Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Ένα πεινασμένο στόμα Λένα Διβάνη ISBN: 978-960-03-5087-6
O Γιάννης Γεωργιάδης είναι ένας φιλόδοξος φοιτητής της Νομικής. Έχει τα νιάτα του, την ομορφιά του, μια επικίνδυνη εξυπνάδα, αλλά και τίποτ’ άλλο. Ορφανός από μικρός, σπούδασε δουλεύοντας ως εκπαιδευτής σκύλων. Ο Χρίστος Κρεμόπουλος, αντίθετα, ένας από τους γνωστότερους καθηγητές του, έχει κύρος, τραπεζικούς λογαριασμούς και βέβαια υψηλές διασυνδέσεις. Συναντιούνται ένα βράδυ τυχαία στον Λυκαβηττό, βγάζοντας βόλτα τα σκυλιά τους, και η... μάχη αρχίζει.
Τι θέλει το πεινασμένο στόμα του νεαρού φοιτητή με τόσο πάθος από τον καθηγητή του; Τα λεφτά του; Τη γυναίκα του; Το γιο του; Τη δουλειά του; Τη ζωή του; Ό,τι κι αν θέλει, το σίγουρο είναι πως έχει αποφασίσει να το πάρει. Θα εισβάλει σαν άγγελος εξολοθρευτής στον κόσμο του ανυποψίαστου καθηγητή και θα τον αλώσει ως γητευτής με τη μέθοδο που εκπαίδευε τα σκυλιά. Το όπλο του, άλλωστε, είναι μια κυνική γνώση γραμμένη στο πετσί του: Δημοκρατία δεν υπάρχει, ούτε στην κοινωνία των σκύλων ούτε στην κοινωνία των ανθρώπων.
Μόνο αφεντικά και δούλοι. Μια ιστορία ζήλιας, πόθου και πάθους, για έναν άνθρωπο που έφτασε μέχρι τα άκρα – και τα ξεπέρασε.
ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO
Άπειροι κόσμοι Τζων Μπάνβιλ ISBN: 978-960-03-5068-5
Μια υπέρλαμπρη μέρα του καλοκαιριού, ο ετοιμοθάνατος μαθηματικός Αδάμ Γκόντλι, καθ' οδόν προς την αιωνιότητα, πραγματοποιεί ένα ταξίδι μέσα από το παρελθόν του.
Στο προσκέφαλό του αγρυπνούν –ο καθένας με τον τρόπο του– τα αγαπημένα του πρόσωπα: η αλκοολική γυναίκα του, Ούρσουλα, που είναι βέβαιη ότι ο Αδάμ δεν πρόκειται ακόμα να πεθάνει, ο αναποφάσιστος, ηττοπαθής γιος του –Αδάμ κι αυτός– ο οποίος τρέμει μήπως χάσει την πανέμορφη ηθοποιό συμβία του, Έλεν, και η δεκαεννιάχρονη, «σαλεμένη» κόρη των Γκόντλι, Πέτρα, που, μεταξύ άλλων, έχει βαλθεί να συντάξει μια εγκυκλοπαίδεια για την ανθρώπινη θνητότητα.
Ωστόσο, ο Αδάμ και η οικογένειά του δεν είναι μόνοι σε αυτή την περιπέτεια, αφού ανάμεσά τους βρίσκεται, αθέατος αλλά πανταχού παρών –τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον– ο γλαφυρός αφηγητής μας και αγγελιαφόρος των θεών, Ερμής. Και δεν είναι ο μοναδικός Ολύμπιος που συμμετέχει ενεργά στην ιστορία…Χίλια χρόνια καλές προσευχές Γιγέν Λι ISBN: 978-960-03-5042-5
Σ’ αυτή τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων, η Γιγέν Λι μας μεταφέρει σε μία σύγχρονη Κίνα, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τη σύνθετη Iστορία της, τη γεμάτη καταπίεση και ενοχή. Στο διήγημα Έξτρα, μια μεσήλικη, μοναχική γυναίκα πιάνει φιλία με ένα μικρό αγόρι και εμείς γινόμαστε μάρτυρες του πώς η αγάπη μπορεί να υπερβεί τα εμπόδια της καθημερινότητας.
Στο διήγημα με τίτλο Αθανασία, ένας νέος άντρας μοιάζει καταπληκτικά με το δικτάτορα, και αυτή του η ομοιότητα θα καθορίσει ολόκληρη τη ζωή του. Από την πολύβουη καρδιά του Πεκίνου και τις έρημες εκτάσεις της Μογγολίας, μέχρι ένα συνηθισμένο φαστφουντάδικο στο Σικάγο, η Λι ρίχνει φως στον τρόπο που ο μύθος, η πολιτική, η Iστορία και η κουλτούρα των ανθρώπων αλληλεπιδρούν με την προσωπικότητά τους για να συνθέσουν το πεπρωμένο τους. Αποκαλύπτοντας κόσμους οικείους όσο και ξένους, με μια σπαρακτική ειλικρίνεια και πανέμορφο ύφος, η συναρπαστική αυτή συλλογή είναι το έργο μιας σπουδαίας νέας συγγραφέως. «Μια υπέροχα γραμμένη συλλογή [...] Η Λι έχει το αξιοσημείωτο ταλέντο να αφηγείται ολόκληρη την Iστορία της Κίνας μέσα από τις ζωές συνηθισμένων ανθρώπων. Αποτελεί ήδη μία απ’ τις πιο σημαντικές φωνές της Κίνας σήμερα». New Statesman «Πρόκειται για ιστορίες τεράστιας λάμψης και λεπτότητας [...] Στα διηγήματά της [η Λι] αποδίδει τέλεια τις αποχρώσεις της σκέψης και της δράσης». Scotsman
ΓΕΦΥΡΕΣ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες Μαρούλα Κλιάφα ISBN: 960-03-3713-6
Τόπος: Μια επαρχιακή πόλη. Χρόνος: 1989. Σκηνικό: Ένας ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός. Πρωταγωνιστές: Τέσσερις νέοι που οραματίζονται ν' αλλάξουν τον κόσμο. Η ιστορία αρχίζει με μια είδηση από το αστυνομικό δελτίο: Ένα κλεφτρόνι, δεκαπέντε μόλις χρόνων, βρίσκει το θάνατο καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από τους αστυνομικούς. Ποιο είναι αυτό το παιδί; Από πού ξεκίνησε; Πώς και γιατί βρέθηκε στο περιθώριο;
Η δημοσιογραφική έρευνα μας αποκαλύπτει τη μοναχική πορεία ενός έφηβου που μεγαλώνει με τα τραγούδια του Πρινς και του Τζιμ Μόρισον, τις σαπουνόπερες της τηλεόρασης, τη συντροφιά του Μικρού Πρίγκιπα και τ' όνειρο της μεγάλης περιπέτειας.Ένα μυθιστόρημα τρυφερό και συνάμα βίαιο, που ανατέμνει την εφηβεία και μιλάει για τα αδιέξοδα της νεολαίας.
ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΟ εγωιστής γίγαντας Όσκαρ Ουάιλντ ISBN: 978-960-03-0053-6
Στον πανέμορφο κήπο ενός γίγαντα έπαιζαν τα παιδιά. Εκείνος όμως τα έδιωξε και έχτισε ολόγυρα έναν ψηλό φράχτη, απαγορεύοντας την είσοδο. Από τότε, η άνοιξη και το καλοκαίρι δεν ξανάρθαν ποτέ. Τα πουλιά έφυγαν. Χιόνι και χαλάζι πέφταν αδιάκοπα. Τα λουλούδια δε φύτρωναν και τα δέντρα δεν άνθιζαν. Όμως τα παιδιά τρύπωσαν στον κήπο κρυφά. Κι άλλαξαν όλα. O γίγαντας κατάλαβε και αγάπησε τα παιδιά. Κι όταν γέρασε, ένα από αυτά οδήγησε την ψυχή του στον Παράδεισο. O μεγάλος συγγραφέας, στο συγκινητικό αυτό παραμύθι, κατηγορεί τον εγωισμό και προβάλλει την ανθρωπιά και την αγάπη. Η συναρπαστική πλοκή, η δράση παρασύρουν τον κάθε αναγνώστη, προσφέροντάς του ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά. Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας Όσκαρ Ουάιλντ ISBN: 960-03-1927-8
Όσκαρ Ουάιλντ (1854-1900).
Από τους πιο σπουδαίους και χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού αισθήματος, αμαρτίας, ενοχής και ανατροπής. Φυλακισμένος για τη δημόσια έκθεση των ομοφυλόφιλων επιλογών του, μονίμως προσεκτικός στην εμφάνισή του, σοσιαλιστής στις προθέσεις του, λεπταίσθητος μέχρι εκζήτησης στις συμπεριφορές του, με όλα αυτά, αλλα προπάντων με την ευφυέστατη, προκλητικά ωμότατη και ταυτοχρόνως τρυφερότατα εξομολογητική γραφή του, ο Ουάιλντ ίσως αποτελεί –μαζί με τον Μπάιρον– την ερωτικότερη και πλέον απείθαρχη περιοχή της αγγλικής γλώσσας.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣTHN EKΠAIΔEYΣH / ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Νέο Λεξικό Ομαλά και Ανώμαλα Ρήματα της Αρχαίας Ελληνικής Ρένα Μπρισίμη-Μαράκη ISBN: 978-960-03-3662-7
Το Νέο Λεξικό των Ομαλών και Ανωμάλων Ρημάτων της Αρχαίας Ελληνικής της Ρένας Μπρισίμη - Μαράκη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, είναι καινοτόμο γιατί καλλιεργεί την αυτοτελή εργασία του μαθητή. Όπως αναφέρει και ο τίτλος του βιβλίου, διδάσκει την τέχνη της κλίσης των αρχαίων ρημάτων. Στο αλφαβητικό ευρετήριο παρουσιάζονται όλοι οι χρόνοι των ρημάτν στο α' ενικό πρόσωπο της Οριστικής, και στις δύο φωνές.
Παράλληλα, υπάρχει παραπομπή σε ρήματα-μοντέλα (που είναι και τα συνηθέστερα σε χρήση) με 250 πλήρεις και αναλυτικούς πίνακες σε όλους τους χρόνους, τις εγκλίσεις και τα πρόσωπα.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ακόμη, με προσεγμένη παρουσίαση, χρήσιμα στοιχεία για την ετυμολογία, τη σύνταξη, τα σύνθετα, τα ομόρριζα, συνώνυμα και αντίθετα των κυριότερω αρχαίων ρημάτων, η κλίση των μετοχών, κανόνες τονισμού για τα απλά και σύνθετα ρήματα, καθώς και συγκεντρωτικοί κατάλογοι.
Με λίγα λόγια: ένα χρηστικό εργαλείο για την κλίση των ρημάτων της αρχαίας ελληνικής, που βασίζεται σε μια άλλη μέθοδο παρουσίασης, μια διαφορετική «φιλοσοφία», και που ανάλογό του δεν κυκλοφορεί στην αγορά. Εκδόσεις Καστανιώτη
Γραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131, 106 77 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

Δεν υπάρχουν σχόλια: