Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ         
TO ΝΑΤΑΛΙΤΣΟΥΜΑΠ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΕΩΣ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.          
Το φάρμακο αυτό ήταν ήδη γνωστό από πολλά χρόνια πριν και χρησιμοποιούταν για την θεραπεία της νόσου του Chron.              
Όπως λένε οι τελευταίες έρευνες τα τελευταία 2-3 χρόνια περίπου 20.000 ασθενείς παίρνουνε το φάρμακο αυτό ενώ έχουνε σκλήρυνση κατά πλάκας για πάνω από 18 μήνες.
Δύο τελευταίες έρευνες από την Βοστώνη και από την Ευρώπη αναφέρουνε ότι υπάρχει ιδιαίτερη επικινδυνότητα σε ότι αφορά την χρησιμοποίηση του φαρμάκου αυτού στην σκλήρυνση κατά πλάκας για ενεργοποίηση του ιού GC. O ιός αυτός πήρε πριν από 30 χρόνια περίπου που αποκαλύφθηκε το όνομα του από τα αρχικά του ασθενούς που πρώτα εντοπίστηκε και θεωρείται υπεύθυνος σε ότι αφορά την εμφάνιση της εγκεφαλοπάθειας.           

Η απομυελινωτικού τύπου αυτή εγκεφαλοπάθεια εμφανίζεται πολύ τακτικά σε ανθρώπους που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό που στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας δημιουργούν απομυελινωτικές εστίες καινούριες πάνω στις παλιές.         
Δηλαδή δημιουργούνε στην περίπτωση αυτή μια σκλήρυνση πάνω στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Βέβαια αυτή είναι «αθώα» παρενέργεια του φαρμάκου.              

Η επικίνδυνη είναι η δημιουργία της πολυτοπικής εγκεφαλοπάθειας η οποία πολλές φορές καταλήγει, αφού προσβάλλει διάφορα μέρη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, μοιραία.              
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ               
Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ «ΟΡΦΑΝΗ».
ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΝΟΣΟΣ ΥΠΟ «ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ».          

Με την σειρά των φαρμάκων που υπάρχει και τις εξατομικευμένες θεραπείες, εκεί δηλαδή που ζητάμε την θεραπεία που ταιριάζει σε κάθε ασθενή και φεύγει από την γενική φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες.        
Έτσι λοιπόν δίνεται η ευκαιρία πλέον όσο πιο γρήγορα και τόσο καλύτερα να αντιμετωπίσει κανένας την σκλήρυνση κατά πλάκας.           
Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κρατηθούνε σε πρώτο βαθμό προσοχής οι εξής παράμετροι :          
1. Η έκταση των συμπτωμάτων κατά την αρχή της πρώτης θεραπείας. Αυτά δεν είναι απλώς τα συμπτώματα που καταγράφονται με υπόδειξη του ασθενούς αλλά και αυτές οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται από νευροφυσιολογικό έλεγχο όπως είναι το εγκεφαλογράφημα και τα προκλητά δυναμικά.           
2. Επείγει μια σωστή ανάλυση της έκτασης της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής κατά την ώρα που αρχίζει η νέα θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας αφού πρώτα ληφθεί υπόψη ο πρώτος όρος.          
3. Πρέπει να εξετάζονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή οι λοιμώδεις παράγοντες που υπεισέρχονται σε κίνδυνο προσβολής του ασθενούς ή υφίστανται μέσα τους. Όταν συμπληρωθούν όλα αυτά μπορεί να αρχίσει η καινούρια θεραπεία με πολλές υποσχέσεις για επαρκή επιτυχία.              
ΤΟ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.          
Όλοι οι ασθενείς με σκληρόδερμα παρουσιάζουν την νόσο του Reynaud με χαρακτηριστικούς σπασμούς των αγγείων στα δάχτυλα χεριών και ποδιών.       
Το κρύο επηρεάζει ιδιαίτερα την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων και αλλάζει και το χρώμα τους κάνοντας το σε κόκκινο.          
Σε άτομα με προχωρημένο σκληρόδερμα έρχεται μια πάχυνση του δέρματος και των αγγείων με αποτέλεσμα να μειώνεται η κινητικότητα των πνευμόνων, να έρχεται δύσπνοια και μερικές φορές, καρδιακή, νεφρική και πνευμονική ανεπάρκεια.           
Η διαφοροδιάγνωση είναι εύκολη γιατί αυτά τα συμπτώματα ελάχιστα επικαλύπτονται με αυτά της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Απαιτείται όμως γιατί το σκληρόδερμα είναι μια επικίνδυνη νόσος, έγκαιρη διάγνωση με σωστή εκτίμηση όλων των προεκτάσεων της και την σχέση της με την σκλήρυνση κατά πλάκας προκειμένου να δοθεί μια ουσιαστική και αποτελεσματική θεραπεία.          
Η θεραπεία είναι κατά κανόνα ανοσοκατασταλτική και κορτιζονούχα. Εκείνο που χρειάζεται είναι η σωστή εκτίμηση στην δοσολογία έτσι που να επωφεληθεί ο άρρωστος από την καταπολέμηση και των δύο ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: