Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ     
Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2010    
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      
ΧΩΡΙΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑΣ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ      
Χρήστος Παπουτσής: « Aποτελεί κατάκτηση των λαών των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία, όμως, έχουν χρέος και συμφέρον οι κυβερνήσεις αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες να προστατεύσουν.»
Το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες με συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή υιοθέτησε, ομόφωνα, πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση του κανονισμού 539/2001, η οποία αφορά στην άρση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης, που είναι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή, με σχετική δήλωσή της, δεσμεύθηκε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για την παρακολούθηση της ορθής και συνεχούς εφαρμογής των κριτηρίων που προβλέπονται στους σχετικούς Οδικούς Χάρτες, για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ζητήθηκε από ορισμένα Κ-Μ.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπενθύμισε ότι, ήδη από το Δεκέμβριο του 2009 έχουν αρθεί οι θεωρήσεις για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ.
Παράλληλα υπογράμμισε «Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σημερινή εξέλιξη, καθώς έχει υποστηρίξει, ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2003, σταθερά και ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η διευκόλυνση των επαφών των λαών των χωρών αυτών με τους Ευρωπαίους πολίτες αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ελευθέρωση των θεωρήσεων αποτελεί μια κατάκτηση των λαών των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία, όμως, έχουν χρέος και συμφέρον οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες να προστατεύσουν από τυχόν καταχρήσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: