Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 21-03-2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η σημερινή ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, βρίσκει την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Και δυστυχώς, σε συνθήκες οξείας κρίσης ο «εύκολος δρόμος» για κάθε κοινωνία είναι η εσωστρέφεια, η μισαλλοδοξία, ο φόβος προς το ξένο και το διαφορετικό. Το στοίχημα ωστόσο για τη δοκιμαζόμενη από την κρίση Ελλάδα δεν είναι να κλειστεί στον εαυτό της ή να «ενοχοποιήσει» τρίτους για τα δεινά της.
Το στοίχημα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες είναι να βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί, πιο υπεύθυνοι και πιο σοφοί, διατηρώντας ταυτόχρονα την ελπίδα μας για προκοπή, συνεργασία και αλληλεγγύη όχι μόνο για όσους γεννήθηκαν Έλληνες αλλά και για εκείνους που επέλεξαν τη χώρα μας σαν δεύτερη πατρίδα τους Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει όλοι να βροντοφωνάξομε πως η οικονομική κρίση δεν πρέπει και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή για κάποιους να στοχοποιούν και να αφορίζουν τα «εύκολα θύματα», τους αλλοδαπούς συνανθρώπους μας που είναι ευάλωτοι στην αδικία και την αυθαιρεσία. Μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα, απομονώνοντας τους αποκλεισμούς, την άδικη μεταχείριση, τα φαινόμενα ρατσισμού και καταδικάζοντας άμεσα και αποτελεσματικά τη βίαιη έκφρασή τους. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι συμπεριφορές φοβικές, που δεν εδράζονται στον ορθό λόγο και στις ανθρωπιστικές αξίες, δημιουργούν στερεότυπα και υψώνουν τείχη που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, καλλιεργούν εντάσεις και πυροδοτούν επικίνδυνες συμπεριφορές. Είναι σαφές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει απτά δείγματα γραφής για το πως αντιλαμβάνεται τη νέα πραγματικότητα.
Η απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες 2ης γενιάς, η δημιουργία γενικής γραμματείας στο υπουργείο Εσωτερικών υπεύθυνης για τη μεταναστευτική πολιτική, η εισαγωγή ενός νέου συστήματος ασύλου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα, η αλλαγή προσανατολισμού στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης είναι η αρχή μιας μακρόχρονης, επίπονης, αλλά βαθιά δημοκρατικής προσπάθειας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, θέλω να επαναλάβω την αταλάντευτη βούληση μας να σταθούμε απέναντι σε κάθε περιστατικό αυθαιρεσίας και κακομεταχείρισης από την πλευρά των Αρχών.
Κανείς δεν δικαιούται να αψηφεί το Σύνταγμα, τους νόμους, τους κανόνες που προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ταυτόχρονα, καλούμε κάθε μετανάστη να μην φοβάται να προσφεύγει στις αρμόδιες Αρχές και ειδικότερα στην Αστυνομία, προκειμένου να καταγγείλει ή να ζητήσει βοήθεια.
Μόνο μέσα από την εμπιστοσύνη μπορούμε να καταρίψουμε τα στερεότυπα, να χτυπήσουμε το ρατσισμό στην πράξη και να βάλουμε τα θεμέλια για μια διαφυλετική κοινωνική αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: