Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 428 ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Ο Θεός να βάλει το χέρι Του «Η κρίση ανέδειξε χρόνια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο (ατυχής) υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεργασία που είχε με τον (αόρατο) πρωθυπουργό. Και πρόσθεσε:
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έγινε την τελευταία δεκαετία». Ας μην μπουν στον κόπο. Διότι, αν χρειάστηκαν πάνω από 5 χρόνια διακυβέρνησης και μία παγκόσμια κρίση για να καταλάβουν τα «χρόνια δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» κι αν εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πολιτική που ακολούθησαν έκανε «ηπιότερες τις επιπτώσεις της κρίσης», ο… Θεός να βάλει το χέρι Του! Το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να οδηγήσουν τη χώρα σε τραγικότερα αδιέξοδα. Σελ.2 «Κάνε εκλογές τώρα!» Μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές παρουσιάσαμε ένα πορτρέτο του Κ. Καραμανλή – τελείως διαφορετικό από την αγιογραφία που έχουν φιλοτεχνήσει οι επικοινωνιολόγοι του. Εκεί, μεταξύ άλλων, σημειώναμε κατά λέξη και τα εξής:
«[…] Ο Λούλης πέτυχε να κερδίσει την αμέριστη εμπιστοσύνη του, γιατί μετέτρεψε σε “Σχολή Σκέψης” τις αδυναμίες του Καραμανλή. Το “δεν αποφασίζω”, το έκανε “δεν αποφασίζω εν θερμώ”. Το “φοβάμαι να συγκρουστώ” το έκανε “διατηρώ τις ισορροπίες”». Διάνα! Μήνες τώρα η κυβέρνηση σέρνεται, οι υπουργοί δεν κάνουν τίποτα, οι κυβερνητικοί βουλευτές αγωνιούν για την τύχη τους, η κομματική βάση βράζει στο ζουμί της κι Εκείνος ιδιωτεύει.
Με την αταραξία του Βούδα και τα ανακλαστικά κοιμώμενου ιπποπόταμου συσκέπτεται με κορυφαία στελέχη του, ακούγοντας χωρίς να μιλάει.
Όλοι περιμένουν να κάνει κάτι, αλλά Εκείνος παρακολουθεί το βυθιζόμενο σκάφος, γιατί… δεν αποφασίζει εν θερμώ και δεν κάνει αλλαγές γιατί… διατηρεί τις ισορροπίες. Σελ.11 Εγκλωβισμένος στην εισήγηση Σουφλιά - Λούλη Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του πρωθυπουργού θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις και ο απρόβλεπτος παράγοντας.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έχουν παραδοθεί ήδη από τον Λούλη. Σε ό,τι αφορά τον αστάθμητο παράγοντα, αυτός ακούει στο όνομα Χριστοφοράκος. Στο Μαξίμου θέλουν να τον φέρουν. Προς το παρόν όμως δεν φαίνεται να το επιτυγχάνουν.
Για να κερδίσει χρόνο, ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει να πάει σε ανασχηματισμό. Ελπίζει ότι θα μπορέσει να βελτιώσει κάπως τη δραματική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων –ακόμη και από το βήμα της ΔΕΘ– ο Καραμανλής θα προχωρήσει στο δεύτερο μέρος του σχεδίου. Σελ. 12 και Σελ. 13 Στην πρώτη γραμμή οι… επίδοξοι (και οικονομικοί) αστέρες
«Τα… ύστερα της τηλεόρασης!» θα αναφωνούσε μία σύγχρονη Σαπφώ Νοταρά αν έβλεπε τα πρόσωπα που θα γίνουν… πρωταγωνιστές των τηλεοπτικών μας δεκτών την ερχόμενη σεζόν. Η οικονομική κρίση με τη μείωση των διαφημίσεων και την (ακόμα μεγαλύτερη) μείωση του «αεριτζίδικου» χρήματος έκανε τα μεγαλοστελέχη των καναλιών να πάρουν τα ψαλίδια, τα μαχαίρια (κάποιοι και τα… τσεκούρια!) και να περικόψουν ό,τι ακριβό και σπάταλο από το πρόγραμμά τους, με πρώτο το… μισθολόγιο των «αστεριών» τους.
Και σε όσους δεν έπαιρνε περικοπή (πώς να πεις στον άλλο ότι θα παίρνει το ένα πέμπτο των χρημάτων που έπαιρνε;) ήρθε ο… αναγκαστικός αποχαιρετισμός ή ο παροπλισμός («μέχρι να βρούμε πού θα σε αξιοποιήσουμε καλύτερα…»).
Στη θέση των λαμπερών αστεριών, τα κανάλια (τρόπος του λέγειν) αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αναδειχθούν, σε φρέσκα πρόσωπα να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, σε καινούρια μυαλά να δείξουν τις ιδέες τους... Αρκεί να είναι… φτηνά! Σελ. 44 και Σελ. 45 και Σελ. 46 Ένα χαράτσι την ημέρα! «Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα, τότε θα κλάψεις με μαύρο κλάμα»! Προφητικοί οι στίχοι του ρεμπέτικου άσματος.
Δεν περιγράφονται όσα θα τραβήξει ο κοσμάκης αυτό το φθινόπωρο από την κυβέρνηση Καραμανλή.
Οι φόροι και τα κρυφά χαράτσια βρίσκονται πλέον σε καθημερινή διάταξη. Πάρτε χαρτί και μολύβι για να υπολογίσετε τη λυπητερή.
Ήδη από την 1η Αυγούστου τρέχει η αύξηση των τελών στην κινητή τηλεφωνία, είτε γι’ αυτούς που έχουν σύνδεση με συμβόλαια είτε με κάρτα. Έτσι λοιπόν για λογαριασμό μέχρι και 50 ευρώ η αύξηση είναι 12%. Από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ 15%, από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ 18% και από 150,01 ευρώ και άνω 20%.
Το τέλος κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται προ του ΦΠΑ για κάθε σύνδεση.
Επίσης για πρώτη φορά επιβάλλεται τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση φορολογεί μία καθημερινή ανάγκη, τις συνομιλίες με τα κινητά. Να ράψουν τα στόματα του κόσμου; Αδύνατον. Γι’ αυτό ξηλώνουν τις τσέπες του… Σελ. 56 στο πέταλο Δικαιωμένος αισθάνεται ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος από τα νεότερα στοιχεία που πήρε στα χέρια του για την πορεία του τουρισμού το 2009.
Η μείωση αγγίζει τελικά μόλις το 8,6%! Να θυμίσουμε ότι αρχές του καλοκαιριού κάποιοι έκαναν λόγο για πτώση της τάξης του 30%, ενώ κάποιοι άλλοι μιλούσαν ακόμη και για 50%! Η δουλειά όμως που έγινε στο υπουργείο είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι απώλειες στο ελάχιστο εάν αναλογιστεί κανείς ότι διανύουμε και μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η μείωση μέχρι το τέλος του έτους θα είναι ακόμη μικρότερη και θα φθάνει γύρω στο 8%. Παρά ταύτα ο ίδιος ο Μαρκόπουλος δεν κρίνει σκόπιμο να πανηγυρίσει. «Δεν είμαι επικοινωνιολάγνος», λέει χαρακτηριστικά. Σελ. 63 στο πέταλο Άντε πάλι τα ίδια! «Κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός», «δεν αποφασίζει εν θερμώ», «μελετά τις επόμενες κινήσεις», «σκέπτεται ανασχηματισμό», «ετοιμάζει κάτι» και άλλα ηρωικά παρόμοια.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. σε νευρική κρίση, η κομματική βάση σε προχωρημένη σήψη κι ο Καραμανλής… Βούδας. Κάνει συναντήσεις με στελέχη, συσκέπτεται (όπως όλοι όσοι δεν σκέφτονται) και ακούει δήθεν προσεκτικά τους συνομιλητές του, επειδή δεν έχει τίποτα να πει ο ίδιος. Πού είναι οι παλιές δόξες; Όταν Εκείνος μίλαγε,
Εκείνος αποφάσιζε, Εκείνος αιφνιδίαζε, Εκείνος διέτασσε κι οι άλλοι… χειροκροτούσαν; Πάνε αυτά, πέρασαν. Τώρα εξαγοράζει τη συναίνεση των συνεργατών του – οι σημαντικότεροι των οποίων δεν βλέπουν την ώρα να ξεφορτωθούν τον «καταλληλότερο», που έγινε βαρίδι. Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: