Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΚΥΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Συγγραφέας: Ι. Μ. ΧΑΤΖΗΦΩΤΗΣ
Τόμοι: 5
5 συλλεκτικοί τόμοι υψηλής αισθητικής αξίαςΗ ιστορία, η τέχνη, η πνευματική παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός μέσα από άγνωστες πτυχές, σε συνδυασμό με πλούσιο ανέκδοτο, αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
Προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.
Με τον γλαφυρό λόγο του Ι. Μ. ΧΑΤΖΗΦΩΤΗ, τεκμηριωμένο με την πιο σύγχρονη βιβλιογραφία.
Η πιο μεγάλη πολιτισμική προσφορά κύρους.
Τόμος Α΄:
Φανάρι - Κωνσταντινούπολη - ΒυζάντιοΤο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας είχε πάντοτε τη μορφή μοναστηριού με τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη Ηγούμενο.
Γι' αυτό η Αγία Σοφία, που ήταν ο πρώτος Πατριαρχικός Ναός, στους θρήνους της Άλωσης αναφέρεται ως "μέγα μοναστήρι". Τα Πατριαρχεία και οι διαδοχικές έδρες τους.
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου.
Το Αρχείο. Η Βιβλιοθήκη. Το Σκευοφυλάκιο. Η καθημερινή ζωή. Η τελετή του Αγίου Μύρου. Τα μεγάλα γεγονότα. Τα Ιερά Προσκυνήματα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Νέος Πατριαρχικός Οίκος - Οι αίθουσες και τα γραφεία.
Τόμος Β΄:
Άθως, το Άγιον Όρος Η χιλιόχρονη μοναστική πολιτεία. Η ιστορία του αθωνικού μοναχισμού. Τα 20 κυρίαρχα μοναστήρια. Οι Σκήτες. Τα κελιά. Η διοίκηση του Όρους. Ήθη και έθιμα. Οινοποιητική και μαγειρική τέχνη. Πρακτική Ιατρική και Φαρμακεία.
Η αγορά και τα εργαστήρια των Καρυών. Βιβλιοθήκες. Αρχεία. Μουσεία και Σκευοφυλάκια. Αρχιτεκτονικές τοιχογραφιές, φορητές εικόνες. Τυπικά και τελετές. Φωτογράφοι και Περιηγητές. Ζωγράφοι και Αγιογράφοι. Οι μεγάλες σχολές (μακεδονική και κρητική).
Τόμος Γ΄:
Τα Μετέωρα Η Λιθούπολη των Μετεώρων, η ίδρυση και η λειτουργία της. Μοναστήρια που υπήρξαν, που υπάρχουν σήμερα. Οι μετέωροι βράχοι, τα ασκηταριά, η προσπέλαση σ' αυτά. Μορφές του Μετεωρίτικου μοναχισμού.
Η τέχνη (Φράγκος, Κατελάνος, Θεοφάνης ο Κρης, Κρητική σχολή, Βλάσης Τσοτσώνης, κ.λ.π.). Αρχεία. Βιβλιοθήκες. Μουσεία. Λαογραφικές συλλογές. Λατρευτική και πνευματική ζωή. Εθνική προσφορά (Μακεδονικός Αγώνας). 600ετηρίδα Μεγάλου Μετεώρου. Κοινωνικές δραστηριότητες (Καλαμπάκα, Β. Ήπειρος, κ.λ.π.). Ζωγράφοι και περιηγητές.
Τόμος Δ΄:
Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου Εξορία Αγίου Ιωάννου και συγγραφή "Αποκάλυψης". Σημασία του κειμένου και επιδράσεις εικαστικές, λογοτεχνικές, πολιτιστικές, κ.λ.π. Εορτασμός 1900ετηρίδας. Ίδρυση Μονής τον 11ο αιώνα από τον Όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό. Προνόμια και ιστορία της μονής.
Γυναικεία μοναστήρια. Ιερά Καθίσματα. Παραδόσεις και Έθιμα. Ιστορία. Μνημεία. Βιβλιοθήκη και Αρχείο. Μουσείο και Σκευοφυλάκιο. Κέντρα συντήρησης χειρογράφων και εικόνων. Εορτασμός 900ετηρίδας από την ίδρυση της Ι. Μονής. Περιβαλλοντολογικά Συνέδρια. Ο Νιπτήρας.
Τόμος Ε΄:
Ιερά Μονή Πανορμίτου Σύμης Το μεγάλο θαλασσινό, ακριτικό προσκύνημα του Ν.Α. Αιγαίου, δίπλα στην Τουρκία, πολιούχος της Σύμης, προστάτης της Δωδεκανήσου, με πανελλήνια φήμη. Η Ιστορία.
Καθολικό και παρεκκλήσια. Κωδωνοστάσιο και Μ. Τράπεζα. Τάματα που έρχονται μόνα τους από τη θάλασσα. Ομοιώματα καραβιών. Πανηγύρεις. Κοινωνικό έργο.
Προσφορά στην Παιδεία. Γηροκομείο. ΠΑνορθόδοξα και άλλα Συνέδρια.
Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: