Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΚΕΔΗΧ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Κ.Ε.ΔΗ.Χ
ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077
FAX : 28210 74332
Γενικό Λύκειο Σούδας Λίνσεϊ – Κρούζ «Η ζωή με τον πατέρα»
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνουν ο ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΔΗΧ, η Διεύθυνση Β/Μιας Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την Τρίτη 4 Μαΐου 2010, στο θέατρο "Δημλήτρης Βλησίδης", ώρα 20.30, το Γενικό Λύκειο Σούδας θα παρουσιάσει το έργο του Λίνσεϊ – Κρούζ «Η ζωή με τον πατέρα». «Η ζωή με τον πατέρα» των H. Lindsay-R Crouse (διασκευή) Παίζουν οι μαθητές (με αλφαβητική σειρά) : Αλειφέρη Έλενα, Ανδρεουλάκη Λίνα, Βεναρδάτου Σοφία, Βερναδάκη Ελπίδα, Γραμμένος Βασίλης, Θεοδωρόπουλος Βασίλης, Καμπάκη Ρούλα, Καρακατσάνης Γιώργος, Κολτσάκης Μανώλης, Λεβεντέλης Μανώλης, Παράκη Ειρήνη, Σταμέλου Μαντώ, Τεπερίδου Κωνσταντίνα, Τραχαλάκη Αριέττα, Χατζηγεωργίου Σοφία. Επιμέλεια σκηνικών : Παϊζη Ελένη , Ψυλλάκη Χριστίνα Γενική επιμέλεια: Παϊζη Ελένη Λίγα λόγια για το έργο: …Νέα Υόρκη, τέλη του 19ου αιώνα. Παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη ζωή μιας οικογένειας , απλά, καθημερινά μα και τόσο οικεία σε μας . Συνάμα, σχόλια και προεκτάσεις πολιτικού, θρησκευτικού και κοινωνικού περιεχομένου κινητοποιούν τη σκέψη μας με τους παραλληλισμούς που υποδεικνύουν. Καλή διασκέδαση!!
Γενικό Λύκειο Κολυμβαρίου Παραδοσιακοί Χοροί
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνουν ο ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΔΗΧ, η Διεύθυνση Β/Μιας Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την Τρίτη 4 Μαΐου 2010, στην Πύλη Sabbionara, ώρα 10.30, το Γενικό Λύκειο Κολυμβαρίου, θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς. ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ Β2,ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ Β1,ΚΟΛΟΜΠΑΚΗ ΕΦΗ Β1,ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΑΘΗΝΑ Β2,ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Β2,ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΕΡΜΙΟΝΗ Β2,ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ Β2 ΜΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Α1,ΜΠΕΡΤΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Α1, ΤΣΙΧΛΑΚΗ ΒΙΚΗ Α2,ΦΑΝΤΡΙΔΗ ΜΑΡΙΑ Α2,ΠΕΝΤΑΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Α2, ΧΟΧΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Γ2, ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ Γ2. ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Β1,ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Γ2, ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α1, ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α2,ΑΓΓΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ ΘΕΟΚΛΗΣ Α1, ΑΓΓΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Α1. ΛΥΡΑ ΠΑΊΖΕΙ Ο ΜΠΟΖΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΌΣ Α2 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Εμείς οι μαθητές και μαθήτριες του Γ. Λ. Κολυμβαρίου αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο φεστιβάλ μαθητικών εκδηλώσεων που αφορούν στον τομέα του χορού. Συγκεκριμένα επιλέξαμε τον παραδοσιακό χορό ο οποίος αποτελεί για μας τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων μας ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί και μια μικρή επιστροφή στην παράδοση του τόπου μας. Ο χορός κάθε τόπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού αλλά και της παράδοσής του. Μιας παράδοσης που τείνει να χαθεί, πράγμα που έχει ως συνέπεια τη σταδιακή εξαφάνιση και της εθνικής μας ταυτότητας. Γι’αυτό ακριβώς το λόγο οι παραδόσεις πρέπει να μένουν ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου και να μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά . Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις ρίζες μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω του χορού. Ένα μέσο όχι μόνο διασκέδασης αλλά και ψυχαγωγίας που προσφέρει ευχαρίστηση αλλά ταυτόχρονα και θωράκιση των ηθών και των εθίμων ενός τόπου. Ωστόσο όμως ο χορός αποτελεί και τρόπο έκφρασης. Λειτουργεί κατ’ εξοχήν θα λέγαμε με τη γλώσσα του σώματος και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να εκφράσει οποιοδήποτε συναίσθημα είτε χαρά είτε λύπη είτε ακόμα και θυμό. Επίσης χοροί όπως είναι οι παραδοσιακοί ,οι οποίοι είναι κυρίως ομαδικοί χοροί, ενθαρρύνουν τη συνεργασία, τη κοινωνικοποίηση, τη δημιουργία και εξέλιξη των διαπροσωπικών σχέσεων, αφού για τη σωστότερη διεκπεραίωση τους το πνεύμα ομαδικότητας είναι απαραίτητο. Γι’ αυτό λοιπόν και εμείς επιλέξαμε μέσα από τον παραδοσιακό χορό να κάνουμε μια μικρή προσπάθεια έτσι ώστε να κρατήσουμε την παράδοση του τόπου μας ζωντανή, εκφράζοντας και εκδηλώνοντας ταυτόχρονα συναισθήματα μέσα από χορούς που έχουν ως βάση την συνεργασία και μας αντιπροσωπεύουν τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Γενικό Λύκειο Αλικιανού Παραδοσιακοί Χοροί - Τοπική Ιστορία
Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνουν ο ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΔΗΧ, η Διεύθυνση Β/Μιας Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την Τρίτη 4 Μαΐου 2010, στην Πύλη Sabbionara, ώρα 18.00, το Γενικό Λύκειο Αλικιανού θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και το θέμα "Τα Χανιά μέσα στους αιώνες" Τοπική Ιστορία με θέμα : «Τα Χανιά μέσα στους αιώνες» από την Β’ Λυκείου Παραδοσιακοί Χοροί της Κρήτης από τους : Νίκη Ανδρεαδάκη, Ιωάννη Παρασκευούδη, Στέλιο Στρατινάκη, Ευτυχία Στρατινάκη, Τιτίκα Χριστοδουλάκη, Ειρήνη Μπασιαδάκη και Μανόλη Φραγκιαδάκη.
ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ 2010
Ο Δήμος Χανίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χανίων (ΚΕΔΗΧ) και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), διοργανώνουν εκδηλώσεις με τίτλο "ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ 2010", από την Δευτέρα 3 έως την Τετάρτη 12 Μαΐου 2010. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής : ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ 2010 Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Δευτέρα 3 - Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ Έκθεση Εικαστικής Δημιουργίας, Φωτογραφίας, κ.α. από το Σύλλογο Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων ΙΡΙΣ και τη ΛΕΦΚΙ. Εγκαίνια Τρίτη 4 Μαΐου 2010, ώρα 20.00 Ώρες λειτουργίας έκθεσης : 10.00 - 14.00 & 18.00 - 22.00 ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ «Παρουσίαση ενδημικών φυτών της Κρήτης και καλλωπιστικών φυτών», σε διαμορφωμένα παρτέρια, με ξεναγήσεις κατά τις πρωινές ώρες σε σχολεία της πόλης. Η έκθεση διοργανώνεται από το Τμήματος Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων. Παρασκευή 7 Μαΐου 2010 11.30 Κεντρικοί δρόμοι της πόλης Η φιλαρμονική θα παιανίσει χαρούμενες μελωδίες 18.00 Πάρκο Αγίου Ιωάννη Μουσικοχορευτική εκδήλωση με τους παραδοσιακούς συλλόγους «Σταυραετοί», «Παγκρήτιος Όμιλος Βρακοφόρων» και τον Σύλλογο Μουσικών Ν. Χανίων «Ο Χάρχαλης» 18.00 Πάρκο Πλατείας Ευαγγελίστριας
Μουσικοχορευτική εκδήλωση με τους παραδοσιακούς συλλόγους Χ.Ο.Χ «Ο Ψηλορείτης», «Αροδαμός» και τον Σύλλογο Μουσικών Ν. Χανίων «Ο Χάρχαλης»
19.30 Μεγάλο Αρσενάλι «Φυτά στη ζωή των Κρητικών» ομιλία από τον Γεωπόνο κ. Κώστα Οικονομάκη Διοργάνωση : Τμήμα Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων Σάββατο 8 Μαΐου 2010
11.00 Πορεία με στολισμένα αμαξάκια σε όλο το εμπορικό κέντρο της πόλης. Στα αμαξάκια θα βρίσκονται παιδιά από τους χορευτικούς συλλόγους της πόλης και θα πετούν στον κόσμο λουλούδια. Η πορεία θα καταλήξει στο Δημοτικό Κήπο. 11.30 Έναρξη κεντρικής εκδήλωσης στο Δημοτικό Κήπο. Συμμετέχουν : η Παιδική και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Χανίων, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χανίων οι σχολές χορού Ήβης Χαϊδεμενάκη και Εν Χορώ, Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων και ο Σύλλογος Μουσικών Ν. Χανίων «Ο Χάρχαλης» 20.00 ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ Μουσική – Λογοτεχνική βραδιά για την Άνοιξη από το Σύλλογο Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων ΙΡΙΣ. Απόδοση ποιητικών κειμένων από την Πρόεδρο της Ίριδας κ. Ζαχαρένια Σημανδηράκη και τον Ηθοποιό κ. Λεωνίδα Μανωλικάκη. Παράλληλη προβολή διαφανειών από το φωτογραφικό τμήμα του συλλόγου, με μουσική και οπτικοποιημένα τραγούδια για την Άνοιξη.
Έκθεση Λουλουδιών στο Μεγάλο Αρσενάλι
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ 2010, που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χανίων και το ΚΑΜ, ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων ΙΡΙΣ και η ΛΕΦΚΙ πραγματοποιούν έκθεση Εικαστικής Δημιουργίας και Φωτογραφίας, στο Μεγάλο Αρσενάλι, από την Δευτέρα 3 έως την Τετάρτη 12 Μαΐου 2010. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 4 Μαΐου 2010, ώρα 20.00. 'Ώρες λειτουργίας έκθεσης : 10.00 - 14.00 & 18.00 - 22.00
Παρουσίαση ενδημικών φυτών της Κρήτης και καλλωπιστικών φυτών
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ 2010, που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χανίων (ΚΕΔΗΧ) και το ΚΑΜ, το Τμήμα Πρασίνου και Περιβάλλοντος πραγματοποιεί από την Δευτέρα 3 έως την Κυριακή 9 Μαΐου 2010 στον Δημοτικό Κήπο "Παρουσίαση ενδημικών φυτών της Κρήτης και καλλωπιστικών φυτών", σε διαμορφωμένα παρτέρια, με ξεναγήσεις κατά τις πρωινές ώρες σε σχολεία της πόλης.
«Φυτά στη ζωή των Κρητικών»
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ 2010, που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χανίων (ΚΕΔΗΧ) και το ΚΑΜ, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2010, στο Μεγάλο Αρσενάλι, ώρα 19.30, το Τμήμα Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Φυτά στη ζωή των Κρητικών» . Ομιλητής θα είναιο Γεωπόνος κ. Κώστας Οικονομάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: