Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Ελλάδα κάνει νέα αρχή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Την κοινή διαπίστωση ότι η νέα κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά και γρήγορα σε πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατύπωσαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. R . Hammarberg , στα πλαίσια επίσκεψής του στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συζητήθηκαν τα θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και αντιμετώπισης των περιστατικών αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας του ένστολου προσωπικού εναντίον πολιτών. Ο Υπουργός ανέλυσε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου, οι οποίες λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν την έκθεση που συνέταξε ο κ. Επίτροπος κατά την τελευταία του επίσκεψης στην χώρα μας, το διάστημα 8-10 Δεκέμβριου 2008.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι α πό τον Οκτώβριο του 2009, η ελληνική πολιτεία και συγκεκριμένα το νεοσύστατο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταβάλλει μια συστηματική, καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προσπάθεια αυτή δεν αφορά μόνο στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια και την αντιμετώπιση περιστατικών μη σύννομης συμπεριφοράς από πλευράς ένστολου προσωπικού. Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της λογοδοσίας των Σωμάτων Ασφαλείας απέναντι στους πολίτες, σε συνδυασμό με τον αυστηρό σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, στο κύμα πίεσης που δέχονται τα ελληνικά σύνορα κάθε χρόνο από 250.000 μετανάστες και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη. Επεσήμανε ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την πρόοδο στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, επανέλαβε τη μη τήρηση του συμφώνου επανεισδοχής από την πλευρά της και την ανάγκη για ευρω-τουρκική συμφωνία στο επίμαχο ζήτημα. Ο κ. Hammarberg χαρακτήρισε εντυπωσιακή την αλλαγή πλεύσης πολιτικής ενθυμούμενος μάλιστα την προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2008. Δήλωσε ενημερωμένος για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ζητήματα ασύλου, παράνομης μετανάστευσης και πάταξης της κακομεταχείρισης πολιτών από τα Σώματα Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η αστυνομική βία αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα από διόδους ανεξάρτητης και αποτελεσματικής διερεύνησης, ώστε να αποδίδονται ευθύνες που δεν θα δημιουργούν υπόνοιες συγκάλυψης στην κοινωνία. Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε ως ατελέσφορη την παροχή ασύλου και διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης που ίσχυε στο παρελθόν, ενώ επεσήμανε και τις άθλιες συνθήκες παραμονής των μεταναστών στα Κέντρα Κράτησης και στους Χώρους Φιλοξενίας που εγείρουν ζητήματα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Χαρακτήρισε την παροχή ασύλου ευρωπαϊκό θέμα και όχι αμιγώς εθνικό, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διαδικασία του Δουβλίνου ΙΙ, αφού στην πράξη οδηγεί την Ελλάδα στο εδώλιο του κατηγορουμένου επιμερίζοντας άδικα τα βάρη της παράνομης μετανάστευσης. Ο αρμόδιος Επίτροπος χαρακτήρισε ως θετικό βήμα το κλείσιμο χώρων κράτησης, όπως η Παγανή, την προοπτική λειτουργίας των screening centers , την κατάργηση του μεγάλου χρόνου κράτησης των παράνομων μεταναστών και τον εξορθολογισμό του συστήματος υποδοχής, φιλοξενίας και χορήγησης ασύλου και τόνισε ότι χρειάζεται εμβάθυνση της συνεργασίας και συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βελτίωση των πολιτικών για την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανήλθε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να δράσει και να κριθεί από τα αποτελέσματα, γιατί η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
«Η βαλκανική γειτονιά γεννά κινδύνους και απειλές που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα», ανέφερε ο Υπουργός, και ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο να συνδράμει στην προοπτική ευρω-τουρκικής συνεργασίας στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και ενίσχυσης της πολιτικής εθελοντικού επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: