Μέσα σε λίγες μέρες ήρθε η απάντηση: η τρέλα δεν πάει στα βουνά. Πάει σε λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεοπτικά στούντιο, ακόμη και στην Ακρόπολη!
Και δεν είχαμε δει τα χειρότερα: την τρέλα να μεταλλάσσεται σε δολοφονική μανία με θύματα εκπροσώπους της γενιάς των 700 ευρώ, για τα συμφέροντα των οποίων «αγωνίζεται» η προοδευτική πρωτοπορία.
Μην παίρνετε τοις μετρητοίς τις φραστικές καταδίκες και τις υποκριτικές δηλώσεις περί θρήνων. Τα μόνα ειλικρινή δάκρυα τα έχυσαν οι οικείοι των θυμάτων κι όσοι ήρθαν σε επαφή με τα χημικά της Αστυνομίας. Το δείχνουν οι εκ των υστέρων «αναλύσεις» της τραγωδίας και η απόπειρα διάχυσης των ευθυνών. .
Σελ.2
Οι επόμενες κινήσεις της Ντόρας μετά τη διαγραφή
Το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ. είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη διάσπαση της ελληνικής Δεξιάς.
Όσοι γνώριζαν τους συσχετισμούς, αλλά και την εμπάθεια των ανθρώπων που στελεχώνουν το επιτελείο του Σαμαρά, θεωρούσαν θέμα χρόνου το διαζύγιο με την Ντόρα Μπακογιάννη. «Πρέπει να την πετάξεις έξω για να γίνεις ηγέτης», έλεγαν και ξαναέλεγαν οι μυστικοσύμβουλοι της Ρηγίλλης στον πρόεδρο της Ν.Δ. Από την πρώτη στιγμή φάνηκαν οι διαθέσεις που είχε η νέα ηγεσία του νεοκλασικού.
Η πρόταση για την ανάληψη του κοινού χαρτοφυλακίου στο σκιώδες υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην Ντόρα έδειξε ότι ο Σαμαράς ωθεί προς την έξοδο την πρώην υπουργό Εξωτερικών. Το «όχι» της Ψηλής είχε βάλει σε σκέψεις τους επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. «Πρέπει να τη διαγράψεις», έλεγαν οι στενοί συνεργάτες του νέου αρχηγού, Χρ. Λαζαρίδης και Γ. Μουρούτης.
Σελ. 12 και Σελ. 13
Aπό γκάφα σε γκάφα πέφτει ο πανικόβλητος Σαμαράς
Σε πέλαγος αλλεπάλληλων παλινωδιών τσαλαβουτά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, προσπαθώντας να ξεφύγει από το αδιέξοδο της πολιτικής ανυπαρξίας.
Με εμφανή την αδυναμία να ακολουθήσει μια σταθερή γραμμή πλεύσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κρισιμότερη στιγμή που περνά μεταπολιτευτικά το έθνος, επιδεικνύει μια άνευ προηγουμένου ανευθυνότητα.
Και αυτό δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς. Αρκεί να παρακολουθήσει τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Οι «στρατηγικές» επιλογές του Σαμαρά παραπέμπουν –εκτός των άλλων– και στα απανωτά λάθη που είχε κάνει στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως υπουργός Εξωτερικών με τα Σκόπια, δείχνοντας ότι η πολιτική έρημος όχι μόνο δεν τον ωρίμασε, αλλά απεναντίας τον έκανε ακόμη πιο επιπόλαιο.
Σελ. 14 και Σελ. 15
Το παρασκήνιο του «όχι»
Στην πορεία αυτή πολλοί έδωσαν μάχη να πάρει την τελική του θέση ο Α. Σαμαράς. Πρωταγωνιστές που ξεχώρισαν ήταν ο γραμματέας συνδικαλιστικού Γ. Μανώλης και όλη η «παρέα» της ΔΑΚΕ.
Στο στρατόπεδο προσχώρησε και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Κ. Τασούλας, που μάλιστα ορίστηκε στη Βουλή να κάνει το εσωκομματικό γκάλοπ ανάμεσα στους βουλευτές της Ν.Δ. και να φέρει τη γνώμη τους στον πρόεδρο!
Πράγμα που έκανε είτε στους διαδρόμους της Βουλής είτε τηλεφωνικά, μαζεύοντας την πλειοψηφία που έβγαζε «όχι στα μέτρα» και φέρνοντας την Ντόρα που διαφωνούσε ακόμα πιο έξω από το κόμμα.
Σελ. 16
στο Πέταλο
Η είδηση για νεκρούς στις κινητοποιήσεις βρήκε τον πρωθυπουργό στο Καστρί.
Και ο συγκλονισμός διαδέχθηκε την ανησυχία. Γιατί δεν γνώριζε καν πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα και αν ήταν αποτέλεσμα συγκρούσεων Αστυνομίας και διαδηλωτών, που θα δημιουργούσε ακόμη πιο εκρηκτική ατμόσφαιρα.
Ζήτησε, λοιπόν, αμέσως να μιλήσει με τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Τον ρώτησε αν πρόκειται για διαδηλωτές και αν έχει ευθύνη η Αστυνομία.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τον διαβεβαίωσε πως τα ΜΑΤ έχουν εντολές αυτοσυγκράτησης και δεν υπάρχει περίπτωση να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Λίγα λεπτά αργότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξανατηλεφώνησε και εξήγησε με λεπτομέρειες τι είχε συμβεί. Τα νέα διαπέρασαν σαν ηλεκτρισμός το «σώμα» του κυβερνώντος κόμματος.
Σελ. 63
στο Πέταλο
Δεν είναι μυστικό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα από τις τελευταίες δοκιμασίες έχει μεταμορφωθεί. Ο μειλίχιος πολιτικός, που επιθυμούσε, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση, να προηγηθούν διαβουλεύσεις και πολλές σκέψεις, έχει ήδη ξεχαστεί…
Μοιάζει και δηλώνει αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό με όποιο κόστος. Η φράση του «δεν με ενδιαφέρει αν θα μείνω μόνο για μία θητεία πρωθυπουργός» δεν είναι επικοινωνιακό εφεύρημα, αλλά τρόπος πολιτική δράσης από δω και στο εξής, διαβεβαιώνουν συνεργάτες και φίλοι που τον γνωρίζουν χρόνια.
Για τούτο, άλλωστε, δεν πήρε καν ανάσα ανακοινώνοντας τη διαγραφή της Σοφίας Σακοράφα και των Δημαρά και Οικονόμου. Δεν πρόλαβαν να βγουν από την αίθουσα του Κοινοβουλίου οι τρεις και τους ήρθε το μαντάτο.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, έλεγαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν έξαλλος. «Καλύτερα να έλεγαν “όχι”, αλλά να το γνωρίζαμε, παρά να μας αιφνιδιάσουν την ώρα μάλιστα που η Νέα Δημοκρατία λόγω ακριβώς αυτής της ψηφοφορίας έμπαινε σε μείζονα κρίση».
Και η αλήθεια είναι ότι εκτός από τη Σοφία Σακοράφα κανείς άλλος δεν είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του.
Μόνο ο Γιάννης Δημαράς εξέφραζε προβληματισμό στους διαδρόμους και έλεγε ότι μπορεί και να ψηφίσει «παρών». «Κατώτεροι των περιστάσεων», ήταν η φράση που ακούστηκε και έπεσε η χατζάρα.;
Σελ. 64
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου