Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

ΠΗΓΗ: http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/ Σε μία πρωτόγνωρη πρόκληση προέβησαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες οι Τούρκοι, παραμονή της εθνικής επετείου, με την τκορβέτα "Μπάρφα" να πλέει στο στενό του Καφηρέα. Μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για απόπειρα ελέγχου παραπλέοντος εμπορικού πλοίου που, όμως διαψεύστηκε από το ΓΕΕΘΑ.
Η φρεγάτα Κρυσταλλίδης που παρακολουθούσε στενά το τουρκικό πολεμικό σκάφος είχε επισημάνει με μήνυμα ότι παραβιάζει τις αρχές της αβλαβούς διελεύσεως. Στις δυόμιση η κορβέτα εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων και αυτή την ώρα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, νοτίως της Χίου, με κατεύθυνση νότια. Να σημειώσουμε ότι το δικαίωμα άσκησης ελέγχου σε πλοίο -εντός χωρικών υδάτων, το έχουν μόνο πλοία του λιμενικού ή του πολεμικού ναυτικού της χώρας, στην οποία ανήκουν τα ύδατα αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχηγείου στόλου, η συνομιλία που καταγράφηκε ήταν συνομιλία του λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλου εμπορικού πλοίου που διερχόταν στην περιοχή. Αναβολή επίσκεψης Χρυσοχοΐδη στην Τουρκία Λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, που κορυφώθηκε με την διέλευση της κορβέτας «Bafra» από το στενό μεταξύ Τζιας και Κύθνου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέβαλε το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ταξίδι του στην Άγκυρα, όπου θα συναντούσε τον τούρκο ομόλογό του για να συζητήσουν το θέμα της λαθρομετανάστευσης. ΝΔ Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, δήλωσε: "Στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση που έγινε στη Βουλή, τη Δευτέρα 22-3-2010, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσε, με έμφαση και υπευθυνότητα, το θέμα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Τακτική είναι πλέον η εμφάνιση τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά του Σουνίου, ενώ ακόμη και χθες τουρκική κορβέτα έπλεε δυτικά της Άνδρου. Η συχνότητα αυτών των διελεύσεων, όμως, αποκτά πλέον τη δική της σημασία. Την ίδια ανησυχητική σημασία που έχει η αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα, προκλήσεων ακόμη και έναντι πτητικών μέσων της FRONTEX. Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντά ακαριαία και αποφασιστικά σε αυτές τις προκλήσεις. Και διπλωματικά και αποτρεπτικά γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις έστω από μεμονωμένα και τυχαία συμβάντα τα οποία δεν μπορεί κανείς απολύτως να αποκλείσει." ΚΚΕ Σχολιάζοντας την…" βόλτα" της τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει και να υποβαθμίσει τις απανωτές προκλήσεις της τουρκικής κορβέτας «Bafra», που ενώ έπλεε για ώρες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρησε να ελέγξει τα στοιχεία δρομολογίου εμπορικού πλοίου. Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση.
Οι κλιμακούμενες προκλήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο και η διαμόρφωση κλίματος έντασης δεν αποκλείεται να υπηρετούν το σχέδιο ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: