Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 
Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2010  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
Ο τομέας της ασφάλειας στην Ευρώπη, ήταν το αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε, χθές, Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής με τους πρέσβεις της Γαλλίας κ. Christophe Farnaud και της Βρετανίας Dr . David Landsman .
Αμέσως μετά τις συναντήσεις ακολούθησαν δηλώσεις.
Δηλώσεις Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Farnaud
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
«Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με τον κύριο Πρέσβη για όλα τα θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία, αλλά ταυτόχρονα και για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα μεγάλα θέματα της εποχής μας που αφορούν στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, στην πίεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης.
Επίσης, κάναμε ανασκόπηση όλων των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα της συνεργασίας για την ασφάλεια. Η ασφάλεια που αποτελεί πλέον απαίτηση του κάθε Ευρωπαίου και του κάθε Έλληνα πολίτη, δεδομένου ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, ούτε οικονομική, ούτε κοινωνική εξέλιξη, χωρίς να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς να ζήσουν, να δημιουργήσουν, χωρίς να εγγυηθούμε την ποιότητα ζωής τους.
Και σ’ αυτόν τον τομέα, τόσο ο κύριος Πρέσβης, όσο και εγώ, εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μία σύμπτωση απόψεων, καθώς η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα, είναι η «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει καθοριστικά στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις και από κοινού, όλες οι χώρες, έχουμε την υποχρέωση να εγγυηθούμε τις αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού σε όλους τους τομείς».
Γάλλος Πρέσβης:
«Είχαμε μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα συνάντηση. Όπως ξέρετε, ο τομέας της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, για τη Γαλλία, για την Ευρώπη και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη και ελπίζω ότι θα κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί. Κ. Υπουργέ σας εύχομαι κάθε επιτυχία».
Δηλώσεις Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και Πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα Dr David Landsman
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
«Είχαμε μια ιδιαίτερα σημαντική συνομιλία με τον κύριο Πρέσβη. Η παραδοσιακή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία είναι πάντα ισχυρή και θα είναι και στο μέλλον σ’ όλους τους τομείς, ιδιαίτερα όμως στον τομέα της ασφάλειας και του σεβασμού των αξιών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας, όπως είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Η έννοια της ασφάλειας, είναι υποχρέωση της πολιτείας, του κράτους προς τους πολίτες. Η έννοια της ασφάλειας στη σύγχρονη κοινωνία είναι απαίτηση των πολιτών. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις δυνατότητές της, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η διεθνής συνεργασία, προκειμένου να εγγυηθούμε ένα ασφαλές μέλλον για την ελληνική κοινωνία. Χαίρομαι γιατί ο κύριος Πρέσβης είχε την καλοσύνη να εκδηλώσει τη δική του θέληση για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες».
Βρετανός Πρέσβης:
«Συμφωνώ με τον κ. Υπουργό ότι, αφού αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές, χρειαζόμαστε κοινές προσπάθειες, όσον αφορά, για παράδειγμα, στην τρομοκρατία και στην παράνομη μετανάστευση. Συνεργαστήκαμε στενά για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και θα συνεργαστούμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, το 2012.
Όσον αφορά στην παράνομη μετανάστευση, έχουμε ήδη ένα φορτωμένο πρόγραμμα συνεργασίας. Το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν είναι μόνο της Ελλάδας και της Βρετανίας, είναι της Ευρώπης. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε αυτό τον τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: