Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις 26.04 κατα την Ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Λ. Ηρώων 30 69100 Κομοτηνή Τηλ: 25310 24498, 81006 Φαξ: 25310 81555 email: press@gpetalotis.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε, κατά τη διακυβέρνηση, μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μια χώρα αναξιόπιστη και δυστυχώς, ανυπόληπτη. Μια οικονομική κατάσταση που κανείς, εκτός από αυτούς που την εγκατέλειψαν και τράπηκαν σε φυγή, δεν γνώριζε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Βρεθήκαμε τους τελευταίους έξι μήνες στη δίνη ενός πολέμου και αυτό οφείλεται στις χρόνιες παθογένειες που διογκώθηκαν και ξέφυγαν εκτός ορίων, με τις γνωστές πολιτικές, δυστυχώς, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με ένα έλλειμμα που εκτοξεύθηκε από το 6% στο περίπου 14% για το 2009 και μια υπέρμετρη διόγκωση του χρέους που έφθασε στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της πενταετίας.
Μιλάμε, λοιπόν, για πραγματικά εγκλήματα, σε βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών. Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, δώσαμε μάχη για να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να κερδίσουμε την αξιοπιστία τόσο των εταίρων μας, όσο και των διεθνών παραγόντων. Λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν επώδυνα, ενώ παράλληλα προωθούμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για το κράτος και την οικονομία.
Όχι, επειδή μας το επιβάλλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας, αλλά επειδή το απαιτεί η σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού κράτους. Πετύχαμε, ωστόσο, σε αυτό το διάστημα, σε αυτό το σύντομο διάστημα, τρία πράγματα: Πρώτον, τη σύνταξη ενός αξιόπιστου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έτυχε αποδοχής και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερον, γίναμε ξανά ισότιμοι συνομιλητές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και Τρίτον –και το πιο πρόσφατο- εξασφαλίσαμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της χώρας μας, σε σχέση με το δανεισμό. Στόχος μας ήταν πάντοτε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, με λογικά επιτόκια, όπως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Σε αυτή, όμως, τη χρονική περίοδο, δεν κατέστη δυνατόν. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποθηκεύσουμε το μέλλον του ελληνικού λαού. Την προηγούμενη Παρασκευή προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, για τον οποίο αγωνιστήκαμε και θεωρείται πρωτοφανές επίτευγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους Έλληνες πολίτες.
Είναι πολύ εύκολο να είμαστε μηδενιστές, να απαξιώνουμε τα πάντα και να τροφοδοτούμε μια ξενοφοβία, λέγοντας ότι παραδιδόμαστε άνευ όρων, να βλέπουμε ξένους παράγοντες και διάφορα άλλα, όπως ακούμε το τελευταίο διάστημα. Πρέπει, όμως, αυτή την κρίση να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα. Θα περάσουμε δύσκολα.
Ούτως ή άλλως, περνάμε δύσκολα, αλλά θα κατακτήσουμε τελικά το κράτος που αξίζει στους Έλληνες.
Ένα κράτος, με ισχυρά θεμέλια, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη.
Με ριζικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση που κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε, λόγω του πολιτικού κόστους, να πάρει. Με συναίσθηση σοβαρότητας της κατάστασης, με ευθύνη των πράξεών μας και γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών, εμείς προχωράμε μπροστά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: