Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Thessaloniki International Film Festival

Προβολές ΟΛΥΜΠΙΟΝ  
Είμαι ο έρωτας (Ιταλία, 2009)  
Ώρες προβολών: 18:00, 20:30, 23:00  
Σκηνοθεσία: Luca Guadagnino . Έγχρωμο, 120΄. 
Υπόθεση: Μια αριστοκρατική Art Deco βίλα του Μιλάνου, που ανήκει στους Ρέκι, μια πανίσχυρη οικογένεια βιομηχάνων. Είναι η βραδιά των γενεθλίων του ιδρυτή της επιχείρησης, που πρόκειται ν' ανακοινώσει την αλλαγή σκυτάλης στη μικρή αυτοκρατορία που ο ίδιος δημιούργησε. Στη διάρκεια του δείπνου, ο γοητευτικός εγγονός του Εντοάρντο παρουσιάζει την κοπέλα που θέλει να παντρευτεί, η αδελφή του Ελιζαμπέτα χαρίζει ένα πίνακα στο παππού της κι ένας νεαρός σεφ κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση. Έτσι αρχίζει μια αφήγηση που παρακολουθεί την οικογένεια Ρέκι και τα μυστικά της, κάτω από ένα μικροσκόπιο που βγάζει στην επιφάνεια όλη τη διακριτική γοητεία της μιλανέζικης μπουρζουαζίας, αλλά και όλη την υποκρισία της. 
***  

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ  
Ταξιδιάρα ψυχή (Ελλάδα, 2009)  
Ώρες προβολών: 19:00, 21:00, 23:00  
Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου. Έγχρωμο, 80΄.  
Υπόθεση: Μια ταινία για έναν μουσικό που με τους στίχους του σημάδεψε την εναλλακτική ροκ σκηνή της χώρας μας. Ο Γιάννης Αγγελάκας ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι τη δεκαετία του '80 και ώς σήμερα η ποίησή του παραμένει το ίδιο επίκαιρη. Η ταινία, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποσπώντας το βραβείο FIPRESCI, ακολουθεί τον Γιάννη Αγγελάκα στην καθημερινότητά του. Θίγει μέσα από τη ματιά του το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας και τον τρόπο που διαμορφώνει την πραγματικότητα η τηλεόραση, ενώ αναζητά τη διέξοδο από τις πόλεις προς τους αγαπημένους τόπους που εγκαταλείψαμε. Στα δύο χρόνια που διήρκεσαν τα γυρίσματα, βλέπουμε τις μουσικές συναντήσεις με τους συντρόφους του και την εξέλιξη των μουσικών διαδρομών τους μέσα από μια αναζήτηση στα ακούσματα της παιδικής τους ηλικίας, το ρεμπέτικο, τα ηπειρώτικα πολυφωνικά, τις κρητικές μελωδίες.  
«Μέσα μου ο αέρας που φυσά δε λέει να ημερέψει, μου ξεσηκώνει την καρδιά και μου σκορπάει τη σκέψη».  
Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο   
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο», από την Πέμπτη 7 έως την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010 στους νέους χώρους της Ταινιοθήκης στον Κεραμεικό και από τις 21 έως τις 27 Οκτωβρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.  
Σε συνέχεια της περσινής επιτυχίας της 1ης Εβδομάδας Ισπανικού Κινηματογράφου «Εικόνες ενός ευρωπαϊκού ταξιδιού», η 2η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για την εθνική κινηματογραφία της χώρας αυτής, εξετάζοντας μέσα από το αφιέρωμα, από ισπανική κυρίως σκοπιά, τον Ισπανικό Εμφύλιο, που διήρκεσε από τον Ιούλιο του 1936 έως και τον Απρίλιο του 1939, και αποτέλεσε ένα γεγονός με τεράστιο αντίκτυπο παγκοσμίως. Το αφιέρωμα «Ο Ισπανικός Εμφύλιος στον Κινηματογράφο» περιλαμβάνει 14 συνολικά ταινίες μυθοπλασίας -μεταξύ των οποίων οι 10 προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα-, ένα ντοκιμαντέρ κι αρχειακό υλικό από την περίοδο του εμφυλίου.  
Προσκεκλημένος της 2ης Εβδομάδας Ισπανικού Κινηματογράφου είναι ο καταξιωμένος 63χρόνος ισπανός σκηνοθέτης Χοσέ Λουίς Κουέρδα (Jose Luis Cuerda), βραβευμένος παραγωγός των ταινιών Tesis και Οι άλλοι του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ. Ο Χοσέ Λουίς Κουέρδα θα βρεθεί στην Αθήνα και θα προλογίσει την ταινία Η γλώσσα της πεταλούδας (Βραβείο Γκόγια Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, 1999), που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης του αφιερώματος.  
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διοργανωθεί και μία συζήτηση την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 18:00, όπου θα συμμετάσχει και ο προσκεκλημένος σκηνοθέτης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται επίσης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ισπανίας στη Μαδρίτη (Filmoteca Espanola) και την υποστήριξη των εταιρειών διανομής PCV, Audiovisual και Carousel Films.  
Χορηγοί επικοινωνίας: AthensVoice, Κοντέινερ, KOSMOS 93.6 FM , Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 FM,Φιλία 66.5 ΑΜ, Στοκόκκινο 105.5 FM, ελculture.gr, tvxs.gr, myfilm.gr, forfree.gr, ispania.gr, AthensDigital.com  
 Με την υποστήριξη: Αθηνόραμα Χορηγοί υπηρεσιών: IBERIA, FORTHcrs  
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ  
Γίνετε μέλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και εξασφαλίστε: - Ελεύθερη είσοδο (με σειρά προτεραιότητας) στις προβολές του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. - Ελεύθερη είσοδο (με σειρά προτεραιότητας) στις προβολές του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. - Έκπτωση στα εισιτήρια των αιθουσών ΟΛΥΜΠΙΟΝ και ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ για τις ταινίες Α' Προβολής και τα αφιερώματα. - Έκπτωση στις εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. - Αποστολή ηλεκτρονικού newsletter κάθε εβδομάδα.  
Για περισσότερες πληροφορίες για τα είδη της CineΚάρταF και τα προνόμια κάντε κλικ εδώ  
***  
Βιβλιοπωλείο: η πρόταση της εβδομάδας  
Babak Salari  
Η έκδοση συνόδευσε την έκθεση φωτογραφίας του Μπάμπακ Σαλαρί «Lives of another world», που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου αιώνα.  
Περιλαμβάνει κυρίως φωτογραφίες από ταξίδια του Σαλαρί στη Μέση Ανατολή (Αφγανιστάν, Ιορδανία, Ιράκ και Παλαιστίνη) αλλά και από την επίσκεψή του σε Κούβα και Μεξικό. Τιμή: 4 ευρώ 
***  
Μπορείτε να προμηθευτείτε τις εκδόσεις και τα προϊόντα του πωλητηρίου από το βιβλιοπωλείο του Ολύμπιον (Πλ. Aριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη). Υπάρχει η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής για παραγγελίες που γίνονται είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση bookshop@filmfestival.gr
είτε τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 2310 378442 / 378428.

Δεν υπάρχουν σχόλια: