Ιερουσαλήμ- του Πάνου Χαρίτου Η παραίτηση του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν), από την κούρσα της διαδοχής και τις εκλογές που έχουν οριστεί για τις 24 του Γενάρη, κάθε άλλο παρά εξέπληξε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
Τα τελευταία τρια χρόνια επαναλάμβανε την πρόθεσή του να φύγει μακριά από τα κοινά εφόσον, οι συνθήκες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, δεν συμπεριελάμβαναν και τις θέσεις των παλαιστινίων.
Ο μόνος λόγος για να μην παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής – τα προηγούμενα χρόνια – ήταν η ελπίδα για μια διαφορετική, πιο ισορροπημένη πολιτική απέναντι στη ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη από την Ουάσιγκτον και το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Η Ουάσιγκτον ως μοναδικός αποδεκτός διαμεσολαβητής για το Ισραήλ, μπορεί να διαφοροποιήσει τα δεδομένα και να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις.
Ή τουλάχιστον, έτσι εκτιμούσε ο Αμπου Μάζεν.
Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα τις πρώτες εβδομάδες τις διακυβέρνησής του δημιούργησαν έναν αέρα αισιοδοξίας στις τάξεις της παλαιστινιακής πλευράς.
Ωστόσο, οι θέσεις τις οποίες εξέφρασε η Χίλαρυ Ρόντμαν Κλίντον στο προ ημερών ταξίδι της στην περιοχή, εξανέμισαν κάθε ελπίδα για μια ρεαλιστική προσέγγιση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Η αμερικανική διπλωματία πριν προχωρήσει στην αλλαγή πλεύσης, γνώριζε πολύ καλά τι ρισκάρει.
Ο Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να είχε ενημερώσει την κ. Κλίντον για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία.
Μόνο που εκ των πραγμάτων απέδειξαν ότι δεν τον πήραν στα σοβαρά. Εκτίμησαν ότι, μπλοφάρει για μια ακόμα φορά.
Ότι, επιχειρεί μέσα από την ίδια απειλή που είχε εκτοξεύσει και στο παρελθόν να αποσπάσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον και να παγώσει τους επέκταση των οικισμών εποίκων στα κατεχόμενα – από το Ισραήλ - εδάφη της Δυτικής Όχθης.
Όμως στα 74 χρόνια του, ο Μαχμούντ Αμπάς δεν είχε κανένα λόγο να εξακολουθήσει να υφίσταται ως πρωταγωνιστής σε μια πολιτική σκηνή στην οποία οι παλαιστίνιοι στέκουν διχασμένοι, οι ισραηλινοί αδιάλακτοι και ο Ομπάμα γυρίζει σελίδα, αδειάζοντας τον εαυτό του και τους παλαιστίνιους.
Μαχμούντ Αμπάς
Ο Αμπού Μάζεν είναι γνωστός στις τάξεις των παλαιστίνιων ως ο υπέρμαχος της ειρηνευτικής προσέγγισης για την επίλυση της διένεξης με το Ισραήλ.
Υπερασπίστηκε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), όταν ακόμα η σκέψη και μόνο για κάτι τέτοιο απότελούσε ταμπού στον αραβικό κόσμο και τους παλαιστίνιους διανοούμενους.
Υπερασπίστηκε την έναρξη των μυστικών συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών η οποία μεταγεννέστερα είχε ως αποτέλεσμα τη διαδικασία του Όσλο.
Με την επιμονή του, κατάφερε να μεταστρέψει το κλίμα ακόμα και μέσα στην ίδια την ισραηλινή κυβέρνηση, που εκείνη τη περίοδο επιθυμούσε διαπραγματεύσεις με τους παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη και όχι με την PLO στο εξωτερικό.
Ο τίτλος ή καλύτερα το παρατσούκλι που του αποδόθηκε τότε ήταν «ο μηχανικός της Συνθήκης του Όσλο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου