζο σοπράνο, πιάνο, άρπα, βιολί, Ιούνιος 2005, αίθουσα ΚΩΘ, «11BOW11» κουαρτέτο εγχόρδων, Μάιος 2006 αίθουσα ΚΩΘ και «Shakespeare» για πιάνο, Μάιος 2007.
Από το 1998 διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς.
Έχει ασχοληθεί με την ιταλική λογοτεχνία καθώς και με τη μετάφραση αγγλικών κειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: