Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΜΙΑ «ΑΚΡΗ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Πράγματι μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία ήρθε από το Πανεπιστήμιο της Λυών όπου εξεταστήκανε 400 περίπου παιδιά κάτω των 16 ετών με την μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας και συγκεντρώθηκαν κάποια στατιστικά στοιχεία.
Για παράδειγμα τα κορίτσια που προσβλήθηκαν από την σκλήρυνση κατά πλάκας ήτανε περισσότερα από τα αγόρια.
Το κυρίαρχο σύμπτωμα ήτανε μια οπτική νευρίτιδα σε όλες τις ομάδες.
Η μορφή που κυριάρχησε στην σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν αυτή των ώσεων με τις υφέσεις. Η κυριότερη παρατήρηση ήτανε ότι μετά από 10 χρόνια σε όλα περίπου τα παιδιά η εξέλιξη ήταν μια δευτερογενής προϊούσα φάση της νόσου.
Το συμπέρασμα ήταν ότι πράγματι σε ότι αφορά την παιδική μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας υπάρχουν ακόμη παμπολα ερωτήματα και η έρευνα είναι κυριολεκτικά στην αρχή.
Είναι απολύτως απαραίτητο να εξεταστεί η περίπτωση χωριστά διότι τα στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά από αυτά τα υπόλοιπα της ασθένειας των ηλικιωμένων ότι και σαφώς χρειάζεται και διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: