Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Η (αμφιλεγόμενη) πολυκατοικία στο Πέραν και το ...Μουσείο της Ακρόπολης

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.comΗ (αμφιλεγόμενη) πολυκατοικία στο Πέραν και το ...Μουσείο της Ακρόπολης Ποια σχέση μπορεί να έχει μια πολυκατοικία στην συνοικία Πέραν της Κωνσταντινούπολης με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης;
Η εφημερίδα Χουριέτ - σε σχόλιο της σύνταξης μάλιστα- συνδέει τα δυο κτήρια με στόχο, εμμέσως πλην σαφώς, να πλήξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων.
Στα τέλη Ιουλίου η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ αποκαλύπτει πως Έλληνας επιχειρηματίας με την συμβολή Έλληνα δημοσιογράφου κατέστρεψε βυζαντινές αρχαιότητες σε εξαιρετική κατάσταση, για να ανεγερθεί πολυκατοικία (Δείτε το δημοσίευμα)
Η ενέργεια των Ελλήνων -έγραφε το ρεπορτάζ της Σαμπάχ - προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής .
Η πιο σκληρή αντίδραση εκδηλώθηκε, ωστόσο, από την Βρετανίδα δημοσιογράφο Κλέαρ Μπερλίνσκι, η οποία διαμένει σε διπλανή πολυκατοικία. Η Μπερλίνσκι έγραψε στον βρετανικό διαδικτυακό τόπο "First Post" για το θέμα, και έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας.
Η ανάμειξη της Βρετανίδας δημοσιογράφου έδωσε "τροφή" στην Χουριέτ. Στο κεντρικό της σχόλιο, αφού εξυμνεί το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και αφού περιγράφει το ζήτημα που έχει προκύψει με την πολυκατοικία στο Πέραν σημειώνει:
"Πρόκειται για ειρωνεία της μοίρας.
Οι Έλληνες καταστρέφουν για λόγους απληστίας αυτό που οι ίδιοι θεωρούν κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, τη στιγμή που μια Βρετανίδα προσπαθεί απεγνωσμένα να την σώσει...
Εάν οι ίδιοι οι Έλληνες καταστρέφουν την πολιτιστική τους κληρονομιά γιατί η Βρετανία να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα;", διερωτάται η Χουριέτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: