Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινή σύσκεψη εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της ΕΥΠ πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (24/11/2009), στην έδρα του Λιμενικού Σώματος, παρουσία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητηθεί το θέμα της θωράκισης των συνόρων της χώρας, με έμφαση στα νευραλγικά λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κορίνθου.
Στρατηγικός στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες αποτροπής, ώστε να μη χρησιμοποιείται η χώρα μας ως διαμετακομιστικό κέντρο μεταναστών από την Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.
Στη σύσκεψη κατέθεσαν αναλυτικά τις απόψεις τους οι Λιμενάρχες των τριών βασικών λιμανιών, αλλά και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των αντίστοιχων περιοχών. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Ιταλός αστυνομικός σύνδεσμος της Ι nterpol .
Κοινή παραδοχή και αφετηρία του νέου πολιτικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η παράνομη μετανάστευση, η πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφων και η διακίνηση ανθρώπων είναι αλληλένδετα στοιχεία του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά ταυτοχρόνως και μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
- Η δημιουργία ενός στρατηγικού διακλαδικού οργάνου με τη συμμετοχή των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, του Διοικητή της ΕΥΠ και του Ειδικού Συμβούλου για θέματα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Φώτη Νασιάκου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επεσήμαναν την ανάγκη, αυτή η διακλαδική συνεργασία, να έχει μόνιμο χαρακτήρα, στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Η διακλαδική αυτή δομή λειτουργίας για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, θα αποτελεί στην ουσία οδηγό για όλες τις δράσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από εδώ και στο εξής. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων εκτάκτων αναγκών, όσο και σε επιμέρους τομείς, όπως ναρκωτικά και οργανωμένο έγκλημα, θα συμπληρωθεί από μία διακλαδική βάση δεδομένων και πληροφοριών, στα πρότυπα του Ολυμπιακού μοντέλου, με στόχο τη συγκέντρωση, αξιολόγηση και αξιοποίησή τους.
- Η ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, από κοινά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, με χαρακτηριστικά μονιμότητας και όχι περιοδικότητας, αλλά και με ενίσχυση των Υπηρεσιών με τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα συμβάλλει τόσο στον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων ανθρώπων, όσο και των πλαστών εγγράφων που διαθέτουν. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εστίασε στον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται το ελεγκτικό έργο επισημαίνοντας ότι «η επιχειρησιακή δράση θα πρέπει να είναι κοινή και μόνιμη».
- Επιπλέον, για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού θα ζητηθεί από τους Οργανισμούς Λιμένων να πράξουν, τουλάχιστον τα ελάχιστα των δυνατοτήτων τους, για την εφαρμογή του Κώδικα ISPS , με στόχο την προμήθεια των υπηρεσιών με υλικοτεχνικό εξοπλισμό ασφαλείας.
- Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την εξιχνίαση της πολύπλευρης δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ευρύτερων εγκληματικών ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.
- Αναγκαία θεωρείται και η εφαρμογή κοινού σχεδίου εκπαίδευσης των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, κυρίως όσων υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις, για την καλύτερη θωράκιση των συνόρων της χώρας.
Ο πρώτος απολογισμός της αποτελεσματικότητας του σχεδιασμού για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά στη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος παροχής ασύλου. Για το σκοπό αυτό έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Γρηγόρη Τασούλα και τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ, το Συνήγορο του Πολίτη, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Πανεπιστημιακούς, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Στόχος της Ομάδας Εργασίας είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου με περιφερειακή διάρθρωση στο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η λειτουργία και οι διαδικασίες της νέας Υπηρεσίας Ασύλου να καταστούν απόλυτα συμβατές με το διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η νέα Υπηρεσία θα στελεχώνεται κυρίως με πολιτικό προσωπικό – η Ελληνική Αστυνομία θα περιοριστεί στα αμιγώς αστυνομικά της καθήκοντα- και θα παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε μια αποτελεσματική και δίκαιη διαδικασία ουσίας στους αιτούντες άσυλο. Στόχος είναι τα ποσοστά παροχής ασύλου να αυξηθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα θα κωδικοποιηθούν και το νέο νομικό πλαίσιο που θα προκύψει θα αντανακλά τη νέα Εθνική Διαδικασία Ασύλου.
Μέχρι τη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες θα καλύπτεται η άμεση ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση των αιτούντων άσυλο σε μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία. Ταυτόχρονα ειδική ad hoc ομάδα εργασίας θα αναλάβει να λύσει τα συσσωρευμένα εκκρεμή αιτήματα σε δεύτερο βαθμό. Τέλος, ειδική μέριμνα θα δοθεί στην ανάπτυξη υποδομών και προνοιακών πολιτικών για τους πρόσφυγες. Η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις 12.00, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Α. Συνάντηση με εκπροσώπους ΤΕΕ και Πρόεδρο Γιάννη Αλαβάνο
Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Βούγια με τους κ. Γιάννη Αλαβάνο, Ασημίνα Ξηροτύρη και Αντώνη Καστή κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν η οδική ασφάλεια. Ο Υφυπουργός τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καθώς και για την προτεραιότητα που θέτει αναφορικά με την ανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια, την επικυροποίηση του στρατηγικού σχεδίου 2010-2014 και την σύσταση της συντονιστικής γραμματείας.
Επανέλαβε την πάγια θέση του για την μείωση του αριθμού των νεκρών κατά 100 κάθε χρόνο, με στόχο να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό στόχο το 2014.
Συζητηθήκαν τα θέματα της αναθεώρησης και νομιμοποίησης των υφιστάμενων ορίων ταχύτητας ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις υποδομές των σύγχρονων δρόμων καθώς και του εξορθολογισμού των προστίμων του ΚΟΚ ως προς το δικαιότερο.
Ο κ. Βούγιας δήλωσε ότι σκοπεύει να λάβει υπόψη του όλες τις αναλυτικές προτάσεις του ΤΕΕ και του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας για την διαμόρφωση του Νέου Εθνικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την δεκαετία 2010-2020 που θεωρεί ότι ενισχύουν τους υπάρχοντες στόχους του και που αφορούν σε θέματα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού των υπηρεσιών τροχαίας, στο θέμα της αναθεώρησης του ΔΟΤΑ, στο ζήτημα του συστηματικού ελέγχου ασφάλειας των βαρέων οχημάτων κ.ά.
Αναφέρθηκαν επίσης στο καίριο θέμα της εκπαίδευσης της τροχαίας, το οποίο μαζί με το σύνολο της εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας, αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υφυπουργού.
Τέλος, συμφωνήθηκε μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΕ και του Υπουργείου ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση σε θέματα οδικής ασφάλειας.
Β. Σημεία λόγου απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο
Ο κ. Βούγιας σε ερώτηση με θέμα «Νέοι και αλκοόλ» του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Λάρισας, Έκτορα Νασιώκα απάντησε ως εξής:
- Η κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως από ανήλικους, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα με τρομακτικές συνέπειες και ο συνδυασμός της με την οδήγηση είναι καταστροφικός. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 1 στους 4 θανάτους Ευρωπαίων ηλικίας 15-29 οφείλεται στο αλκοόλ. Όσον αφορά τα τροχαία από τους 1.600 νεκρούς κάθε χρόνο, 1 στους 4 ή και περισσότεροι έχουν καταναλώσει αλκοόλ. 250 με 300 νέοι άνθρωποι δηλαδή χάνονται κάθε χρόνο και είναι κυρίως νέοι, αργά τη νύχτα που οδηγούν μηχανάκι.
- Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, σε όλα τα επίπεδα και αφορά την κοινωνία και όλα τα Υπουργεία οριζοντίως. Είναι θέμα παιδείας, οικογένειας και όχι μόνο.
- Το πρόβλημα δεν είναι νομοθετικό καθώς νόμοι υπάρχουν απλώς πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι. Νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 απαγορεύει σε ανήλικους την είσοδο σε κέντρα διασκεδάσεως και μπαρ και φυσικά την κατανάλωση αλκοόλ και υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών.
- Δεσμεύομαι ότι αυτό θα συμβεί και σε ότι αφορά στα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους αδιαφορώντας για τις συνέπειες και παραβιάζοντας τον νόμο που απαγορεύει την κατανάλωση οινοπνευματωδών σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Θα συμβεί και σε ότι αφορά την εντατικοποίηση των ελέγχων της τροχαίας και των αλκοτέστ.
- Την Πέμπτη υπάρχει ημερίδα του Ιδρύματος «Πάνος Μυλωνάς» και θα τοποθετηθώ αναλυτικά. Έχουμε ήδη ξεκινήσει επικοινωνιακές καμπάνιες για την αποτροπή της οδήγησης υπό της επήρεια αλκοόλ που θα είναι στοχευμένες στους νέους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου