Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος                  
Αρ. Αποφ. Πρωτ. Αθηνών 7929/2008, Αρ.Φακ. Νομ.Αθ. 19035                 
Σωζοπόλεως 28, Αθήνα ΤΚ 10446              
Τηλ:210-8044999, Fax 210-8044799                    
Website: www.vfu.gr E-Mail:info@vfu.gr           
Αρ. πρωτ. 246                    
Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή                
Κοιν:              
1. κ. Υφυπουργό Προστασίας του πολίτη               
2. κ. Γεν. γραμματέα Δημόσιας Τάξης                       
3. Πολιτικά Κόμματα                       
4. Μ.Μ.Ε.                           
Αθήνα, 20-12-2010                         
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,                           
Στις 5 Δεκεμβρίου γιορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα του εθελοντισμού όπως αυτή καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ το 1985 για να τιμάται η ανυπολόγιστη συνεισφορά των εθελοντών σε όλο τον κόσμο.                   
Επίσης σε σχετικό ψήφισμα συμπεριλαμβανόταν ρητά και η ειδική προτροπή προς τις κυβερνήσεις των κρατών να υποστηρίζουν και να αναπτύσσουν με κάθε τρόπο και μέσο τον εθελοντισμό.                  
Θα περίμενε κανείς ότι αυτήν τη μέρα, έστω και για καθαρά τυπικούς λόγους, από πλευράς Υπουργείου, θα υπήρχε αναφορά τουλάχιστον στο μήνυμα και στη σημασία του πυροσβεστικού εθελοντισμού.                  
Αντ’ αυτού όμως προτιμήθηκε η μεγάλη σιωπή, μια σιωπή που εύλογα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί είτε ως ενοχή είτε ως αδιαφορία, χωρίς να αποκλείονται και τα δύο μαζί.              
Αδιαφορία που προβάλλεται και ενισχύεται και από το μεταξύ άλλων γεγονός της μη πραγματοποίησης συνάντησης μέχρι σήμερα τόσο με εσάς όσο και με τον κ. Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κάτι που έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2010 με αρκετά σχετικά τηλεφωνήματα σε συνεργάτες σας.                   
Η αντιμετώπιση αυτή μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό, για το εάν πραγματικά υπάρχει η εκ μέρους σας διάθεση για έμπρακτη υποστήριξη του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα και για έμπρακτη θέληση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εθελοντικό προσωπικό.            
Την αίσθηση αυτή έρχεται να ενισχύσει και η καθυστέρηση προώθησης στη Βουλή του νομοσχεδίου που έχει από την περασμένη άνοιξη καταρτισθεί και αφορά στην αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και των εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, κάτι που πολυδιαφημίστηκε γενικά αλλά και σε συνέντευξη τύπου από τον πρώην Υφυπουργό κ. Βούγια.                
Προ μηνός και ύστερα από έντονες προσπάθειες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Τασούλα, παρά το γεγονός ότι αυτή είχε δεσμευτεί για άμεση συνάντηση από το μήνα Μάιο.               
Στη συνάντηση αυτή ενημερώσαμε τον κύριο Τασούλα για το νομοσχέδιο, ο οποίος και μας διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μάλιστα χωριστά από το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διότι καθυστερεί για διάφορους λόγους.            
Αντ’ αυτού όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.              
Αξιότιμε κ. Υπουργέ                  
Η αντιπυρική περίοδος έληξε, ήδη μπήκαμε στο χειμώνα και τα λόγια παρέμειναν λόγια.              
Τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται, οι εθελοντές πυροσβέστες αναμένουν ακόμα την πραγματική υποστήριξη και δεν υπάρχει ούτε συνάντηση, ούτε απάντηση.                    
Αντιθέτως το Υπουργείο καθίσταται, με πολύ μεγάλη ευχέρεια και βιασύνη που εκπλήσσει, συνομιλητής με παρανομούντες που δήθεν προβάλλουν και επικαλούνται το «καλό» του εθελοντισμού, παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες τους είναι γνωστές στο Υπουργείο από τον Σεπτέμβριο.                
Με όλο το σεβασμό όμως, φρονούμε ότι μια πολιτική ηγεσία δεν θα έπρεπε να συνομιλεί με άτομα που η δραστηριότητές τους είναι μη σύννομες, αλλά οφείλει να διερευνά τα πράγματα σε βάθος και στο βαθμό που επιβάλλεται ώστε να αποφεύγονται οι συγχύσεις και τα περαιτέρω προβλήματα.       
Μήπως θα πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε παρόμοια τακτική για να μας δεχτείτε;                
Επί χρόνια ο πυροσβεστικός εθελοντισμός έχει αποτελέσει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για πολιτική και κοινωνική διείσδυση και ανάδειξη, απομύζηση χορηγιών και δωρεών από Ελλάδα και Εξωτερικό και ανάπτυξη δραστηριοτήτων αμφίβολης νομιμότητας με ένα μεγάλο μέρος πολιτών να συνεισφέρουν σε αυτές τις ενέργειες άθελά τους και με άγνοια.                 
Επί χρόνια σε όλα αυτά η πολιτεία κρύβεται και εθελοτυφλεί αλλά και ταυτόχρονα επαινεί, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το πρόσκαιρο και εθνικά καταστροφικό πολιτικό κέρδος, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί προσπάθησαν να πουν την αλήθεια και να εφαρμόσουν τα νόμιμα κυνηγήθηκαν και απειλήθηκαν.               
Η χώρα μας περνά μια βαθύτατη οικονομική κρίση με πολύ μεγάλες και απρόβλεπτες διαστάσεις και η έξοδος από αυτήν εκτός από δημοσιονομική αναπροσαρμογή και ανάπτυξη, απαιτεί κοινωνικοπολιτική εξυγίανση, ανόρθωση και συσπείρωση.            
Σε παρόμοιες περιπτώσεις που κατά το παρελθόν βρέθηκε η χώρα μας αλλά και άλλες χώρες, καταδείχθηκε ότι η εθελοντική προσφορά και εργασία σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την εξασφάλιση των αναγκαίων αγαθών και υλικοτεχνικών υποδομών και τελικώς την οικονομική ανάταξη και έξοδο από την κρίση.            
Σήμερα όμως από ό,τι φαίνεται αυτό κάποιοι δεν το θέλουν και προσπαθούν είτε να το κρύψουν είτε να το απαξιώσουν και να το μεταλλάξουν.                
Ήρθε λοιπόν ο καιρός να διεκδικήσουμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.       
Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΟΥΓΚΡΗΣ                          ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
      6937269843                                          6945291080

Δεν υπάρχουν σχόλια: