Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
"Οδοιπορικό στον Πόντο" Με αφορμή την Ημέρα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού οι «Ανιχνεύσεις» της ΕΤ3 παρουσιάζουν ένα οδοιπορικό στον Πόντο την Τετάρτη στις 23.00.
Η εκπομπή «ανιχνεύει» συγκινητικές ιστορίες και μνήμες ανθρώπων, που ζουν ακόμη στην περιοχή και εξακολουθούν να μιλούν την ποντιακή γλώσσα.
Καλεσμένος του Παντελή Σαββίδη είναι ο Πρόεδρος της
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αρετής "ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ" σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης για τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ (1916 - 1923) 19 ΜΑΪΟΥ 1919 - 90η ΕΠΕΤΕΙΟΣ που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Μαϊου και ώρα 11:00 στο Πολιτιστικό κτίριο Αρετής Θεσσαλονίκης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
- Θεία Λειτουργία - Επιμνημόσυνη δέηση - Κατάθεση Στεφάνου- Χαιρετισμοί- Ομιλία από τον γνωστό συγγραφέα, Γιώργο Ανδρεάδη με θέμα: "Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού"- Δημοτικά τραγούδια - θρήνοι του Πόντου από τους καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες Ιωάννη & Μιχάλη Κουρτίδη.- Αποσπάσματα από μαρτυρίες, απαγγελίες.- Προβολή σε οθόνη φωτογραφιών από τον ιστορικό Πόντο και την Γενοκτονία.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
- Έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ιστορία του Πόντου, μιας διαδρομής 3000 χρόνων ιστορίας.- Έκθεση φωτογραφίας με αρχαία νομίσματα του Πόντου.
Η Γεν. Γραμματέας Κωνσταντίνα Κίκη
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Προκοπίδης
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρετής "Διογένης ο Σινωπεύς"
Αρετή Λαγκαδά, Θεσσαλονίκη
Στις 19 Μαΐου οι Πόντιοι σε όλο τον κόσμο τιμούν την μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους.
Με την ευκαιρία της φετινής επετείου ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Ποντίων Λευκογείων Δράμας Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στα Λευκόγεια της Δράμας την Κυριακή 17 Μαΐου 2009.
Ο Νομάρχης Δράμας Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Λευκογείων Παπαδόπουλος Ανανίας και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Ποντίων Λευκογείων Δράμας "Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ" Γεώργιος Κυριακίδης σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Νομάρχης Δράμας Κωνσταντίνος ΕυμοιρίδηςΔήμαρχος Κάτω ΝευροκοπίουΒασίλειος ΓιαννόπουλοςΟ πρόεδρος του ΤΣ Λευκογείων Παπαδόπουλος Ανανίας Ο Πρόεδρος της Α.Δ.ΕΝΕλευθέριος Ταμπουρίδης Ο πρόεδρος του Μ.Λ.Σ ΠΟΝΤΙΩΝ ΛΕΥΚΟΓΕΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ "Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ"ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
09.00 π.μ. Προσέλευση Αθλητών10.30 π.μ. Ημιμαραθώνιος αντοχής 12 χλμ. στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με την συμμετοχή επίλεκτων μαραθωνοδρόμων από όλη την Ελλάδα.
Διαδρομή Κεντρική πλατεία Περιθωρίου, Οχυρό, Δημοτικό Γήπεδο Κάτω Νευροκοπίου.11.30 π.μ. Αγώνες ρίψεων στο Δημοτικό Γήπεδο Κάτω Νευροκοπίου.Αθλήματα: Δισκοβολία, Ακοντισμός, Σφαιροβολία, Σφυροβολία.Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές.11.00 π.μ. Έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Γενοκτονία και Πόντος" από τον Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο Ποντίων Λευκογείων Δράμας "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ" στην κεντρική πλατεία Λευκογείων.13.00 μ.μ. Χαιρετισμοί Αναφορά στο ιστορικό τις ημέρας.
13.15 μ.μ. Απονομές επάθλων στους νικητές στην κεντρική πλατεία Λευκογείων.13.45 μ.μ. Παράθεση γεύματος στους συμμετέχοντες αθλητές.Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι πρωταθλητές.
Η παρουσία σας και η συμμετοχή σας θα μας χαροποίηση ιδιαίτερα.
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΛΕΥΚΟΓΕΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ "Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ"
ΓΡΑΝΙΚΟΥ 1ΛΕΥΚΟΓΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ
Τ.Κ. 66033
ΤΗΛ & FAX 2521026476 ΚΙΝ. 6946685580 Επιστολή του Κυβερνήτη της Πολιτείας της Φλώριδας ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ" Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ" ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2009 ΚΑΙ ΩΡΑ 9.00 Μ.Μ. ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ- ΟΜΙΛΙΑ: "ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ- ΧΟΡΟΣ ΣΕΡΡΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ"
ΕΠΤΑΜΥΛΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Τ.Κ. 62100
ΣΕΡΡΕΣ
ΤΗΛ & FAX : 2321058522

Δεν υπάρχουν σχόλια: