Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ   
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2010     
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ        
Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Cecilia Malmstrom και του Εκτελεστικού Διευθυντή του Frontex κ. Ι lkka Laitinen στην Ορεστιάδα για την ανάπτυξη δυνάμεων ταχείας επέμβασης Frontex
Νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης
«Εκφράζοντας την τοπική κοινωνία, θέλω να καλωσορίσω την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Γάλλο Υπουργό Μετανάστευσης και βεβαίως τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή.
Να τους πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, γιατί, για πρώτη φορά στα χρονικά, βλέπουμε κάτι απτό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι τώρα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δεσμεύσεις, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Η κατάσταση είναι δραματική εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι τώρα.
Ένας μόνο μήνας πέρασε από τότε που συναντηθήκαμε με τον κ. Υπουργό. Ακολούθησε η επιστολή που έστειλε στην Επίτροπο, και βλέπουμε τώρα την άμεση ανταπόκριση από την πλευρά της Επιτρόπου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήρθαν 120 στελέχη του Frontex και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Πάντως, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι πανευρωπαϊκό, δεν είναι μόνο της Ελλάδας.
Γι’ αυτό λοιπόν ζητάμε αυτή τη στήριξη, αφού πρώτα πούμε για πρώτη φορά, γιατί πρώτη φορά το λέμε, ευχαριστώ.
Να είστε καλά. Καλωσήρθατε».
Ερωτήσεις δημοσιογράφων
Η ερώτηση απευθύνεται στην Επίτροπο κ. Malmstrom . Λέγομαι Κώστας Καντούρης από την εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
Ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι έχει ευθύνη η Τουρκία, και πόση είναι αυτή, για τη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών εισροών στο εθνικό έδαφος και από εκεί και πέρα στην Ευρώπη. Και πως μπορεί από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή ένωση να πείσει την Τουρκία να κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Cecilia Μ almstrom : «Οι άνθρωποι αυτοί που εισέρχονται στην περιοχή προέρχονται από την Τουρκία, συνεπώς είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει ευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί εδώ και καιρό να διαπραγματευθεί μια συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την προσπάθεια αυτή και υπάρχουν ακόμα λίγα πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα με την τουρκική πλευρά. Είναι άλλωστε ένα θέμα που συζητήσαμε με την ελληνική πλευρά και κάτι το οποίο σίγουρα διευκολύνει την κατάσταση και έχει να κάνει την κατάσταση τουλάχιστον λίγο πιο εύκολη για τους Έλληνες».
ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ: Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει αυτή η διαδικασία που βλέπουμε αυτό το διάστημα να γίνεται στην περιοχή; Γιατί το φαινόμενο δεν έχει εμφανιστεί ξαφνικά μέσα στο 2010.
C . Malmstorm : «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει την αλληλεγγύη της. Είμαστε εδώ και μερικές μέρες στην περιοχή. Ο Frontex και τα κράτη μέλη σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα. Γιατί περίπου 26 χώρες εκπροσωπούνται στην περιοχή εδώ σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση όντως είναι δραματική και όχι μόνο σήμερα, αλλά για χρόνια θα έλεγα. Αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση και προσβλέπουμε σε μια μακροχρόνια συνεργασία για να δημιουργήσουμε μεταξύ άλλων και υποδομή υποδοχής, κάτι το οποίο θα γίνει χάρη στην υποστήριξη, ακριβώς, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, τα οποία είναι πολύ γενναιόδωρα από αυτήν την άποψη. Η Ελληνική Κυβέρνηση λοιπόν ζήτησε βοήθεια, εμείς την παράσχουμε. Και αυτό δεν είναι κάτι που δείχνει μόνο τώρα την αλληλεγγύη της Ε.Ε.. Την είχε δείξει και στο παρελθόν.»
Είναι σαν την αλληλεγγύη που δείχνει βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα, αντιστρόφως όμως η ερώτησή μου είναι, τι περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, όσον αφορά ακριβώς στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών; Και όσον αφορά πιο συγκεκριμένα στις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών.
C . Μ almstrom : «Είναι ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ ακριβώς για να βοηθήσουν την Ελλάδα υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Η αλληλεγγύη όμως της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εδώ και είναι δεδομένη. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να την επιδεικνύουμε μακροπρόθεσμα.
Αλλά πιο συγκεκριμένα νομίζω ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex που είναι εδώ θα μπορούσε να σας πει περισσότερα. Όσον αφορά στην παροχή ασύλου, αυτό βεβαίως είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει καταστρώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης στο οποίο εμείς θα βοηθήσουμε, θα παράσχουμε όλη μας την υποστήριξη, είτε με οικονομικούς πόρους, είτε με την εμπειρία μας, τις υποδομές, διοικητικές ρυθμίσεις, τους διερμηνείς και ούτω καθεξής σε συνεργασία πάντα με τα κράτη μέλη. Αυτό, όπως είπα, αποτελεί ευθύνη βεβαίως της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι και ελληνικές. Ξέρω ότι υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη πίεση τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό, προς την Ελλάδα, αλλά όπως είπα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».
Δημοσιογράφος: Θα μείνω στο θέμα της κοινοτικής συνδρομής προς την τοπική κοινωνία. Θα πρέπει να σας μεταφέρω ένα μήνυμα, έτσι όπως το εισπράττουμε από τα τόσα χρόνια ρεπορτάζ και ενασχόλησης με το θέμα αυτό, από την τοπική κοινωνία, η οποία στο θέμα της μετανάστευσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Είναι μια τοπική κοινωνία που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα θέματα των πολιτικών δικαιωμάτων, τα θέματα των προσφύγων είναι προτεραιότητα για όλους μας. Είναι ένας κοινός τόπος συνάντησης για όλους μας. Τόσα χρόνια καταγράφουμε το πρόβλημα, το έχουμε αναδείξει από όλες του τις πλευρές. Είναι ένα ζήτημα που ξεπερνάει τις δυνατότητες διαχείρισης των τοπικών δομών, οργανισμών και υπηρεσιών. Και θέλω να σας καταστήσω σαφές ότι εδώ, οι άνθρωποι, οι δομές, οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Πως θα συνδράμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς όλους όσοι έχουν κάνει ένα εξαιρετικό έργο; Με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο θέλω να μου πείτε το μήνυμα σας προς την τοπική κοινωνία.
C . Malmstrom : «Καταλαβαίνω πολύ καλά την τεράστια πίεση που αντιμετωπίζουν τόσο οι δημόσιοι τοπικοί φορείς, όσο και η τοπική κοινωνία. Πάντως υπήρξε, υπάρχει συνεργασία και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπάρχει περισσότερη στο μέλλον. Και γι’ αυτό άλλωστε είμαστε σε επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, αν θα δημιουργήσουμε περισσότερα κέντρα υποδοχής, κέντρα ελέγχου και καταγραφής των στοιχείων των μεταναστών, κάτι το οποίο όπως σας είπα μπορούμε να υποστηρίξουμε και θα δούμε συγκεκριμένα πώς μπορούμε να το υποστηρίξουμε, δηλαδή οικονομικά ή με την εμπειρία μας. Αυτά πάντα σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, το οποίο έχει καταστρώσει η ελληνική Κυβέρνηση, στο οποίο είμαι βεβαία ότι θα ληφθούν υπόψη κα οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».
Γιάννης Πετρακόπουλος (ΕΤ3): Μία ερώτηση για τον κύριο Παπουτσή. Καταρχάς κύριε Υπουργέ, έχει συμβεί στην Ελλάδα, είτε για τα μικρά είτε για τα μεγάλα, τα πράγματα να προχωράνε και να εξελίσσονται αργά. Σε τούτη όμως την περίπτωση τα πράγματα εξελίχθηκαν αστραπιαία σχεδόν. Πως συνέβη αυτό;
Και μία ερώτηση αν μου επιτρέπετε στην κ. Malmstrom . Με δεδομένο ότι πρώτη φορά διεξάγεται μια τέτοια επιχείρηση, ποια είναι είναι η πρώτη σας εντύπωση από τη συνεργασία σας με τις ελληνικές αρχές. Κατά πόσο είστε ικανοποιημένη και αν υπάρχουν κάποια κενά.
Χρήστος Παπουτσής: «Στην ερώτηση που έγινε σε εμένα, η απάντηση είναι ότι αυτή η γρήγορη εξέλιξη, αυτή η ταχύτατη ανταπόκριση, οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού και η ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δώσει λύση σε αυτό το θέμα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Ο δεύτερος λόγος είναι η άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κας Επιτρόπου, την οποία θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως γι’ αυτό, όπως και του FRONTEX , του κ. Εκτελεστικού Διευθυντή, όλων των κρατών μελών που αμέσως έδειξαν την αλληλεγγύη τους και το ενδιαφέρον τους.
Ο τρίτος λόγος ήταν ότι είχαμε την άμεση αντίδραση των κυβερνήσεων των κρατών μελών. Εκείνων, δηλαδή, που εκφράζουν τη λαϊκή κυριαρχία σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτον από όλους τον Υπουργό κ. Besson . Ήταν ο πρώτος Υπουργός, εκ μέρους της Γαλλίας, ο οποίος ανταποκρίθηκε θερμά στο ελληνικό αίτημα και ταυτόχρονα κάλεσε όλους τους συναδέλφους μας Υπουργούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθούν με ταχύτητα.
Στην πραγματικότητα, πίσω από αυτούς τους τρεις παράγοντες υπάρχει μία βασική παραδοχή. Ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν ταχύτατα όταν μιλάμε για την κοινοτική αλληλεγγύη και το εννοούμε. Ε, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση όσοι αναφερόμαστε στην κοινοτική αλληλεγγύη, το εννοούσαμε. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο βρήκε την ευρωπαϊκή του λύση μέσα από τον ευρωπαϊκό συντονισμό και γι΄ αυτό η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα εδώ, στα δικά της σύνορα».
I . Laitinen : «Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τη συνεργασία που είχαμε με τους Έλληνες συναδέλφους, όπως επίσης και με τα μέλη της ομάδας ταχείας επέμβασης. Καταρχήν να σας πω ότι δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν. Ήδη υπήρχε μια επιχείρηση στα σύνορα, αλλά στη συγκεκριμένη αυτή περίπτωση θέλαμε να έχουμε ένα σοβαρό αποτέλεσμα.
Πρώτον, για να αυξηθεί ο έλεγχος στα σύνορα, δεύτερον, για να υπάρξει περιορισμός του φαινομένου και τρίτον, για να προσφέρουμε υποστήριξη στους συναδέλφους, οι οποίοι θέλουμε να μπορέσουν να αναπτύξουν και να οικοδομήσουν ένα σύστημα.
Το μόνο που μπορώ να πω για τη συνεργασία μου με τους Έλληνες είναι «λόγια θαυμασμού». Να εκφραστώ με θαυμασμό για τη συνεργασία μου με τον Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Κασαπάκη και με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχο κ. Κουσούτη, όπως και τους συνεργάτες τους. Είχαμε πλήρη υποστήριξη από την Ελληνική Αστυνομία. Η συνεργασία μας υπήρξε εξαιρετική, όχι μόνο με το δικό μας Οργανισμό, αλλά και με τα κράτη- μέλη, τα οποία συνεισφέρουν στη δύναμη αυτή και κάνουμε τις συγκεκριμένες περιπολίες τις οποίες είδατε σήμερα. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στους Έλληνες συναδέλφους μας για τη συνεργασία που μας προσφέρουν.
Το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και πραγματικά ο καλύτερος έλεγχος στα σύνορα δεν είναι ολόκληρη η λύση του προβλήματος. Αποτελεί, όμως, ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: