Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (Commission for the Prevention of Torture) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία για τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με κλιμάκιο της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων ( CPT ). Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός παρουσίασε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας πολιτικής που εφαρμόζεται, η οποία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις γενικές διαπιστώσεις στις οποίες προέβη η Επιτροπή για τη χώρα μας, μετά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησε από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2009. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί πολλαπλές δράσεις, όπως η μη κράτηση αλλοδαπών σε αστυνομικά κρατητήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας κράτησης. Έτσι, απελευθερώθηκαν περίπου 4.400 αλλοδαποί από τα αστυνομικά κρατητήρια που δεν βαρύνονται με ποινικά αδικήματα, ανεστάλη η λειτουργία του Ε.Χ.Π.Α. στην Παγανή της Μυτιλήνης, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία πρότυπου Κέντρου Υποδοχής μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών στη Μυτιλήνη σε έκταση, της οποίας η χρήση παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, αναζητούνται κι άλλοι χώροι που μπορεί να παραχωρηθούν για την κατασκευή και άλλων τέτοιων Κέντρων.
Επίσης, ειδική Επιτροπή επεξεργάζεται τη μετατροπή των Κέντρων Κράτησης σε Κέντρα Διαχείρισης ( screening centers ), ενώ ειδική μνεία έγινε και για τη δημιουργία μιας νέας διαδικασίας και νέας υπηρεσίας ασύλου. Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των περιστατικών βίαιης μεταχείρισης από τις αστυνομικές αρχές, ανέφερε ότι από τις 04 Οκτωβρίου 2009 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 39 αστυνομικοί για βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, χρήση πυροβόλων όπλων και αντικανονική συμπεριφορά.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η διοικητική διερεύνηση για βασανιστήρια, κακομεταχείριση, κακοποίηση και βάναυση συμπεριφορά έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το περσινό έτος. Προς τούτο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε την πρωτοβουλία του Υπουργείου για σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας έναντι πολιτών.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι στη νέα Υπηρεσία οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν περιστατικά παράνομης συμπεριφοράς του ένστολου προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίζεται η ταχεία και αποτελεσματική διερεύνησή τους και να μην δημιουργούνται υπόνοιες για συγκάλυψή τους στο πλαίσιο της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης.
Με τη θεσμική αυτή καινοτομία, η χώρα μας ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες αρχές των ευρωπαϊκών πολιτικών και δικαιοδοτικών οργάνων. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι το Γραφείο θα ιδρυθεί μέσω Νόμου, προκειμένου να φέρει ενισχυμένη τυπική ισχύ και ότι θα λειτουργήσει μέχρι το Μάρτιο του 2010.
Σε συνδυασμό με το υπό επεξεργασία νέο Πειθαρχικό Δίκαιο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο, γρήγορο και αυστηρό πλαίσιο λογοδοσίας της Αστυνομίας που θα προστατεύει τον πολίτη και θα αναβαθμίζει ποιοτικά τον θεσμικό της ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: