Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος     
Γραφείο Τύπου   
Αθήνα 12 Νοεμβρίου 2010    
Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών     
Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή και σύσσωμης της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιήθηκε σήμερα, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις του 199 - Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ., στο Χαλάνδρι, στη μνήμη όλων των συναδέλφων πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος.
Ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» έχει καθιερωθεί η 12η Νοεμβρίου, η ημέρα θανάτου του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, του Δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κων/νου Πούλιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1942, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, σε διώροφο οίκημα στη Θεσσαλονίκη.    
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης, o Βουλευτής της Ν.Δ. καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ. κ. Αθανάσιος Πλεύρης, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των πεσόντων, καθώς και μεγάλος αριθμός συναδέλφων μονίμων, συμβασιούχων και εθελοντών.
Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής είπε τα εξής:
«Σήμερα, είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους μας, μα πάνω από όλα είναι μια ξεχωριστή μέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα.    
Και θέλω αυτή την ημέρα μνήμης και τιμής, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου και της Κυβέρνησης να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και των πολιτών, για όλους τους Έλληνες Πυροσβέστες που θυσίασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.
Ενός καθήκοντος που τις περισσότερες φορές εκτελείται υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Ενός καθήκοντος ιερού, που δεν επιβάλει κανείς, παρά μονάχα η συνείδηση.
Μια συνείδηση σφυρηλατημένη μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα, με την πολύχρονη προσφορά του στην ελληνική Πολιτεία και τον ελληνικό λαό.
Μια συνείδηση με υψηλά ιδανικά και κυρίως με εδραιωμένο βαθιά το ιδεώδες του ανθρωπισμού, απαύγασμα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος αλλά και ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Μια συνείδηση διαπνεόμενη από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Την πιο ανιδιοτελή προσφορά.
Όλοι εμείς και πρωτίστως οι οικογένειές τους, είμαστε υπερήφανοι για την αυτοθυσία και τον ηρωϊσμό των Πυροσβεστών που θυσίασαν το υπέρτατο αγαθό της ζωής τους, για τη ζωή άλλων ανθρώπων, για το κοινό καλό, για το δημόσιο συμφέρον.
Και μάλιστα γνωρίζοντας ότι το να μάχεται κανείς απρόβλεπτα στοιχεία της φύσης, σπιθαμή προς σπιθαμή, ώρα την ώρα, μέρα τη μέρα, είναι ένας αγώνας εκ των προτέρων άνισος.
Κάθε μάχη πρόσωπο με πρόσωπο απέναντι στην αγριότητά της φύσης, κάθε νίκη απέναντι σε άνομα συμφέροντα ή την ανθρώπινη αμέλεια που οδηγεί σε ανεξέλεγκτο κακό, είναι μια υπερβατική πράξη.
Το να επιχειρεί κανείς με κίνδυνο της ζωής του για την προστασία της εθνικής μας κληρονομίας, του δασικού μας πλούτου, του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για τις περιουσίες των πολιτών -τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής των Ελλήνων- είναι πράξη πατριωτισμού .
Είναι πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας να προσφέρουμε κάθε στήριξη στις προσπάθειές του Πυροσβεστικού Σώματος.
Και μέσα στην ασφυκτική δημοσιονομική συγκυρία να προσφέρουμε κάθε μέσο που μπορούμε, που είναι δυνατόν, έτσι ώστε να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό του Σώματος αλλά και ώστε να μην υπάρξουν άλλες απώλειες.
Σήμερα, αποδίδουμε τιμή και στις οικογένειές των Πυροσβεστών που θυσιάστηκαν, εκφράζοντας το σεβασμό μας και την απόλυτη συμπαράστασή μας.
Η αυτοθυσία, των ανθρώπων τους, είναι γραμμένη με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία μας, στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος .
Η θύμησή τους, θα παραμείνει για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένη στο νου και την καρδιά μας».
Επίσης, ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, στην ομιλία του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Καθήκον μας είναι να θυμηθούμε τις πράξεις αυτοθυσίας και να σκεφτούμε ότι ο πυροσβέστης λειτουργεί με αυταπάρνηση. Αν και αντιμέτωπος με τον κίνδυνο του θανάτου, υπερβαίνει τον εαυτό του προκειμένου να σώσει τη ζωή των συνανθρώπων του. Αυτή η υπέρβαση είναι που τον καταξιώνει στη συνείδηση των συναδέλφων του».
Στεφάνια κατέθεσαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, εκπρόσωποι των κομμάτων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., των συμβασιούχων και εθελοντών πυροσβεστών καθώς και συγγενείς των πεσόντων.
Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων υπάρχουν μνημεία πεσόντων πυροσβεστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: