Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Πρόλογος: Ελένη Μπιμπίκου-Αντωνιάδη
Ο χαρακτήρας του μακεδονικού ζητήματος κατά τις αρχές της περιόδου του Μεσοπολέμου, με την οποία ασχολείται η ανά χείρας έρευνα, διαφέρει σημαντικά από το «μακεδονικό ζήτημα» που βιώνουμε σήμερα.
Θα μπορούσαμε εύλογα να ισχυρισθούμε ότι, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας, το εθνικό και πολιτικό διακύβευμα που υποκρύπτεται υπό τον όρο «μακεδονικό ζήτημα» έχει μεταβληθεί πολλαπλώς... Η θέση για «Ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη», η οποία εγκρίθηκε στο Τρίτο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ(Κ), αποτελεί μία βαρεία υποθήκη για τη συγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στα Βαλκάνια και για το μέλλον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.
Τα στοιχεία που δίνει το βιβλίο του Αλέκου Δάγκα και του Γιώργου Λεοντιάδη –είτε ξεχασμένα από δεκαετίες είτε ανέκδοτα– έρχονται, σε μία τόσο κρίσιμη καμπή του διεθνούς κοινωνικού κινήματος, να ρίξουν φως στην εσωτερική ιστορία του ΚΚΕ­­­­­καθώς και στις σχέσεις του με την Κομμουνιστική Διεθνή και με την Βαλκανική Κομμουνιστικήν Ομοσπονδία, την περίοδο του Μεσοπολέμου. Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά και υπεύθυνα μία σημαντική φάση του Μακεδονικού, εξοβελίζοντας τις μονομερείς απλουστεύσεις που είναι ξένες από τη δουλειά του ιστορικού και που θίγουν βαθύτατα την εντιμότητά του, πρωταρχική αρετή στην άσκηση του επαγγέλματός του. Ο Αλέξανδρος Δάγκας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου.
Σπούδασε ιστορία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι.
Σήμερα διδάσκει κοινωνική ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα (εργατικό κίνημα, μαζικά κινήματα) και με το εθνικό ζήτημα. Ο Γιώργος Λεοντιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε ιστορία στο πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας.
Ασχολήθηκε ερευνητικά με το σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα και με το εθνικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: