Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Στο Καρφί Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 454 ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Το σημείωμα του "Κ" Τιτανικός και απεργίες «Έχουμε χάσει μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας», δήλωσε σε δραματικό τόνο πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου.
Πόσο πιο ρεαλιστικά μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;
Η χώρα βρίσκεται κάτω από τριπλή σκληρή επιτήρηση, στο στόχαστρο διεθνών κερδοσκόπων, στο επίκεντρο δυσφημιστικών δημοσιευμάτων και στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τις Βρυξέλλες σε ρόλο εισαγγελέα.
Χωρίς αμφιβολία, τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρουμε εμείς. Συνηθίσαμε να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας, χρηματοδοτήσαμε τη σπατάλη με δάνεια, διογκώσαμε έναν αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα, ανεχτήκαμε την αναξιοκρατία, αποδεχτήκαμε την εκτεταμένη διαφθορά και αντιταχθήκαμε σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων.
Το πάρτι τελείωσε. Ήρθε η ώρα του λογαριασμού που φτάνει «φουσκωμένος», επειδή ως χώρα, εκτός από μέρος της ανεξαρτησίας μας, έχουμε χάσει ολοσχερώς την αξιοπιστία μας. Σελ.2 Στα… γαλλικά συνεννοούνται πλέον στη Ρηγίλλης Τίποτε άλλο δεν χαρακτηρίζει την πολιτική αμηχανία και το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικρατεί στη Ν.Δ., όσο οι τεταμένες σχέσεις των κορυφαίων στελεχών της που αλληλοϋβρίζονται σε κάθε ευκαιρία.
Πλέον ο «διάλογος» στη Ρηγίλλης διεξάγεται στα… γαλλικά.
Όχι όμως στη γλώσσα του Βολταίρου και του Ουγκώ, αλλά στην αγοραία διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν προπολεμικοί καραγωγείς.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, εξοργισμένη από το «πούλημα» που της έκανε ο Καραμανλής στην κούρσα για την αρχηγία, τον αντιμετώπισε με ένα αγέρωχο «άντε γ…». Εξίσου αθυρόστομος ο τέως πρωθυπουργός, χολωμένος με τη νέα ηγεσία του κόμματος που τον άφησε ακάλυπτο στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για εξεταστικές επιτροπές, «στόλιζε» τον Αντώνη Σαμαρά με διάφορα… κοσμητικά επίθετα σε φιλική παρέα αδιαφορώντας για τους παρευρισκόμενους που άκουγαν το βρισίδι. Σελ. 14 έως Σελ. 15 Η Ντόρα θεωρεί ορόσημο για τη ρήξη το Συνέδριο Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να μιλήσει, τρεις μήνες μετά την ήττα της από τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί θεωρούσε ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος.
«Δεν θα αφήσουμε την παράταξη να γίνει περίπτερο», υποστηρίζει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της.
Όσοι γνωρίζουν τα σχέδιά της υποστηρίζουν ότι όσα δήλωσε στο «Βήμα» είναι η πρόγευση αυτών που θα ακολουθήσουν.
Η Μπακογιάννη, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται, δεν φοβάται τη διαγραφή της. Πιστεύει ότι ο Σαμαράς δεν διαθέτει τα γκατς για να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη κίνηση. Ούτε όμως η ίδια δείχνει –τουλάχιστον προς το παρόν– αποφασισμένη να προσφέρει την ευκαιρία στον Σαμαρά για να τη διαγράψει.
«Θα συνεχίσω να διατυπώνω τις θέσεις μου και τις διαφωνίες μου», λέει επισημαίνοντας: «Γνωρίζω πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι και πού βρίσκονται οι παγίδες». Σελ. 16 και Σελ. 49 Στημένη υπόθεση… Η πρόβλεψη ότι ο διαβόητος άρχοντας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, θα γινόταν ο υπέρτατος κριτής του πολιτικού μας συστήματος, επαληθεύτηκε.
Βέβαια, το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι αγνό και αθώο.
Με τη στάση του, τις παραλείψεις του και τις δυσλειτουργίες του «πέτυχε» να αναδείξει σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα έναν επιχειρηματία που έχει κατηγορηθεί για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος!
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος χειρίστηκε την υπόθεσή του με μαεστρία.
Σε συνεννόηση με τους δικηγόρους του κι αφού εξασφάλισε την ανοχή εκπροσώπων των ελληνικών Αρχών, διέφυγε στη Γερμανία, απέφυγε την έκδοση στην Ελλάδα, γλίτωσε από βαριά καταδίκη, επειδή τα σοβαρότερα αδικήματά του έχουν παραγραφεί, και από τη σιγουριά της δεύτερης πατρίδας του την Αθήνα φοβερίζει. Σελ. 50 20 λάθη για ένα θάνατο Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 20 λάθη! Άλλα τόσα «γιατί» ζητούν απαντήσεις για το μακελειό του Βύρωνα.
Η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε παρακολουθώντας το φιάσκο, που κατέληξε σε τραγωδία με το θάνατο του 25χρονου Βορειοηπειρώτη, πατέρα ενός κοριτσιού μόλις 18 μηνών.
Ο νέος αυτός δούλευε ως βοηθός υδραυλικού και δέχθηκε 9 σφαίρες από όπλα αστυνομικών που πυροβολούσαν προς την πλευρά που κρυβόταν ο πάνοπλος Αλβανός κακοποιός.
Είχε προηγηθεί αποτυχημένο τετ α τετ και καταδίωξη του Αλβανού και του συνεργού του στο Μαρούσι.
Όλη η υπόθεση βρομάει.
Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούσαν για «απανωτά λάθη αστυνομικών, δικαστικών, υπαλλήλων φυλακών που οδήγησαν στο αιματηρό αποτέλεσμα.
Οι δύο Αλβανοί κακοποιοί είχαν πάρει άδεια από τις φυλακές όπου κρατούνταν, συνελήφθησαν για κλοπές, αλλά κατόρθωσαν να δραπετεύσουν και να ληστεύουν τράπεζες! Σελ. 62 στο Πέταλο Πάνω από 45 βουλευτές έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του νεοδημοκράτη βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.
Πέραν των κοινοβουλευτικών το «παρών» έδωσε και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης.
Κάποιοι έσπευσαν να «χρεώσουν» την εκδήλωση του Αυγενάκη στο Μητσοτακέικο.
Παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής Ηρακλείου είναι γέννημα-θρέμμα της οικογένειας, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Η αθρόα παρουσία των βουλευτών είχε να κάνει με τον ίδιο. Άλλωστε, στην εκδήλωση οι Ντορικοί (ίσως και να) ήταν μειοψηφία.
Ανεξάρτητα, πάντως, απ’ όλα αυτά, έχουν αξία τα όσα έλεγε ο Μητσοτάκης στα πηγαδάκια με τους βουλευτές.
Ο επίτιμος εκτιμούσε ότι αργά ή γρήγορα το πολιτικό σύστημα θα μπει σε περιπέτεια. Από τέτοιες περιπέτειες γνωρίζει πολύ καλά ο Ψηλός. Σελ. 63 στο Πέταλο Αγωνία επικρατεί στον Ευαγγελισμό εν αναμονή της ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί εισαγγελέας για τις αιτίες του θανάτου του Νίκου Κακαουνάκη.
Το πόρισμα της ΕΔΕ περιέχει διαπιστώσεις που προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε διώξεις. Κατά τους γιατρούς, το πρωταρχικό λάθος εντοπίζεται στην πρώτη εγχείρηση, την οποία άλλωστε και το πόρισμα θεωρεί άχρηστη.
Η αφαίρεση του πολύποδα, μας είπαν, έπρεπε να γίνει ενδοσκοπικά.
Κι αν ο γαστρεντερολόγος δεν την αναλάμβανε, έπρεπε να αναζητηθεί άλλος.
Αλλά ακόμη κι αν η ενδοσκοπική μέθοδος είχε αποκλειστεί, οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να γίνει κολεκτομή. Θα μπορούσε, λένε, να είχε γίνει κολοστομία, δηλαδή μια μικρή τομή στην κοιλιά μήκους όσο και στη σκωληκοειδίτιδα, μετά τομή 2 εκατοστών στην κολική ταινία, εντοπισμός και αφαίρεση του πολύποδα και κλείσιμο.
Ο ασθενής σε δύο μέρες γυρίζει σπίτι του. Ένα άλλο σημείο στο οποίο επίσης οι γιατροί συμφωνούν με το συμπέρασμα του πορίσματος είναι στην αντιμετώπιση της μόλυνσης.
Έπρεπε, υποστηρίζουν, να είχε γίνει στη δεύτερη εγχείρηση ό,τι έγινε στην τέταρτη. Δηλαδή κολοστομία, ακόμη κι αν δεν είχε βρεθεί η αιτία της μόλυνσης.
Το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε ούτε στην τρίτη επέμβαση αποτελεί κατά τους γιατρούς την αιτία του άδικου θανάτου του Νίκου.
Το θέμα τώρα είναι τι θα πει ο εισαγγελέας. Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: