Μπορεί η Βραζιλία να είναι η χώρα που στο συλλογικό υποσυνείδητο είναι περισσότερο συνυφασμένη με τις άθλιες παραγκουπόλεις όπου στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι δίχως αύριο, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η σκληρή αυτή εικόνα μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, ακόμα και στον αναπτυγμένο κόσμο.Η Ελλάδα, μια χώρα αναμφισβήτα με πολλά πρόσωπα και μεγάλες κοινωνικές αντιφάσεις έχει τις δικές της "φαβέλες".
Το blog windowtoheraklion blogspot με ένα εξαιρετικό κείμενο, μας αποκαλύπτει μία στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει 50 φαβέλες με χαμόσπιτα.
Το Ηράκλειο Κρήτης έχει μόνο μια, τα Καμίνια.
Μια μεγάλη συνοικία του Ηρακλείου που συγκεντρώνει χαμηλότερα εισοδήματα και κοινωνικές τάξεις, εργατόκοσμο, υπάλληλους και ανθρώπους της βιοπάλης.
Τα παιδιά του μηχανουργείου ζουν στα Καμίνια.
Οι άλλοι μπόρεσαν και έφυγαν. Είναι γνωστό ότι στον Άι Γιάννη ζούνε οι πλούσιοι, στα Καμίνια ζούνε οι φτωχοί.
Εκεί, ανάμεσα στα χαμόσπιτα και τις στενάχωρες κατάμαυρες παλιές πολυκατοικίες του 1960 - με το γήπεδο του ΟΦΗ (με πρόεδρο τον δήμαρχο Ηρακλείου Γ. Κουράκη) παραδίπλα - έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια σε κάθε δρόμο και από ένα-δύο "κολάδικα".
Παραδίπλα είναι η μηχανική καλλιέργεια, πιο δίπλα τα επίσης εργατόπαιδα από το τεχνικό λύκειο και πιο πάνω οι υπηρεσίες για τους αλλοδαπούς.
Στην μια πλατεία- θυμάμαι από την δεκαετία του 1980 αλλά και πιο πρόσφατα - ερχόταν από το Ατσαλένιο πιτσιρικάδες με σκεπάρνια και έσπαζαν τις τζαμαρίες των καφενείων επειδή εκεί σύχναζαν Ομιλίτες (δηλαδή οπαδοί του ΟΦΗ).
Σήμερα πολλοί από αυτούς τους ομιλίτες συχνάζουν σε αυτά τα ίδια καφενεία ως άνεργοι. Άλλοι, εκεί παραδίπλα, παίζουν ΚΙΝΟ στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και πιο πέρα οι νεαρές γιαγιάδες πάνε βόλτα τα εγγονάκια τους στην πλατεία της Αγίας Βαρβάρας περνώντας κάθε φορά μπροστά από 5-6 "κολάδικα" που ελέγχει κάποια μαφία (Αλβανική, Ρωσική ή Ζωνιανή).
Οι κάτοικοι των Καμινίων που ακόμη ζουν εκεί, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανέβουν κοινωνικά όσο έπρεπε, αγωνίζονται για μια ελάχιστη ποιότητα ζωής που άλλοι -σε άλλες συνοικίες- θεωρούν δεδομένη. Στενάχωρα, αγχωμένα και με γκρίνια.
Το τελευταίο διάστημα έχουν συσταθεί επιτροπές κατοίκων με αίτημα την απομάκρυνση της λαϊκής αγοράς από τις γειτονιές των Καμινίων.
Οι κάτοικοι των Καμινίων ζουν σε παλιές πολυκατοικίες χωρίς πυλωτές.
Οι άνθρωποι εκεί μαλώνουν μεταξύ τους κάθε μέρα που θα αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και η λαϊκή αγορά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Γράφουμε επιστολές που δεν τις δημοσιεύουν -μυστηριωδώς- οι τοπικές εφημερίδες του Ηρακλείου, κανένας δεν ασχολείται μαζί μας, λες και η υποβάθμιση είναι μόνο ατομική μας υπόθεση ή λες και δεν υπάρχουμε επειδή ζούμε στην φαβέλα των Καμινίων.
Δεν ασχολούνται μαζί μας επειδή είμαστε ασήμαντοι ή επειδή η διαπλοκή τους έχει διαβρώσει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου