Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαιρετίζει και στηρίζει την Ελληνική Μεταναστευτική Πολιτική Στο πλαίσιο της νέας μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 19 Ιανουαρίου συνάντηση του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κ. António Guterres.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός του Λιμενικού, Αντιναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος, ο αρμόδιος διευθυντής του ΥΠΕΞ πρέσβης κ. Γιάννης Ραπτάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, ενώ από την Ύπατη Αρμοστεία παρευρέθησαν επίσης ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος κ. Γιώργος Τσαρμόπουλος, η διευθύντρια Γραφείου Ευρώπης Gudith Kumin , και ο περιφερειακός διευθυντής του γραφείου της Ρώμης Laurens Jolles . Αφού περιέγραψε τα νέα δεδομένα του μεταναστευτικού ζητήματος για τη χώρα, αλλά και ανέφερε ότι το 30% της παράνομης μετανάστευσης της Ευρώπης εγκαθίσταται την Ελλάδα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα δύο σκέλη της νέας ελληνικής πολιτικής στο μεταναστευτικό: της φύλαξης των συνόρων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη δημιουργία νέων κέντρων καταγραφής μεταναστών. Περιέγραψε το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων αιτούντων ασύλου και τη νέα πολιτική του Υπουργείου, που συνίσταται αφενός στην αντιμετώπιση των 50.000 εκκρεμών αιτήσεων μέσω μεταβατικής διαδικασίας, αφετέρου στη δημιουργία νέας διαδικασίας και νέας Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία θα θεσπιστεί μέσω νόμου, που θα είναι έτοιμος σε ενάμιση μήνα. Ο Υπουργός εξήρε το ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα και την άριστη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού τμήματος και της ελληνικής κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις ελληνικές προσπάθειες αναθεώρησης της Συμφωνίας του Δουβλίνου και, τέλος, στην έλλειψη βούλησης της Τουρκίας να εφαρμόσει τη διμερή Συμφωνία Επανεισδοχής. Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την κατανόησή του για τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. Με το πέρας της συνάντησης, ο Ύπατος Αρμοστής Ant ó nio Guterres δήλωσε τα ακόλουθα: «Θα ήθελα, πρώτα από όλα να σας εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, σχετικά με τις προσπάθειες που η Ελληνική Κυβέρνηση αναπτύσσει τόσο για να αναμορφώσει το σύστημα ασύλου, όσο και για να αποτελέσει η Ελλάδα, μία χώρα όπου η διεθνής προστασία εφαρμόζεται άμεσα και με έναν ολοκληρωμένο τρόπο.
Έναν τρόπο, ο οποίος υποδεικνύει τα θέματα της διαχείρισης μετανάστευσης και τα θέματα υπηκοότητας, γνωρίζοντας ότι οι κατάλληλες πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης δεν αφορούν μόνο στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αφορούν στην προστασία του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας.
A υτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση, την οποία διαπίστωσα στη συνάντησή μας με τον κ.Υπουργό και την ομάδα του, είναι πολύ ενθαρρυντική και εμείς από την πλευρά μας θα υποστηρίξουμε πλήρως τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναπτύξει στους επόμενους μήνες ένα αποτελεσματικό, σύγχρονο, ρεαλιστικό και σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα σύστημα ασύλου, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής μετανάστευσης και υπηκοότητας». Στη συνέχεια, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε τα εξής: «Αποφασίσαμε ως Κυβέρνηση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας.
Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
Ήδη με τα μέτρα που έχουμε πάρει στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας, έχουμε κλείσει τις εξόδους για όσους θέλουν παράνομα να πάνε προς την Ευρώπη. Το μήνυμα είναι σαφές και πολύ καθαρό.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί τη γέφυρα για οποιονδήποτε παράνομο που θέλει να πάει στην Ευρώπη. Θέλουμε να είμαστε μία χώρα ασφαλής.
Όποιος αλλοδαπός ζει στη χώρα, είτε είναι αιτών άσυλο, είτε του έχει χορηγηθεί άσυλο, είτε είναι νόμιμος μετανάστης, θα είναι γνωστός στις Αρχές, έτσι ώστε σε αυτή τη χώρα να κυριαρχήσει η νομιμότητα, η ασφάλεια και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, έχουμε αποφασίσει επίσης να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε την πολιτική ασύλου. Δημιουργούμε μια νέα υπηρεσία, ανεξάρτητη, η οποία θα διαχειρίζεται τα αιτήματα ασύλου, έτσι ώστε αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη από προστασία να μην θυματοποιούνται, να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους διακινητές, έτσι ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί και πάλι σε καταδίκες, όπως συνέβη κατά το παρελθόν και υπάρχει κίνδυνος να συμβεί και σήμερα.
Δεν θέλουμε να μεταχειριζόμαστε τους ανθρώπους με τρόπο απάνθρωπο. Θέλουμε να είμαστε μία χώρα, η οποία να διαχειρίζεται τους ανθρώπους με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στην προσωπικότητα τους. Και αυτό θα κάνουμε. Θέλω να σας πω επίσης ότι μεθαύριο στην Ισπανία, στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανακοινώσουμε μία κοινή πρωτοβουλία με τον Γάλλο συνάδελφό μου, ούτως ώστε να πιεστεί η Τουρκία, να εφαρμόσει τις συνθήκες και να σεβαστεί τις συμφωνίες, τις οποίες έχει υπογράψει. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική, την οποία επιχειρεί, περνάει μέσα από το σεβασμό κάποιων υποχρεώσεων.
Έχει σχέση με τις συμφωνίες επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, την προστασία των συνόρων της, τη συνεργασία με την πρώτη χώρα της Ευρώπης, την Ελλάδα.
Όλη μας η προσπάθεια θα κατευθυνθεί προς την ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρα, έτσι ώστε να ζουν σε καθεστώς ειρήνης, κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης και από την άλλη πλευρά την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών, που τόσο είναι αναγκαία αυτήν την εποχή. Δημοσιογράφος: Μήπως αυτό το θέμα του ασύλου και η διάθεσή μας να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους αυτούς και να τους εντάξουμε, γίνει μια γέφυρα ώστε να γίνει κατάχρηση της φιλοξενίας των Ελλήνων; Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ποιοί δικαιούνται άσυλο, όπως είναι γνωστό, περιγράφεται από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεπώς αυτό, το οποίο οφείλει να κάνει η χώρα, είναι να προστατεύει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, τα θύματα, δηλαδή βασανιστηρίων, αυτούς οι οποίοι ζουν σε χώρες που δεν είναι δημοκρατικές, δεν υπάρχει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν υπάρχει η δομή του κράτους, που δεν υπάρχει δικαιοσύνη, που υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις ή θρησκευτικές διαφορές.
Γι’ αυτούς όλους λοιπόν, έχουμε υποχρέωση να παρέχουμε προστασία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πράγμα το οποίο εμείς τουλάχιστον είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε.
Είναι πολύ καλύτερο στη χώρα να κυκλοφορούν νόμιμοι αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν ένα καθεστώς παραμονής στη χώρα, με τρόπο που καθόρισε η ίδια η χώρα και οι διεθνείς υποχρεώσεις, παρά να κυκλοφορούν παράνομοι και να είναι θύματα δικτύων διακίνησης και εγκληματιών. Δημοσιογράφος: Πως σχολιάζετε την αναφορά του κ.Σαμαρά ότι η χώρα με τη νέα μεταναστευτική πολιτική κινδυνεύει να γίνει ένα απέραντο μαιευτήριο και δεύτερον τι θα γίνει με τους νέους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις ασυγκρότητης και λειτουργίας τους; Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε ό,τι αφορά στην απόδοση ιθαγένειας στους δεύτερης γενιάς μετανάστες, έχω να πω ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν εδώ, είναι ισότιμοι πολίτες με τους Έλληνες και είναι βέβαιο ότι είναι πολύ καλοί πολίτες, πολύ καλοί Έλληνες, έχουν σπουδάσει στα ελληνικά σχολεία, έχουν πάρει τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική παιδεία, την ελληνική εκπαίδευση και άρα είναι τιμή τους που είναι Έλληνες αυτή τη στιγμή και αύριο θα συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια, οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Σε ό,τι αφορά στους χώρους φιλοξενίας, πράγματι η Ελλάδα αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα ένα σοβαρό πρόβλημα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι χώροι που θα αρχίσουν να διαμορφώνονται- και ήδη ο κ.Βούγιας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεννόηση με άλλα Υπουργεία- θα είναι χώροι οι οποίοι πραγματικά θα είναι χώροι φιλοξενίας που θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: