Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ "ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ"

Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Oι εκδόσεις Ταξιδευτής σας προσκαλούν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009, ώρα 19.00 στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 4 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Θωμαίδη Στα χρόνια της Αποκάλυψης Για το βιβλίο θα μιλήσουν : Νικόλαος Μέρτζος Δημοσιογράφος-Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Στάθης Κεκρίδης Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Στέλιος Παπαθεμελής Ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος «Ένα παιδί, σκολιαρόπαιδο του Δημοτικού, μεγαλώνει σε μια φτωχική, παράμερη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου, του αδερφοσκοτωμού.
Είναι τα χρόνια που ο κόσμος ανοίγεται μπροστά του και παρουσιάζεται με το πιο σκληρό του πρόσωπο. Βομβαρδισμοί, μάχες και ξεσηκωμοί, σκοτωμοί και θάνατοι από την πείνα και την παγωνιά. Μικρή ανασαμιά το σχολειό.
Η αναζήτηση της παρηγοριάς στην εκκλησία και το κατηχητικό, οδηγούν στην πρώτη επαφή με το τρομερό βιβλίο, την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Και ο μικρός μαθητής μέσα στο άγουρο, παιδικό του μυαλό αναλογίζεται όσα ο κόσμος του «αποκαλύπτει» και πόσα από αυτά μοιάζουν με κείνα που ο Αγιορείτης σοφός καλογερόπαπας, ανασέρνει και ζωντανεύει, από το φοβερό όραμα της Αποκάλυψης στο κήρυγμα του……» Ο Βασίλης Θωμαΐδης είναι γεννημένος «προπολεμικά» στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει κι εργάζεται μέχρι σήμερα. Ανήκει στη γενιά του ’40, τη γενιά του Πολέμου και της αφιερώνει την προσπάθειά του να «μαζώξει σκέψεις και να τις αραδιάσει στο χαρτί», φτιάχνοντας ένα βιβλίο, «αντιχάρισμα ψυχής σε όσους ένιωσαν το άδικο της συφοράς εκείνης». Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες.
Μακεδόνας ατόφιος ο πατέρας από το Μοναστήρι, της γενιάς των νεαρών γυμνασιόπαιδων-Μακεδονομάχων. Δικηγόρος και Μακεδονολάτρης. Ιμβριώτισσα η μητέρα, μαθητεμένη στο παρθεναγωγείο της Αλεξάνδρειας. Ο Βασίλης Θωμαΐδης σπούδασε γιατρός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πήρε ειδικότητα Ορθοπαιδικής.
Έγινε Διδάκτορας το 1966 και Υφηγητής το 1975, όταν επέστρεψε από την μετεκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο της Umea και το Ινστιτούτο Karolinska, όπου ασχολήθηκε με την έρευνα της βιολογίας του σκελετού.
Το Δεκέμβρη του 1975 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Θετικών Επιστημών για την ερευνητική του εργασία στα οστικά μοσχεύματα. Σε ηλικία τριάντα τεσσάρων ετών εκλέχτηκε Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας και στη συνέχεια, από το 1976, για είκοσι τέσσερα χρόνια, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη.
Το 1998 ονομάσθηκε άμισθος καθηγητής της Ορθοπαιδικής. Επίσης, είναι πρόεδρος της Εταιρείας Πληθυσμιακών Ερευνών – Μελετών Ελλάδος (ΕΠΕ.ΜΕ) και διατέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου. Προηγούμενο συγγραφικό έργο: 136 ελληνικές δημοσιεύσεις και άλλες τόσες ανακοινώσεις, τρεις μονογραφίες και οκτώ ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά διεθνή ιατρικά περιοδικά του εξωτερικού.
Επίσης, ένα βιβλίο αναφερόμενο στο Δημογραφικό πρόβλημα με τίτλο «Αυτογενοκτονία» και δεκαπέντε δημοσιεύσεις για το Ιμβρικό Ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: