Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Δελτίο τύπου απο την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος


Πανελλήνια  Ένωση  Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος         
Αρ. Αποφ. Πρωτ. Αθηνών 7929/2008, Αρ.Φακ. Νομ.Αθ. 19035        
Σωζοπόλεως 28, Αθήνα ΤΚ 10446        
Τηλ:210-8044999, Fax 210-8044799        
Website: www.vfu.gr   E-Mail:info@vfu.gr            
Προς:          
Τον Υπουργό Προ. Πο. κ. Χρήστο Παπουτσή         
Κοιν:       
1. κ. Υφυπουργό Προστασίας του πολίτη       
2. κ. Γεν. γραμματέα Δημόσιας Τάξης         
3. κ. Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος           
4. Πολιτικά Κόμματα             
5. Μ.Μ.Ε.          
Αθήνα, 29-11-2010             
ΘΕΜΑ: «Χορήγηση στολών σε νέους Εθελοντές Πυροσβέστες »             
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,     
Στα τέλη του 2007 και με αφορμή τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, το Πυροσβεστικό Σώμα έγινε αποδέκτης πολλών δωρεών από διάφορα ιδρύματα και φορείς εντός και εκτός Ελλάδας για την ενίσχυση τόσο του μηχανολογικού του εξοπλισμού όσο και των μέσων ατομικής προστασίας του πυροσβεστικού προσωπικού.          
Ανάμεσα σε αυτά είναι και το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, όπου μεταξύ άλλων αποφάσισε τη δωρεά 3000 στολών για το εθελοντικό πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.   
Με την αλλαγή της ηγεσίας και την ανάληψη των καθηκόντων του Αρχηγού Π.Σ. από τον Αντιστράτηγο κ. Κοντοκώστα το μήνα Δεκέμβριο 2007, διαφάνηκε από την πρώτη σχεδόν στιγμή μια αρνητική διάθεση ως προς την χορήγηση της εν λόγω στολής στους εθελοντές πυροσβέστες.          
Υπήρξε αδικαιολόγητη και αχαρακτήριστη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών παραλαβής από το Α.Π.Σ., αλλά και παρέμβαση της τότε Ηγεσίας προς τον κατασκευαστή όπου ζητήθηκε, κατά παρέκκλιση της τριμερούς υπογραφείσας συμφωνίας και χωρίς να ενημερωθούμε, η αλλαγή της επιγραφής στο πίσω μέρος του χιτωνίου από «Πυροσβεστικό Σώμα» σε «Εθελοντής Πυροσβέστης». 
 Ύστερα από έντονη αντίδραση μας και σε ένα κλίμα γενικής διάθεσης καλής θέλησης, συμφωνήθηκε η επιγραφή να αναφέρει «Πυροσβεστικό Σώμα – Εθελοντής»  και τα έξοδα αντικατάστασης αυτής να βαρύνουν την Ένωσή μας.          
Τελικά, οι πρώτες αποφάσεις για την χορήγηση στολής στους εθελοντές πυροσβέστες εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2008         
Άλλο ένα γεγονός που προστέθηκε στο όλο θέμα ήταν ότι ενώ η αρχική συμφωνία ήταν να χορηγηθούν 2 στολές σε κάθε έναν από τους 1500 εθελοντές πυροσβέστες, αποφασίστηκε να χορηγηθεί τελικώς μόνο μία, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί τι θα απογίνουν οι υπόλοιπες 1500 που περίσσευαν.         
Ύστερα από επίμονες και συνεχείς παρεμβάσεις μας, συμφωνήθηκε οι υπόλοιπες να διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύπτουν από τις εγγραφές νέων εθελοντών πυροσβεστών και σε επικύρωση της συμφωνίας αυτής εκδόθηκε υο υπ’ αριθ. 47498 οικ Φ. 702.14/11-09-2009 έγγραφο Α.Π.Σ. που ρύθμιζε σχετικά το ζήτημα.           
Με την ανάληψη της Ηγεσίας του Π.Σ. από τον Αντιστράτηγο κ. Στεφανίδη και ενώ φαινόταν ότι τα προβλήματα είχαν ξεπεραστεί και οι διαδικασίες προχωρούσαν κανονικά, στην πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. μαζί του, το μήνα Δεκέμβριο 2009, αναφέρθηκε ότι κανονικά δεν προβλέπεται χορήγηση στολής και ότι τελικώς αυτές παρατύπως χορηγούνται.         
Παρόλα αυτά η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, όπου ξαφνικά σταμάτησε κάθε χορήγηση.            
Παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειας να εντοπίσουμε και διερευνήσουμε τους λόγους διακοπής, σε συνεχείς συναντήσεις μας με επιτελείς του Αρχηγείου μας παρέθεταν κάθε φορά και διαφορετικές δικαιολογίες και απίθανες τοποθετήσεις, του τύπου «οι στολές είναι του Σώματος και αν θέλουμε σας τις δίνουμε», «θα πρέπει να παρακαλάμε για ό,τι ζητάμε», «δεν θα πάρετε αυτές, αλλά άλλες».            
Τον Σεπτέμβριο 2010 σε επιστολή μας προς τον κ. Αρχηγό ζητήσαμε να πληροφορηθούμε τους λόγους αυτής της απαράδεκτης κωλυσιεργίας και αν τελικώς αυτές θα χορηγηθούν ή όχι, χωρίς βέβαια να λάβουμε μέχρι σήμερα κάποια απάντηση.           
Ακολούθως, ζητήθηκε συνάντηση με τον κύριο Αρχηγό και η οποία ενώ συμφωνήθηκε, την ημέρα της πραγματοποίησης της δεν μας δέχτηκε επικαλούμενος φόρτο εργασίας και μας παρέπεμψε στον κ. Επιτελάρχη.          
Ενώ θέσαμε με λεπτομέρεια το θέμα στον κ. Επιτελάρχη, ούτε αυτός μας απάντησε στα προφανή ερωτήματα.          
Παρόλα αυτά εμείς εξακολουθήσαμε να διερευνούμε το θέμα, ώσπου πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Αρχηγός δεν επιτρέπει την χορήγηση επειδή στην υπάρχουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται χορήγηση στολής από το Πυροσβεστικό Σώμα προς τους εθελοντές πυροσβέστες.            
Πριν ένα περίπου μήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα κ. Τασούλα, όπου και του αναφέραμε πλήρως το πρόβλημα.           
Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας επικοινώνησε με τον κύριο Αρχηγό ο οποίος και του επανέλαβε την ίδια αβάσιμη δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την νομοθεσία.          
Παρόλα αυτά ο κ. Τασούλας δεσμεύτηκε για την εξεύρεση λύσης τις αμέσως επόμενες ημέρες.      
Σήμερα είμαστε στον 5ο μήνα και οι νέοι συνάδελφοι παραμένουν χωρίς επιχειρησιακή δραστηριότητα και αξιοποίηση, περιμένοντας τη στολή τους και αντικρίζοντας μια κατάσταση που παραπέμπει σε ανεπίτρεπτα βραδυκίνητη και γραφειοκρατική Δημόσια Υπηρεσία.          
Η εικόνα αυτή δεν τιμά καθόλου το Πυροσβεστικό Σώμα και προσβάλει τόσο τους νέους συναδέλφους, πολίτες αυτής της χώρας, που επιθυμούν οικειοθελώς να βοηθήσουν στο έργο μιας Υπηρεσίας που προστατεύει τον πολίτη και το περιβάλλον, όσο και τους υπόλοιπους συναδέλφους που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει με έργα την προσφορά τους και ανταμείφθηκαν για αυτό όχι από την Πολιτεία αλλά από ένα Ίδρυμα που ξέρει, σέβεται, τιμά και αναγνωρίζει το εθελοντικό έργο.    
Επιπλέον αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ήδη να παρατηρείται αποχώρηση μερικών εξ αυτών με εμφανή την απογοήτευση τους και αν όχι και την απέχθεια για μια υπηρεσία που υπηρετεί τον πολίτη και ενώ βρίσκεται ψηλά στην συνείδηση της κοινωνίας, τους γυρίζει συστηματικά την πλάτη.      
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,          
Οι εθελοντές πυροσβέστες δεν είναι μικρά παιδιά που έρχονται στο Πυροσβεστικό Σώμα με την προτροπή των γονέων τους ώστε να περάσουν ήσυχα και ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα από προγράμματα δημιουργικής ψυχαγωγίας και ενασχόλησης με χρήσιμα και πρακτικά θέματα.        
Είναι πολίτες αυτής της χώρας που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικό έργο τόσο στο κράτος όσο και στον συνάνθρωπο και δεν δικαιούται αλλά ούτε και επιτρέπεται κανείς να παίζει μαζί τους.            
Αφού η χορήγηση σύμφωνα με το Αρχηγείο δεν προβλέπεται, για ποιο λόγο επιτράπηκε από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι και τον Ιούνιο 2010;           
Και αφού η χορήγηση είναι «παράνομη»,  δεν θα έπρεπε να υπάρξει διοικητικός έλεγχος ώστε να ερευνηθεί για ποιό λόγο χορηγούνταν μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο;          
Ας μην κοροϊδευόμαστε πια, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.            
Δεν υπάρχει καμία διάθεση υποστήριξης του υγιούς και πραγματικού πυροσβεστικού εθελοντισμού. Αν το πρόβλημα ήταν νομικό, εδώ και τόσο καιρό θα μπορούσε με μια μικρή προσθήκη ή όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο να έχει λυθεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν προκαλείται καμία επιβάρυνση στον υπηρεσιακό προϋπολογισμό.              
Αν υπήρχε πραγματική και ειλικρινής διάθεση, όλες οι υπηρεσιακές ενέργειες θα κατευθύνονταν προς την ανεύρεση λύσης και το ξεπέρασμα των όποιων «τυπικών κωλυμάτων», παρά στη συνέχιση της εφευρηματικής σκέψης για δημιουργία ανυπέρβλητων δήθεν προβλημάτων προκειμένου να κρυφτούν πίσω από αυτά, εκείνοι που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί και να πιάσει τόπο αυτή η δωρεά.         
Σε αυτούς τους νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να αφιερώσουν ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού και οικογενειακού τους χρόνου για να υπηρετήσουν εθελοντικά το Πυροσβεστικό Σώμα και βλέπουν ότι η Υπηρεσία δεν ενδιαφέρεται και μας ρωτάνε «Γιατί τέτοια αντιμετώπιση;» τι, κατά την άποψη σας θα μπορούσαμε, να τους απαντήσουμε;         
Με τιμή,   
Για το Δ.Σ.     
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΟΥΓΚΡΗΣ                    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΑΣ
 6937269843                                               6945291080

Δεν υπάρχουν σχόλια: