Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ
ISBN 9789604582327
Σελίδες: 444
Το βιβλίο περιλαμβάνει δώδεκα «εκ βαθέων» συνομιλίες του Λεωνίδα Κύρκου από το 1989 έως το 2009.
Τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές μιας κρίσιμης εικοσαετίας με το βλέμμα του Λεωνίδα Κύρκου, της πλέον εμβληματικής μορφής της ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα. Ο χώρος αυτός συνιστά ένα εν πολλοίς παράδοξο και ιδιότυπο φαινόμενο στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία.
Με έναν παράξενο τρόπο, πολλές από τις πολιτικές προτάσεις της ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ την εποχή που διατυπώνονταν απορρίπτονταν κατηγορηματικά, στη συνέχεια υιοθετούνταν και υλοποιούνταν από τα κόμματα εξουσίας. Στην πολιτική σκακιέρα της μεταπολίτευσης, όπου οι κινήσεις που κυριαρχούσαν ήταν μόνον οριζοντίως ή καθέτως, η ανανεωτική Αριστερά ήταν ο «τρελός» του πολιτικού παιγνίου.
Ο αξιωματικός της παρτίδας, που κινείται διαγωνίως και «που ξέρει μόνο σε ένα χρώμα να πηγαίνει.. .αναστατώνοντας τις στέρεες παρατάξεις», σύμφωνα με το Μανόλη Αναγνωστάκη. Μέσα από τις συζητήσεις ξεδιπλώνεται όλο το νήμα της πολιτικής σκέψης του Λεωνίδα Κύρκου.
Παράλληλα, αναβλύζει ένα σπάνιο προσωπικό και πολιτικό ήθος, ένα άλλος πολιτικός πολιτισμός.
Η σύγκριση των απόψεων του με εκείνες άλλων συνομιλητών που υποστηρίζουν αντίθετες θέσεις, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική για τον αναγνώστη. Η παρούσα έκδοση ας θεωρηθεί ως ελάχιστο αντίδωρο στο Λεωνίδα Κύρκο για όσα του οφείλουμε. Για αυτά στα οποία συμφωνούσαμε και κυρίως για εκείνα στα οποία διαφωνούσαμε. Είμαστε πραγματικά πολλοί εκείνοι που του οφείλουμε πολλά.
Τα καλύτερα μας χρόνια... .. .Οι δικοί μας όμως δίσταζαν και διστάζουν ακόμα και σήμερα.
Η ακινησία έγινε ιδεολογία, και στην κοινωνία σήκωσαν κεφάλι αναρχικά και αντιεξουσιαστικά ρεύματα.
Είχαν σαγήνη- υπόσχονταν γρήγορες λύσεις και κυρίως αποτελούσαν μια κραυγαλέα αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος. ΜΠΑΜ! Η Αριστερά έχασε την επαναστατική της πνοή. Την ορμή της. Και χρειάζεται να τα ξαναβρεί. Όχι στους δρόμους της βίας. Αλλά με την ακούραστη εμπνευσμένη δουλειά που κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και αλλάζει το τοπίο. Η Αριστερά πρέπει να προτείνει στην κοινωνία ένα Χάρτη εφικτών διεκδικήσεων. Πρέπει να γίνει πρωτοπόρος σε μια εθνική εξόρμηση για την ανανέωση και την Αναγέννηση του ελληνικού πολιτισμού. Αυτές τις ιδέες υπερασπίστηκα με πάθος όλα αυτά τα χρόνια. Στην τελευταία «Εκ Βαθέων» συζήτηση που περιλαμβάνεται σε αυτό το βιβλίο, θέλω να στείλω με όλες μου τις δυνάμεις ένα καθαρό μήνυμα στους συντρόφους μου του Συνασπισμού:
Τολμήστε. Έχετε ήδη καθυστερήσει.
Οι ιδέες και οι προτάσεις της ανανεωτικής Αριστεράς είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρες από ποτέ. Λεωνίδας Κύρκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: