Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 441 ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Αλήθειες και ψέματα για την οικονομία Εβδομάδες και μήνες τώρα όλοι μιλούσαν για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το έλλειμμα. Αλλά ο μέσος πολίτης δυσκολευόταν να κατανοήσει οικονομικούς όρους και παρακολουθούσε από μακριά τους διαξιφισμούς για το ακριβές ύψος του, πνέοντας μένεα κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εισηγείται όλο και πιο σκληρή λιτότητα. Κι όμως.
Το ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας – κι αυτό έχει φανεί ήδη από τον προϋπολογισμό που έφερε η κυβέρνηση. Ας απλουστεύσουμε τα πράγματα.
Ο έκπτωτος τσάρος της οικονομίας (επί Ν.Δ.), Γιώργος Αλογοσκούφης, είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2009, πέρυσι το Δεκέμβριο, έσοδα από φορολογία ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τότε η αντιπολίτευση έκανε λόγο για προϋπολογισμό-μαϊμού και για εικονική πραγματικότητα, αλλά ο πρώην «καταλληλότερος» στήριξε και τον υπουργό και το εξωπραγματικό πόνημά του. Σελ.2 Πολιτικό ξεκατίνιασμα από Ντόρα και Σαμαρά Στη τελική ευθεία μπαίνει από τη Δευτέρα η κούρσα της διαδοχής στη Ν.Δ. Στα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων καταστρώνουν τα σχέδια της τελευταίας στιγμής, προετοιμάζοντας παράλληλα το… στόλο και κυρίως τους μηχανισμούς που θα παίξουν τον κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Πέραν της ανύπαρκτης ουσίας, την επόμενη βδομάδα θα δοθεί μάχη και για τις εντυπώσεις. Στα επιτελεία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά έχουν συνειδητοποιήσει ότι από δω και πέρα οι εικόνες παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο βασικοί διεκδικητές ετοιμάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Σε επίπεδο εντυπώσεων η Ντόρα θα παίξει το χαρτί της ισχύος που έχει σε επίπεδο στελεχών, ενώ ο Σαμαράς αναμένεται να εμφανιστεί με τον Αβραμόπουλο τόσο στην εκδήλωση της Αθήνας όσο και σ’ αυτήν της Θεσσαλονίκης. Σελ.12 και Σελ.13 Οι σπόνσορες των υποψηφίων Το σφάλμα της Ντόρας, λένε οι ειδικοί της επικοινωνίας, είναι ότι από υπερβολική σιγουριά για τη νίκη κι επειδή νόμιζε πως θα κάνει περίπατο, δεν πήγε σε ιδεολογική αντιπαράθεση, αλλά έδωσε έμφαση στη φυσιογνωμία του κόμματος.
Αλλά ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το κόμμα, με εξαίρεση κάποιους καρεκλοκένταυρους που περνούν τη ζωή τους στα γραφεία. Η κοινωνία άλλα ζητάει ν’ ακούσει. Ανεξάρτητα, όμως, από τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, ένα είναι σίγουρο. Ότι μετά τη συμμαχία με τον Άρη και την αλλαγή της στρατηγικής, η Ντόρα άρχισε να ανακάμπτει.
Απεναντίας, ο Σαμαράς έτρεξε πολύ δυνατά στην αρχή της κούρσας και κουράστηκε. Το γεγονός προκύπτει και από τις ομιλίες του, που επαναλαμβάνονται σχεδόν αυτούσιες Η αλλαγή του σκηνικού, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες κι έφερε την Ντόρα να παίρνει κεφάλι, είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει καταλυτικά την Μπακογιάννη στην τελική ευθεία προς τις κάλπες Σελ. 14 Tα τηλεφωνήματα της Σούλας «πρόδωσαν» τον Ριζάι «Κλοιό» για τη σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα δημιουργεί η Ασφάλεια Αττικής λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 35χρονου επικίνδυνου κακοποιού Αλκέτ Ριζάι στο Άνω Σούλι.
Επιπλέον ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κι οι συνεργάτες του έχουν καταστρώσει σχέδιο για τη σύλληψη των 10 καταζητούμενων μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που συνεχίζει να προχωρεί σε βομβιστικές επιθέσεις με συχνότητα μία κάθε δύο εβδομάδες. Η σύλληψη του Αλκέτ Ριζάι πλέον σηματοδοτεί τη νέα φάση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία, υπό τις εντολές Γιώργου Παπανδρέου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βγαίνει από το καβούκι της, λειτουργεί μεθοδικά και δεν διστάζει να κάνει στοχευμένες επιχειρήσεις που αποδεικνύονται επιτυχημένες. Σελ. 20 και Σελ. 53 Τα ράντζα των οργίων! Αχ, γιατρέ μου, πονάω! Η φράση αυτή ακουγόταν πολλές φορές στους διαδρόμους δημόσιου νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας.
Αλλά κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία. Αυτό λένε άλλωστε όλοι στο κρεβάτι του πόνου.
Πού να φανταστεί κανείς ότι το ίδιο φώναζαν και στο κρεβάτι των οργίων. Μια ανάσα δίπλα από τους θαλάμους των ασθενών εξελισσόταν σκληρό πορνό.
Πρωταγωνιστές γιατροί με την κατάλληλη ειδικότητα, νοσοκόμες και βιντεοκάμερες.
Τα όργια του Καλιγούλα θύμιζε το σκηνικό, με άσπρες ρόμπες, πράσινες ποδιές, γάζες και άλλα… εργαλεία! Οι πρωταγωνιστές έκλειναν πονηρά το μάτι, έλεγαν τη συνθηματική φράση και έδιναν ραντεβού σε συγκεκριμένους θαλάμους που δεν φιλοξενούσαν ασθενείς αλλά άδεια κρεβάτια. Κλείδωναν τις πόρτες, έβγαζαν τα ρούχα και άνοιγε η κάμερα. Στο τέλος χρειάζονταν πραγματικό γιατρό για να αναρρώσουν από τη σεξουαλική υπερκόπωση. Σελ. 59 στο πέταλο Επίθεση στον τέως υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, μέσω ξένης δημοσίευσης (που έγινε δηλαδή με πληρωμή) εξαπέλυσε πριν από δέκα μέρες η «Καθημερινή».
Η εφημερίδα κράτησε από την αρχή επικριτική στάση απέναντι στον Θεσσαλό πολιτικό για την πολιτική του στα δημόσια έργα, αλλά μετά την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές και την οικειοθελή αποχώρηση του Γ. Σουφλιά από το προσκήνιο της πολιτικής επανήλθε. Η «ξένη δημοσίευση» με τίτλο «Δημόσια έργα επί των ημερών του κ. Σουφλιά» είναι ένα κείμενο που είχε εκφωνήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤΕΡ, κ. Σίψας, στο πλαίσιο της συνάντησης των κατασκευαστικών εταιρειών έκτης τάξης. Πρόκειται για μία σφοδρή επίθεση κατά του κ. Σουφλιά, στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για την κρίση που βιώνει ο κατασκευαστικός κλάδος, με εξαίρεση τα ισχυρά εργοληπτικά συμφέροντα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με εκδοτικά συγκροτήματα. Σελ. 71 στο πέταλο Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο κανονικός) έλεγε ότι η κάλπη είναι σαν την κοιλιά της εγκύου γυναίκας: δεν ξέρεις αν το παιδί θα είναι αγόρι ή κορίτσι.
Τότε δεν υπήρχαν υπερηχογραφήματα που δείχνουν το φύλο. Αλλά και στην ψηφοφορία για το διάδοχο του Κώστα Καραμανλή (του μικρού) δεν υπάρχει το κρίσιμο στοιχείο του αριθμού των ψηφοφόρων. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι η κάλπη θα βγάλει κορίτσι – και μάλιστα… ψηλό. Η Ντόρα πήρε κεφάλι και με τη φόρα που έχει θα το διατηρήσει μέχρι το τέλος. Από ό,τι φαίνεται, λοιπόν, το αποτέλεσμα έχει κριθεί.
Ο Σαμαράς έκανε μια πολύ καλή κούρσα στην αρχή, αλλά δείχνει σαφή σημάδια κόπωσης. Η Ντόρα αποδεικνύεται φοράδα «στάγερ», που λένε και στον Ιππόδρομο. Κρατούσε δυνάμεις και εξαπολύει την αντεπίθεση στο φίνις. Ήδη η Ψηλή έχει πάρει κεφάλι στα γκάλοπ, ενώ πριν από μερικές ημέρες βρισκόταν πολλά «μήκη» πίσω. Σελ. 72

Δεν υπάρχουν σχόλια: