Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Πρώτη Ανάσταση-Αφή Αγίου Φωτός

ΠΗΓΗ: http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/ Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου αναμένουν οι χριστιανοί σ' όλο τον κόσμο.
Σε κλίμα βαθειας θρησκευτικής κατάνυξης πραγατοποιήθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα απο τον Πατριάρχη Θεόφιλο.
Το Αναστάσιμο Φως θα φτάσει στην Αθήνα στις 18.30 το απόγευμα με ειδική πτήση κυβερνητικού αεροσκάφους και θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί και στην πιο απόμακρη γωνία της Ελλάδας με πτήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών.
To πρωί οι πιστοί παρακολούθησαν τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Αφή του Αγίου Φωτός Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη έφτασε με ειδική πτήση στο Τελ Αβίβ, απ' όπου μετέβη στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός.
Η τελετή της Αφής έγινε το μεσημέρι. Λίγο αργότερα σε μια σεμνή τελετή ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ', παρέδωσε το Αναστάσιμο Άγιο Φως στον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, κ. Κουβέλη.
Το Άγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, ως εκπρόσωπος της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου στην αποστολή συμμετέχει ο μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων.Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν επίσης, εκ μέρους των κομμάτων, οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ) και Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ).
Η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα θα γίνει στις 18.30 στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους. Η συγκέντρωση των πιστών θα γίνει έξω από την Πύλη 9 και λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου, αφού περάσουν από το σχετικό έλεγχο ασφαλείας, θα τους επιτραπεί η είσοδος σε ειδικά περιφραγμένο χώρο, από όπου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή. Στη συνέχεια, με άλλες πτήσεις της Aegean Airlines και της Olympic Air, καθώς και με αεροσκάφη τύπου C 130 και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει και στο πιο απόμακρο χωριό της Ελλάδας, μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες. Πρώτη Ανάσταση Το πρωί τελέστηκε στις εκκλησίες της χώρας, η Ακολουθία της πρώτης Ανάστασης.Η είδηση της Ανάστασης, συνοδεύεται -κατά την παράδοση- με θορύβους, άνθη, βάγια και ηχηρές ψαλμωδίες για να σταλεί παντού το ελπιδοφόρο μήνυμα πως η ζωή μπορεί να νικήσει τον θάνατο.
Στην Αθήνα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η πρώτη Ανάσταση τελέστηκε στο ναό του Εσταυρωμένου, στον Κολωνό, αντί για τον Άγιο Κωνσταντίνο, επειδή η εκκλησία παρουσίασε ρωγμές και δεν κρίθηκε ασφαλής για το πλήθος των πιστών.
Η Ανάσταση του Ιησού πιστοποιήθηκε όταν βαθειά χαράματα της Κυριακής οι Μυροφόρες γυναίκες πήγαν στο μνημείο για να αλείψουν το σώμα του Χριστού με αρώματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής αναγγέλλεται το χαρμόσυνη μήνυμα της Αναστάσεως με λαμπρές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: