Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Ρωσία- Ο βασιλιάς ήταν γυμνός

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.comτου Ανδρέα Μπελιμπασάκη Είκοσι χρόνια μετά τον επίσημο ενταφιασμό του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» η Ρωσία παραμένει μυστήριο.
Η αχανής χώρα με τον ανεξάντλητο πλούτο και τα τεράστια αποθέματα φυσικής ενέργειας, αντιμετώπισε την άφιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με μεγάλες δόσεις αλαζονείας και παραδοσιακού σλαβικού εθνικισμού.
Πούτιν και Μεντβέντεφ συναγωνίζονταν σε δηλώσεις αυταρέσκειας για την ικανότητα και τις αντοχές της ρωσικής οικονομίας.
Δόγμα της εποχής «Πούτιν», ήταν η δημιουργία, ή έστω η εικόνα, μιας πανίσχυρης γεωπολιτικά και οικονομικά χώρας.
Οι εξαιρετικές επιδόσεις των προηγούμενων χρόνων στο πεδίο της μακροοικονομικής σταθερότητας, ενίσχυε την άποψη ότι η Ρωσία θα πληγεί ελάχιστα από την οικονομική κρίση.
Η Ρωσική κυβέρνηση είχε καταφέρει να τακτοποιήσει τα εξωτερικά της χρέη, να αυξήσει εντυπωσιακά το ρυθμό επενδύσεων και να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις 224 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το σημαντικότερο όμως όλων, ήταν τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι μεγάλες εξαγωγές.
Δείγμα εύρωστης εικόνας της ρωσικής οικονομίας ήταν τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια που συσσωρεύτηκαν στο «Ταμείο Σταθεροποίησης για τις επόμενες γενιές».
Παράλληλα, η ανάπτυξη κυμαινόταν στο 7% του ΑΕΠ, ενώ και το ρούβλι παρουσίαζε αξιοσημείωτη σταθερότητα. Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο φάνηκε ότι «ο βασιλιάς ήταν γυμνός»... Περισσότερα στο : http://www.foreignpress-gr.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: