03/05/2010
Σημεία από την ομιλία της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στο “e-skills Week 2010”, στο πλαίσιο του συνεδρίου Digital Economy Forum, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ)
Ξεκινάει μια δύσκολη περίοδος. Τα χθεσινά μέτρα, οι αποφάσεις του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν μια πολύ κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της χώρας, όπου ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ήρθαν αντιμέτωποι με το τεράστιο θέμα της χρεωκοπίας της χώρας. Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο έπρεπε να πάρει μια οδυνηρή απόφαση, με κόκκινη γραμμή ότι η χώρα δεν έπρεπε να χρεοκοπήσει. Ποτέ κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, δεν βρέθηκε σε αντίστοιχο δίλλημα. Ο στόχος, λοιπόν, πάνω από όλα ήταν να αντιμετωπίσουμε τη χρεωκοπία σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τις τεράστιες επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα είχε η χρεωκοπία μιας χώρας της Ευρωζώνης. Το χθεσινό πακέτο μέτρων, ένα σύνολο μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί, είναι και πρέπει να είναι, ένα τμήμα των συνολικών πολιτικών, οι οποίες με ταχύτητα θα εφαρμόζονται όλη την επόμενη περίοδο.
Όσο σημαντικό ήταν το θέμα της αντιμετώπισης της χρεωκοπίας της χώρας, άλλο τόσο σημαντικό είναι η ίδια η κυβέρνηση να γίνει, από φορέας άρσης του αδιεξόδου, ένας φορέας που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως τη φωτεινή λεωφόρο για το αύριο. Να δοθεί διέξοδος και να πειστούν οι πολίτες - γιατί αυτοί στο σύνολό τους θα πρέπει να συμμετέχουν στην επόμενη περίοδο δημιουργικά- ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μέσα σε σαφές χρονικό διάστημα την Ελλάδα που όλοι θέλουμε .Μια χώρα με προοπτική, με κανόνες, μια χώρα όπου η κυρίαρχη λέξη θα πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη.
Η Δικαιοσύνη που πρέπει να ακολουθεί κάθε μέτρο , κάθε επιλογή. Η Δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να είναι η κεντρική ιδέα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη φορολογία που θεσπίστηκε πριν λίγες ημέρες, αλλά και σε κάθε πολιτική. Η Διαγενεακή Δικαιοσύνη που είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο της εποχής μας -και στην Ελλάδα- είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν και πρέπει να είναι στο κέντρο, βεβαίως, και του Υπουργείου Παιδείας.
Η δικιά μας γενιά, ίσως περισσότερο από όλες τις άλλες γενιές , ήταν μια γενιά η οποία γεύθηκε τα πλεονεκτήματα μιας ανάπτυξης όχι δίκαιας και τα αποτελέσματα αυτής της μη δίκαιας ανάπτυξης καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο οι νέες γενιές, αλλά και τα παιδιά που είναι στο σχολείο, αν δεν λειτουργήσουμε άμεσα και δραστικά.
Τους οφείλουμε Δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου