Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Η ΣΚΠ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΗ ΟΔΟ.Πέρα όμως από αυτό εμφανίζει τακτικά και ψυχολογική ψυχιατρική συμπτωματολογία. Σε μια περίπτωση ονυχοφαγίας κάναμε μια ουσιαστική παρατήρηση. Νεαροί ασθενείς 22 ετών με ΣΚΠ παρουσίαζαν ταυτόχρονα και έντονο πρόβλημα με την ονυχοφαγία. Λόγω μερικής παράλυσης τους ενός χεριού εξαντλούσε τον ψυχαναγκασμό της ονυχοφαγίας στο υγιές χέρι με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει τα νύχια τους περίπου στην μέση. Μια εντατική θεραπεία για την ΣΚΠ έφερε μια ουσιαστική βελτίωση για την ΣΚΠ αλλά ταυτόχρονα μια υποχώρηση για το αίσθημα της ονυχοφαγίας. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της υπόνοιας που υπάρχει για την ονυχοφαγία ότι είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής δυσλειτουργίας. Προφανώς θα υπήρχε κάποια εστία στην περιοχή αυτή η οποία με την υποχώρηση της έφερε και την μείωση της ονυχοφαγίας.
Η ΣΚΠ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΚΝΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΝΩΤΙΑΙΟ ΜΥΕΛΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΠΟΙΚΙΛΛΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ.Υπάρχει μια περιοχή στον εγκέφαλο που λέγεται αμυγδαλή και «επικοινωνεί» με το διαφανές σώμα τον ιππόκαμπο και τον προμετωπιαίο λοβό. Ο κύκλος αυτών όλων των διασυνδέσεων ρυθμίζει μνήμες, βιώματα, συμπεριφορές και ψυχαναγκασμούς. Στην ΣΚΠ καμιά φορά τυχαίνει να δημιουργηθεί κάποια εστία στην περιοχή αυτή που προκαλεί μια ιδιαίτερη διαταραχή της συμπεριφοράς την τριχοτιλλομανία. Κατά την περίπτωση αυτή ο ασθενής αρχίζει και τραβά τις τρίχες της κεφαλής του από συγκεκριμένη περιοχή, τα βλέφαρά του ή τα γένια αν έχει. Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούνται ολόκληρες περιοχές γυμνές από μαλλιά. Τυχαίνει κάποιες φορές μετά από θεραπεία της ΣΚΠ να υποχωρεί η διαταραχή αυτή αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο.
Η ΣΚΠ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ «ΔΙΑΣΗΜΕΣ» ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ. Η τυπική συμπτωματολογία με κινητικές και αισθητικές διαταραχές εμφανίζεται κυρίως στην οικογένεια 20 και 40 ετών. Το γεγονός αυτό ίσχυε ως δεδομένο για πολλά χρόνια έτσι που οι παλιοί νευρολόγοι θεωρούσαν κανόνα ότι η εμφάνιση της απεκλείετο μετά τα 50 για τους άνδρες και μετά την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες. Με την βοήθεια όμως της σύγχρονης τεχνολογίας όπως νευροφυσιολογικά τεστ, μαγνητική τομογραφία, βιοχημικές εξετάσεις κ.λ.π βρέθηκε ότι η ΣΚΠ μπορεί να εμφανιστεί και σε προχωρημένα στάδια ηλικίας ακόμα και μετά τα 70. Στο δικό μας εργαστήριο έχουμε συλλέξει πάνω από 10 περιπτώσεις της χρονικής αυτής περιόδου. Η ΣΚΠ σαν νευρολογική διάγνωση είναι εμφανώς ανεξάρτητη από την ημερολογιακή ηλικία του ασθενούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: