Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 445 ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ «Καλοί» και «κακοί» Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την οικονομία σε τέτοια κατάσταση ώστε η συνηθισμένη έκφραση «καμένη γη» να είναι πολύ μετριοπαθής. Η απελθούσα θεομηνία Καραμανλή παρέδωσε διπλάσιο έλλειμμα και υπερδιπλάσιο δημόσιο χρέος από όσα είχε παραλάβει πριν από πεντέμισι χρόνια.
Κι ενώ τότε τα ελλείμματα ήταν συγκυριακά λόγω Ολυμπιακών Αγώνων που κληροδότησαν στη χώρα σημαντικές υποδομές, τώρα τα ταμεία ήταν άδεια και τα έργα ανύπαρκτα.
Το μεγαλύτερο όμως έλλειμμα που δημιούργησαν οι γαλάζιοι μαθητευόμενοι μάγοι ήταν έλλειμμα αξιοπιστίας.
Οι εταίροι μας και κυρίως οι δανειστές μας έχουν βαρεθεί να παίρνουν διαβεβαιώσεις ότι η Αθήνα θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά της, κι έχουν απαυδήσει να λαμβάνουν ψεύτικα στοιχεία για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Ο «άσωτος υιός» που επανήλθε θριαμβευτικά στη Ρηγίλλης όχι μόνο δεν είδε να θυσιάζουν προς τιμήν του το μόσχο το σιτευτό, αλλά διαπίστωσε ότι βρέθηκε στη δίνη ενός ακήρυχτου εσωκομματικού πολέμου με τον ίδιο ανάμεσα στην πλευρά που νίκησε και στην πλευρά από την οποία προσδοκά να αλιεύσει ψήφους.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετρ των παρασκηνίων και της ίντριγκας, φανερά πικραμένος από την ήττα της θυγατέρας του, παρά την προχωρημένη ηλικία του, ξαναβγήκε στο αντάρτικο.
Στην τηλεοπτική του συνέντευξη, που παραχώρησε μετά από μεγάλο διάστημα σκόπιμης σιωπής, έριξε τις πρώτες βολές κατά του νέου αρχηγού της παράταξης. Σελ.12 Τι ισχύει για το σενάριο περί ίδρυσης νέου κόμματος Ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του νέου προέδρου της Ν.Δ. είναι ο δικηγόρος Τάκης Μπαλτάκος, που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα των συνεργατών του Σαμαρά.
Προ ημερών με παρέα, στη «Βιβλιοθήκη» της πλατείας Κολωνακίου, συζητούσε τις εσωκομματικές εξελίξεις. Εκεί ακούστηκε να λέει μεγαλοφώνως ότι «θα πρέπει να διαγράψουμε την Ντόρα».
Το περιστατικό αυτό είναι χαρακτηριστικό της κυρίαρχης τάσης που διαμορφώνεται στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης. Οι επιτελείς του Σαμαρά έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο της αποπομπής επιδιώκοντας μέχρι το συνέδριο να έχουν διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες. Σελ. 14 και Σελ. 15 Προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση δεν βελτίωσαν αισθητά το βαρύ κλίμα στις αγορές. Αυτό ακόμη κι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θα το περίμενε.
Άλλωστε, για όσους πρόσεξαν την ομιλία του, το είπε εμμέσως πλην σαφώς. Μεταφέρουμε επί λέξει τα λόγια του: «Σήμερα το μεγαλύτερο έλλειμμά μας είναι αυτό της αξιοπιστίας» και «για το λόγο αυτόν οι διεθνείς αγορές θέλουν να δουν πράξεις κι όχι λόγια». Σε απόλυτα πιστή μετάφραση ο πρωθυπουργός είπε ότι, λόγω βεβαρημένου προσφάτου παρελθόντος, δεν μας πιστεύουν, όσο κι αν υποσχόμαστε, και ότι, για να πάψουν να δυσπιστούν, θα πρέπει να τους πείσουμε με συγκεκριμένες δράσεις. Σελ. 54 και Σελ. 55 στο πέταλο Όσες μετρήσεις τρέχουν αυτή την ώρα δείχνουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί το μεγάλο μας όπλο αυτή τη στιγμή. Οι προσδοκίες του κόσμου είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την προεκλογική περίοδο… Και μιλάμε για πολίτες όλων των αποχρώσεων.
Το πακέτο για την οικονομία βρίσκει απήχηση και αποδοχή. Αυτό πάντως που φαίνεται ότι αποτελεί μεγάλο ατού για τον πρωθυπουργό, είναι η άνεσή του να κινείται στα διεθνή φόρα. Η σύγκριση δηλαδή των 60 ημερών διακυβέρνησης με την πενταετία Καραμανλή είναι καταλυτική.
Ο Παπανδρέου κινείται με άνεση και ταχύτητα στα ξένα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης. Στις Βρυξέλλες κατάφερε να αντιστραφεί το κλίμα. Στην Κοπεγχάγη βρέθηκε στο επίκεντρο…
Μαζί με αυτόν κινείται και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μπορεί κάποιοι να γκρινιάζουν γιατί ταξιδεύει συχνά, αλλά οι πολίτες φαίνεται να αποδέχονται και να απολαμβάνουν αυτή την τακτική του νέου πρωθυπουργού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να διερευνηθούν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα και οι κατεργάρηδες να κάτσουν στον πάγκο τους ή καλύτερα όλα τα λαμόγια να βρεθούν στη σέντρα, ακόμη κι αν παραγράφονται αδικήματα…
Εξεταστική Επιτροπή για Siemens, Ομόλογα και Χρηματιστήριο είναι η πρόταση, ενώ όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει και πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής για το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Με το άνοιγμα της Βουλής αμέσως μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, τα αιτήματα των 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα εξεταστούν από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και στόχος είναι μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να έχουν συσταθεί οι επιτροπές και να ξεκινήσει η δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: