Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην ανοιχτή σύσκεψη στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με θέμα "Προστασία του Πολίτη- Ασφαλείς Δήμοι" ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Δευτέρα , 14 Δεκεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε ανοικτή σύσκεψη με θέμα «Προστασία του Πολίτη – Ασφαλείς Δήμοι» προέδρευσε σήμερα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας. «Με τις συσκέψεις δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά αποκαλύπτονται, συζητούνται, αναλύονται», τόνισε πριν από την έναρξη της σύσκεψης, ο κ. Βούγιας και επισήμανε: «Μετά τη σύσκεψη στη Δυτική πλευρά της πόλης, ερχόμαστε και στην Ανατολική που και αυτή υποφέρει από έξαρση της εγκληματικότητας.
Η χωροθέτηση της περιοχής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με τις μεμονωμένες κατοικίες, παίζει ρόλο στη δημιουργία συνθηκών ανασφάλειας στους πολίτες και πρέπει η αστυνομία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και στις μεθόδους που οι εγκληματίες σήμερα χρησιμοποιούν». Όπως τόνισε ο Υφυπουργός, η Ελληνική Αστυνομία είναι αποφασισμένη να σκύψει στο πρόβλημα και με μία καινούργια αντεγκληματική πολιτική να δώσει λύσεις.
«Σήμερα η διεύθυνση της αστυνομίας έρχεται να κουβεντιάσει με τους δημάρχους, να καταγράψει και να κωδικοποιήσει τα προβλήματα ασφάλειας και από την πλευρά του υπουργείου θα συνδράμω ώστε να παίξει σωστά το ρόλο της.
Κι αυτό θα το πράξει με τον αστυνομικό της γειτονιάς, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, με περιπολικά αλλά και με δίκυκλα. Έτσι θα προσπαθήσουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Βούγιας. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, οι αστυνομικοί θα επιστρέψουν από υπηρεσίες που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους. «Θα δούμε σε συνεργασία με τους δήμους, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλους φορείς τρόπους με τους οποίους θα απεγκλωβιστούν από πάρεργα, ώστε να αφοσιωθούν στο έργο τους, που είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος.
Αυτό θα κάνουμε και είμαι βέβαιος πως με τον καινούργιο χρόνο οι επιδόσεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος θα είναι πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια». Ο κ. Βούγιας επεσήμανε ότι στόχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι τόσο η ασφάλεια του πολίτη, όσο και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του, αλλά και η αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της αστυνομίας και κοινωνίας.
Επίσης, αναφέρθηκε σε πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο, όπως η επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες. ‘Όπως τόνισε ο κ. Βούγιας, τα αστυνομικά τμήματα θα προσαρμοστούν στη νέα διοικητική δομή της χώρας, η οποία θα προβλέπει λιγότερους, μεγαλύτερους και ισχυρότερους δήμους. Κατά τον τρόπο αυτό σχεδιάζεται η ύπαρξη λιγότερων, μεγαλύτερων και ισχυρότερων αστυνομικών τμημάτων. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απεμπλοκή του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας από υπηρεσίες άσχετες από το αντικείμενό τους, κάτι το οποίο επεσήμαναν όλοι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. Ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα στηρίξει την αστυνομία με κάθε τρόπο και πως θα υπάρξει μέριμνα για τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, ενώ λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες τόσο για πρόσληψη περισσότερων αστυνομικών, όσο και για τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους. Τέλος ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη θα επαναληφθεί σε έξι μήνες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις της πολιτείας. Από την πλευρά του, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Δημ. Παπαδόπουλος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα προβλήματα έλλειψης προσωπικού τα οποία παρατηρούνται και είπε ότι πολλά κενά θα καλυφθούν από νέους αστυνομικούς που εντάσσονται στην υπηρεσία.
Είπε επίσης ότι δημιουργούνται νέες ομάδες δικυκλιστών οι οποίοι θα περιπολούν περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με την εγκληματικότητα είπε ότι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη παρατηρείται μείωση κατά 60% των «βαριών» ληστειών από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, αλλά και αύξηση της μικροεγληματικότητας η οποία σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών. Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης επεσήμαναν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, όπως σοβαρές ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνικές υποδομές, ενώ κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την περαιτέρω αξιοποίηση της δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να απεμπλακούν οι αστυνομικοί από άσχετες ή καθαρά γραφειοκρατικές εργασίες. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης, σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο.
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Επανομής Απ. Οικονομίδης, ο Δήμαρχος Μίκρας Θ. Γκουστίλης, ο Δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Μαυτομάτης, ο Δήμαρχος Κορώνειας κ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Χορτιάτη κ. Γεράνης, ο Δήμαρχος Πυλαίας κ. Καρτάλης, ο Δήμαρχος Μαδύτου κ. Οχούνος, ο Δήμαρχος Ρεντίνας κ. Στοΐτσας, ο Δήμαρχος Αγίου Γεωργίου κ. Φραντζής, καθώς και εκπρόσωποι των δήμων Πανοράματος, Βασιλικών και Θερμαϊκού. Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με το Διευθυντή της FRONTEX ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το θέμα της ενίσχυσης της φύλαξης των Νοτιοανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex κ. Illka Laitinen , ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, κ. Αθανάσιος Μπούσιος, ο αρμόδιος Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης κ. Γιάννης Ραπτάκης και υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να υπηρετεί μόνη, τις βασικές αρχές, που υιοθέτησαν τα Κράτη Μέλη με τη σύμφωνη γνώμη τους για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση». Επιπλέον ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στον κ. Illka Laitinen το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την παράνομη μετανάστευση που περιλαμβάνει: την αναδιάταξη και αναθεώρηση της επιχειρησιακής δράσης στα εξωτερικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα μας, για την αποτροπή της εισόδου στη χώρα. τη συστηματοποίηση των αστυνομικών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα με τα κράτη μέλη της ένωσης των χωρών Σένγκεν για τη σφράγιση της παράνομης εξόδου. την ανάπτυξη του μηχανισμού επιστροφών και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής. Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε την ανάγκη συντονισμού των επιχειρήσεων από την Frontex και πρότεινε την φιλοξενία περιφερειακού της παραρτήματος στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00 το πρωί, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο εκτελεστικός Διευθυντής της FRONTEX , κ. Illka Laitinen , θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: