Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 442 ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Οι πρώτες 50 ημέρες Κάποιοι είπαν πολύ εύστοχα ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και την ανυπομονησία στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Εκείνων που περίμεναν ότι σε 50 ημέρες θα λύνονταν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Για να σταματήσει η μουρμούρα, η κυβέρνηση υπενθύμισε χωρίς κωδωνοκρουσίες και φανφάρες όσα έχουν ήδη γίνει και όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Φυσικά, δεν χρειάζεται υπενθύμιση για την άθλια κατάσταση της οικονομίας που άφησαν πίσω τους οι γαλάζιοι μαθητευόμενοι μάγοι: αυτό το ανέλαβαν οι Βρυξέλλες και οι αγορές… Σελ.2 Στον πάγο η σχέση του Σαμαρά με την Ντόρα Σε τροχιά διάσπασης εισήλθε και επισήμως από το βράδυ της Κυριακής η Ν.Δ. Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, αναφέρουν ότι πίσω από τα χαμόγελα του νέου αρχηγού και τις δηλώσεις κομματικής νομιμοφροσύνης της ηττημένης υποψήφιας βρίσκεται η ωμή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περιπέτειες.
«Επιστρέψαμε στην περίοδο Έβερτ», αναφέρουν στελέχη της Ν.Δ. που είχαν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα κομματικά δρώμενα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μια μεγάλη πλειοψηφία γαλάζιων κομματαρχών έχει αρχίσει να πιστεύει ότι με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά το κόμμα ξαναγυρίζει στις παλιές εποχές όταν κυριαρχούσε η εσωστρέφεια. Μάλιστα, πιστεύουν ότι οι κινήσεις (κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα) που κάνει ο νέος πρόεδρος, προσφέρουν μόνον σε δημοσκοπικό επίπεδο. Σελ.12 και Σελ.13 Διώχνει τον Ευαγγελάτο ο Κυριακού Ο ψυχολογικός πόλεμος του ζεύγους Στεφανίδου - Ευαγγελάτου με το μεγάλο αφεντικό του ΑΝΤ1 Μίνωα Κυριακού είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Το κανάλι ήθελε φανατικά τη συνέχιση της συνεργασίας με την επιτυχημένη εμπορικά Στεφανίδου, αλλά δεν ήθελε άλλο τον Ευαγγελάτο, που παρά τη γενναία μείωση του μισθού του συνέχιζε να κοστίζει ακριβά σε σχέση με την τηλεθέαση που έφερνε. Η Τατιάνα έβρισκε προφάσεις να μην υπογράψει την ανανέωση συμβολαίου της, μέχρι να αναγκάσει το κανάλι να δεσμευτεί με το σύζυγό της, αλλά το δόγμα στον ΑΝΤ πλέον ήταν «φτηνό νεανικό πρόγραμμα που φέρνει έσοδα από διαφημίσεις» και ο Νίκος Ευαγγελάτος είχαν αποφασίσει ότι δεν μπορούσε να το υπηρετήσει…
Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή.
Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο λένε ότι θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για να εξαλειφθούν οι κραυγαλέες αδικίες που γίνονται σε βάρος των πελατών των τραπεζών. Για παράδειγμα, όταν ο πατέρας καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό του παιδιού του, πληρώνει 1,5 ευρώ!
Στα γκισέ πολλές φορές εξελίσσονται κωμικοτραγικές καταστάσεις και οι ταμίες παραδέχονται ότι είναι παράλογη αυτή η πρακτική, αλλά οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις οδηγίες της τράπεζας. Αυτά λοιπόν τα κόλπα θέλει να αλλάξει η Λούκα Κατσέλη. Και για να μην παρεξηγηθούμε. Σελ. 60 στο πέταλο Το βράδυ της Κυριακής ο Καραμανλής πήρε τηλέφωνο την Ντόρα. Όταν είχε κριθεί το αποτέλεσμα. Ήταν απολογούμενος.
Της αράδιασε διάφορες δικαιολογίες. Έφτασε στο σημείο να της πει: «Τι να έκανα από τη στιγμή που βγήκες δεύτερη και στην Α’ Αθήνας;».
Είχε θράσος το παλικάρι. Προφανώς, νόμιζε ότι το Μητσοτακέικο δεν είχε ακόμη συνειδητοποιήσει το παιχνίδι που της είχε παίξει. Ότι δηλαδή, έστειλε όλους τους δικούς του στον Σαμαρά. Και, υποτίθεται, δεν ξέρει από πόσες γενεές τον περνάνε πλέον στο επιτελείο της Μπακογιάννη… Σελ. 71 στο πέταλο Μετά τον «καύσωνα» του προεκλογικού αγώνα για την ηγεσία της Ν.Δ. ήρθε η εποχή των παγετώνων για τους δύο μονομάχους.
Ο αδιαμφισβήτητος νικητής, Αντώνης Σαμαράς, δέχτηκε την ηττημένη, Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια συνάντηση που έγινε για να βγουν οι αναμνηστικές φωτογραφίες. Τα επαγγελματικά χαμόγελα και οι δηλώσεις νομιμοφροσύνης προορίζονταν για λαϊκή κατανάλωση. Επί της ουσίας η συζήτηση ήταν κουβέντα σαλονιού, όπου ο ένας έλεγε πόσο κουρασμένος είναι και η άλλη πόσο απλός στρατιώτης της παράταξης παραμένει. Ούτε λέξη για αξιώματα, οργανωτικά θέματα και ιδεολογία.
Ίσως γιατί οι προτεραιότητες είναι άλλες.
Ο Σαμαράς πρέπει να στήσει σχεδόν από το μηδέν ένα κόμμα που η προηγούμενη ηγεσία το διέλυσε και η βαριά εκλογική ήττα το αποτελείωσε. To ερώτημα βέβαια είναι αν το θέλει στα μέτρα του και μόνο.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια η Ντόρα. Άλλωστε, η συμβουλή του πατέρα της είναι να παίξει δυνατά το χαρτί του 40% που πήρε. Σελ. 72

Δεν υπάρχουν σχόλια: