Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 
Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2010  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας απάντησε σήμερα Πέμπτη 7-10-2010 στην με αριθμό 66/4-10-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή σε διαμερίσματα των Αθηνών που διαμένει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών κ.λπ..
Ο κ. Υφυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Πλεύρη απάντησε τα εξής:
«Θέλω κατ’ αρχήν, να σας διαβεβαιώσω ότι έχω και προσωπικά πλήρη επίγνωση της κατάστασης, την οποία περιγράψατε και έχετε θέσει με την ερώτησή σας, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι έχει πλήρη επίγνωση η Κυβέρνηση.
Νομίζω ότι μπορούμε κατ’ αρχήν να μοιραστούμε κάποιες κοινές διαπιστώσεις, που αφορούν την αναγνώριση της ύπαρξης ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, όχι απλά έντονου αλλά με συνεχώς αυξανόμενη ένταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων αναβολών και συμβιβασμών στην ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου εφαρμοσμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις γειτονιές του Κέντρου της Αθήνας.
Θα έλεγα ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολυπαραμετρικό, πολυπαραγοντικό, πολυδιάστατο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι κοινωνικές δε και οικονομικές, αλλά και πολιτιστικές του παρενέργειες απαιτούν ένα συνδυασμό συνεργειών και δράσεων και θα ήταν λάθος να εστιάσει κανείς στη διαχείριση του προβλήματος και όχι στη λύση του.
Και θέλω να προσθέσω στον προβληματισμό μας ακόμη μία διάσταση για την επίλυση του προβλήματος: αυτήν της απάντησης στα αίτια που το παράγουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διαχείριση της καθημερινότητας της ζωής του Αθηναίου κατοίκου δεν πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Τα αίτια αυτά εστιάζονται στην αθρόα, ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών, σε βαθμό που η χώρα δεν μπορεί πια να τους αφομοιώσει και οι οποίοι αργά ή γρήγορα –δυστυχώς σχετικά γρήγορα- έχουν συγκεκριμένο προορισμό και συγκεκριμένη κατάληξη.
Υπενθυμίζω εκ μέρους της κυβέρνησης, μια σειρά πολιτικών αναβάθμισης της αστικής αστυνόμευσης, που σχετίζονται είτε με το θεσμό του Αστυνομικού της γειτονιάς, είτε με ένα νέο σύστημα περιπολιών, είτε με τη δημιουργία της Ομάδας ΔΙΑΣ, είτε με το ότι αυτή η Κυβέρνηση έβγαλε πέντε χιλιάδες αστυνομικούς σε θέσεις εμφανούς αστυνόμευσης. Συμφωνούμε πως η προσπάθεια αυτή φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι ενώ έχει κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα, δεν αρκεί.
Υπήρξαν τον τρέχοντα χρόνο που διανύουμε στοχευμένες επιχειρήσεις σε ενενήντα πέντε κτήρια σε διαμερίσματα των Αθηνών, όπου χίλιοι τριακόσιοι είκοσι έξι αλλοδαποί οδηγήθηκαν σε προσωρινή κράτηση ή κρατούνται ακόμη για μια σειρά παραβάσεις, που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγιεινή.
Επίσης, στο σημείο αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι κυρώσεις για παραβάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο εκμίσθωσης από πλευράς των ιδιοκτητών των ακινήτων, υπάρχουν και προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 87 του Νόμου περί Αλλοδαπών και οδηγούν σε ποινές που είναι υποχρεωμένος να επιβάλει ο Γενικός Γραμματέας της οικείας περιφέρειας, οι οποίες κυμαίνονται από 1.500 ευρώ έως 3.000 ευρώ πρόστιμο.
Η αυστηροποίηση των συγκεκριμένων ποινών και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου είναι κάτι το οποίο προφανώς σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να εξεταστεί.
Επίσης, θέλω να καταθέσω τη δική μας διαφωνία στην αποσύνδεση του συγκεκριμένου προβλήματος από τις ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να γίνουν για το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Εάν αυτό συνέβαινε αποσπασματικά, απλά θα είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη μια περιοχή και θα μεταφερόταν το πρόβλημα πιθανότατα σε μια άλλη και θα ανακυκλωνόμασταν σε παρόμοιες ερωτήσεις με το ίδιο περιεχόμενο.
Η νέα διαχείριση, η νέα αποτελεσματική παρέμβαση είναι μία προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του Υπουργείου και χαίρομαι που σε ένα βαθμό την αναγνωρίζετε. Παρακολουθήστε όμως σας παρακαλώ, το ευρύτερο σχέδιο που αυτή η Κυβέρνηση προσπαθεί σε όλα τα επίπεδα να αναπτύξει, καταθέτοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών, ένα συγκεκριμένο action plan δράσεων και πρωτοβουλιών, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαφύλαξη των συνόρων της, στην ενεργοποίηση, την επικαιροποίηση και την εφαρμογή μνημονίων και πρωτοκόλλων επανεισδοχής, που είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και βέβαια στην απόκτηση νέων σύγχρονων υποδομών, κατάλληλων να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους για να φύγουν από εκεί που είτε τους εκμεταλλεύονται, είτε κάποιοι, μη έχοντας άλλη δυνατότητα, στοιβάζονται καθημερινά.
Αυτή κατά την άποψή μας είναι η δραστική λύση, η οποία βέβαια δεν μπορεί να είναι αυτόματης εφαρμογής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η όσο γίνεται καλύτερη καθημερινή παρουσία και παρέμβαση για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, την οποία περιγράφετε. Και προφανώς θα προσθέσω και τη δική μας έκκληση για την καλύτερη δυνατή συνέργεια και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, όπως παραδείγματος χάρη της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου της Αθήνας, που μια σειρά αρμοδιότητες που σχετίζονται με το παραεμπόριο αλλά και άλλες ασκούνται πλημμελέστατα.
Επομένως, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, να σκύψει με ενδιαφέρον και ειλικρίνεια πάνω στο θέμα για να υπάρξει μια ευρύτερη δυνατή συναίνεση του πολιτικού κόσμου, συνεργασία εκεί όπου επιβάλλεται, συμμετοχή των κατοίκων, που χαίρομαι που γίνεται ολοένα και πιο ενεργή με προτάσεις και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν θετικά, για να μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που σας διαβεβαιώνω ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και για την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.»  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 
Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2010 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο  
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής συναντήθηκε με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, κα Jane Holl Lute, με την οποία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που προκύπτουν από την αυξανόμενη ένταση της παράνομης μετανάστευσης. Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη, προκειμένου από κοινού να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών τους.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός στην παρέμβασή του επισήμανε την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ελλάδα. «Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, είναι καθαρά ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, αλλά χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών. Μόνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν στα σύνορα του Έβρου 1.400 άτομα που επιχειρούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί με τον πληθυσμό 2-3 ελληνικών χωριών. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια σε μέσα, τεχνογνωσία, εμπειρία αλλά και ουσιαστική οικονομική ενίσχυση. Ιδιαίτερα τώρα που επιχειρούμε να αλλάξουμε το σύστημα παροχής ασύλου και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες υποδοχής μεταναστών, να εφαρμόσουμε αυστηρότερα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων μας και να συγκροτήσουμε μια σύγχρονη ακτοφυλακή για τη φύλαξη της παράκτιας Ελλάδας και των θαλασσίων συνόρων. Αναμένουμε επίσης σημαντική βοήθεια από την Ευρώπη και τα κράτη-μέλη»
Στη συνέχεια, ο Υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα: 
επιδιώκει την προώθηση δεσμευτικών νομοθετικών λύσεων και τη θεσμική κατοχύρωση της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, μέσω μιας «ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης»,  
επιμένει στην αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου II , ο οποίος, στη σημερινή του μορφή, επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και, αποδεδειγμένα, δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις εισόδου παράνομων μεταναστών.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει ολοκληρωμένο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, αν δεν έχουν, όλα τα κράτη-μέλη, τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, οικονομικού ή διοικητικού χαρακτήρα, ως προς τις υποθέσεις που πρέπει να διαχειριστούν. Η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα προώθησης της αρχής της δίκαιης κατανομής ευθυνών, αρχής κατοχυρωμένης στη Συνθήκη της Ε.Ε.  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2010  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
Σήμερα Τετάρτη (06-10-2010), ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Φωτόπουλο και με την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, εκτός από τη συζήτηση των επιμέρους θεμάτων που αφορούν τους αστυνομικούς υπαλλήλους, ο κ. Υφυπουργός ενημερώθηκε και για την αυριανή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την θεσμική, εργασιακή και οικονομική κατάσταση των εργαζομένων αστυνομικών, όπως αυτή διαμορφώνεται με το νέο μισθολόγιο, καθώς και σχετικά με τα ζητήματα των νυχτερινών- πενθημέρων και της εγκληματικότητας.  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2010  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας είχε σήμερα Τετάρτη 6-10-2010 συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελληνικής Αγροφυλακής.
Ο κ. Όθωνας είχε μία πρώτη επαφή με τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Βούλγαρη και την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και ενημερώθηκε σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των Αγροφυλάκων

Δεν υπάρχουν σχόλια: