Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση Γ.Πεταλωτή με παράκτιους αλιείς Φαναρίου & Ιμέρου Ροδόπης

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ Λ. Ηρώων 30 69100 Κομοτηνή ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ: 25310 24498, 81006
Φαξ: 25310 81555 email:press@gpetalotis.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ O Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, επισκέφτηκε τον παραθαλάσσιο οικισμό Φαναρίου του Δήμου Αιγείρου Ν. Ροδόπης, την Κυριακή (21/02), όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Γιάννη Διαμαντάκη και τα μέλη του Σωματείου παράκτιων αλιέων της περιοχής με σκοπό να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως για το ζήτημα που έχει προκύψει και αφορά στην επανεμφάνιση του φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος, με επιζήμιες συνέπειες για τους αλιείς. «Πρόβλημα επιβίωσης, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υφυπουργός. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους παράκτιους αλιείς και τον ουσιαστικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε, ο Γιώργος Πεταλωτής, τους ενημέρωσε για την συνάντηση φορέων της Ροδόπης με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη (23/02) προκειμένου να εξεταστεί η χορήγηση αποζημιώσεων . « Υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στους αλιείς του Θρακικού Πελάγους, όπως με τα εισαγόμενα αφού ο ανταγωνισμός έχει γίνει αθέμιτος, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επιβίωση των παράκτιων αλιέων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πεταλωτής ενώ συνέχισε λέγοντας «εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο σε αυτά εδώ τα λιμάνια και κυρίως τον νέο κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό και για τους ίδιους να βρίσκονται εδώ αλλά και για την Εθνική Οικονομία. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ένα θέμα της όλης ανάπτυξης της περιοχής, δεν πρόκειται για ένα συντεχνιακό αίτημα που προσπαθούμε απλώς να το εξετάσουμε, πρόκειται για την επιβίωση της Περιφέρειας». Παράλληλα ενημέρωσε τους αλιείς και για τις επαφές που έχουν γίνει και με την Υφυπουργό Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, με δεδομένη τη σημασία του τουρισμού στην συγκεκριμένη περιοχή, αφού το Φανάρι αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και στην Περιφέρεια ΑΜΘ. «Κάποτε αυτή η απαξίωση η οποία έχει επέλθει στην περιοχή, θα πρέπει να αναστραφεί, υπάρχει πολιτική βούληση έστω και σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η περιοχή πρέπει να αναπτυχθεί, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και αυτό θα κάνουμε μέσα στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την ανάπτυξη της περιοχής αυτής αλλά και για την ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας» δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής τονίζοντας πως το στοίχημα είναι η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα για ανάπτυξη σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης. Ακολούθως, ο Γιώργος Πεταλωτής επισκέφτηκε το Λιμάνι του Ιμέρου του Δήμου Μαρώνειας όπου συναντήθηκε με τους παράκτιους αλιείς της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο προβλήματα με την συσσώρευση, στον δίαυλο του λιμανιού, φερτών θαλάσσιων υλικών που εμποδίζουν τη διέλευση των αλιευτικών σκαφών.
Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε πως η Νομαρχία Ροδόπης έχει αναλάβει την καθαρισμό του λιμανιού ωστόσο πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση αφού όπως τόνισε τα προβλήματα που κρατούν μακριά από τον τόπο τους και το επάγγελμα τους νέους αλιείς πρέπει να λυθούν. « Η λύση πρέπει να δοθεί μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις πλευρές ενώ ήδη τα πρώτα βήματα έγιναν με τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ για τα ζητήματα που υπάρχουν σε επίπεδο λιμανιών στην Περιφέρεια τα οποία θα μεταφερθούν στην Αθήνα για να ζητηθούν μόνιμες λύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: